YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    6 İlginç Tarihi Bilgiyle Doğum Günü Kutlaması Nereden Geliyor?

    Doğum günü kutlaması eskiden, bugün olduğu gibi popüler değildi. Antik zamanlarda tanrılar ve soyluların doğum günleri için kutlamalar yapılsa da doğum günü partisi yaygın değildi. Bugün kutladığımız haliyle doğum günü partileri daha yakın tarihte ortaya çıktı. İşte bu kutlamaların günümüzdeki haline gelene kadar geçirdiği süreçler...

    1. Perslerin doğum günü sofraları

    Ünlü tarih yazıcısı Heredot’un notlarına göre, Persler için yılın en önemli günü doğum günlerini kutladıkları günlerdi. Sofraların donatıldığı doğum günlerinde zengin Persler, tam pişmiş bir öküz, at veya deve servis ederlerdi. Daha düşük gelirliler ise küçük baş hayvanlarla yetinirlerdi.

    2. Antik Yunan’da pasta geleneği

    Eski Yunanda Tanrıça Artemis’e mumlarla donatılmış pasta sunulurdu. Artemis Ay Tanrıçası olduğu için pastalar genellikle gök cismi şeklinde yapılırdı. Antik Yunanlılar, pastanın üzerindeki mumlardan yükselen dumanın Artemis’in dileklerini duymasına yardımcı olacağına inanırlardı.

    3. Roma soylularının 50. yaş adeti

    Antik Roma’da doğum günü kutlama ayrıcalığına sadece soylular sahipti. Roma soylu sosyetesinden biri 50 yaşına bastığında, arkadaşları ve ailesi onun için sürpriz parti hazırlardı. Bu partilerde güzel bir pasta da yer alırdı, ancak pastanın üzerine mum koyma gibi bir adet yoktu.

    4. Orta Çağ'da doğum günü kutlaması

    Orta Çağ'da baskıcı Katolik inanç sebebiyle doğum günü kutlanmazdı. Çünkü Katolik kilisesi doğum günü kutlamayı Pagan adeti ilan etmişti. Pagan adetleri de Hristiyan inancına tehdit olarak kabul edilirdi. 15.yy’da ise Alman fırıncılar özellikle çocuklarının birinci yaşlarını kutlamak isteyen aileler için tek katlı pastalar üretmeye başladılar.

    5. Pastaya yaş kadar mum dikme adeti

    Doğum günü pastasına geçirilen yaş kadar mum dikme adetinin ilk olarak 16. yy'da ortaya çıktığı düşünülüyor. Protestanlığın önemli figürlerinden Nicolaus Zinzendorf’un 1746 yılındaki doğum günündeki misafirlerden birinin notuna göre; pastanın etrafına geçmiş her yaş için ve ortasına da yeni yaş için mum yerleştirilmişti.

    6. Almanların çocuklara özel doğum günü partisi : Kinderfest

    Alman fırıncılarının başlattığı birinci yaş günü pastası geleneği 18.yy’a kadar devam etti. Zaman içinde bu pastalara mumlar da eklendi ve Kinderfest (çocuk festivali) adını aldı. Bu dönemde Almanlar doğum günlerinde insanların ruhlarının şeytan tarafından çalınabileceğine inanıyorlardı. Bu yüzden de Kinderfest sırasında doğum günü kutlanan çocuğun etrafında bir çember oluşturarak onu koruduklarına inanırlardı. Doğum günlerinde hediye alma adeti yoktu, iyi dileklerde bulunmak doğum günü kutlaması için yeterliydi. Eğer biri doğum günü hediyesi getirirse bu doğum günü kutlanan insanın yeni yaşının güzel geçeceğine dair bir işaret sayılırdı.

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler