YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Acıların Normalleştiği Mardin Mutfağından Etsiz İçli Köfte

    Hüngür hüngür ağlıyorum. Çığlıklarım, mermilerin sesini bastırıyor. Çok istediğin bir şeyden, zorla uzak tutulmanın acısı yüreğimde. İlk kez yaşadığım bu duyguyla mücadele etmeyi bilmiyorum. Annemin kollarından kurtulmaya çalışıyorum. nemin serin bir yaz gecesi gibi ürperen ellerinden kaçamıyorum. Dolmalara, içli köftelere, sembuseklere ulaşamıyorum.

    10 dakika öncesine kadar, bütün aile damda kurulan, o görkemli Mardin sofrasının başında toplanmış, karşımızda Kamışlı (Suriye) manzarası, elinizi havaya kaldırdığınızda yakalayabileceğinizi düşündüren yıldızların altında; Ali dedemden, Saniye mamam ile nasıl tanıştıklarını, aşklarının nasıl başladığının hikâyesini dinliyorduk.

    Ortaokulda başlamış aşkları, sınıf arkadaşıymışlar, dedem hemen her gün şiir yazarmış anneanneme. Yazdığı şiirlerden birkaçını, o yaşına rağmen ezbere okumasını hâlâ unutamıyorum. 1940’larda, Kızıltepe’de geçen iki çocuğun aşk hikâyesini dinliyorduk. O zamanlar farkında değildim ama bu hikâye, İzmir’e dönüp, çoğu arkadaşımın anne babasının görücü usulüyle evlendiğini öğrenince kültür şoku yaşamama sebep olacaktı.

    Dedem hikâyesini ballandıra ballandıra anlatmaya devam ediyordu. Dedem tam yeni bitirmişti ki çatışma başladı. Yemeğe bile başlamamıştık! Hadi sembusek falan o kadar önemli değildi; ama ya içli köfte öyle mi? Hâlâ aklıma geldikçe gözlerim doluyor. Apar topar, 10 saniye bile sürmeyecek hızla içeri girdik. Çatışmanın bitmesini bekledik. Güçlü bir çakmağın yanıp sönmesi gibi ilerleyen, ilerlerken de yoğun bir sinek vızıltısı gibi ses bırakan mermiler, hâlâ aklımda.

    Bu mermilerden birkaçının oluşturduğu delikler, ertesi gün dayım tarafından kapatılacaktı. Çatışma bitti. 5 dakika beklendi ve yemekler içeri alınıp, yemek ve sohbet faslı devam etti. 6 yaşındaydım. Ben ve birkaç kuzenim dışında, herkes, her şeye alışıktı. Çok normal bir şey yaşanıyor gibiydi. 10 saniyede toplanıldı, 5 dakika beklenildi, yemeğe devam edildi, delikler ertesi gün hazır olan sıva malzemeleriyle hemen kapatıldı…

    Yaşadığı acılar normalleştirilen bir halk, Mardin halkı, Güneydoğu halkı. O halkın ellerinden çıkan, çatışmanın ortasında bile canınızdan çok onu düşünmenize sebep olabilecek, Mardin mutfağının en lezzetli yemeği içli köftenin tarifini sizlerle paylaşıyorum. Üstelik etsiz. Hepinize afiyet olsun

    Etsiz İçli Köfte Tarifi Burada

    .

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler