YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Aşure Zamanı Geldi: Çok Pratik Bir Aşure Tarifi

    Aşure, Arapça'da 10 anlamına gelen ''Aşara'' sözcüğünden türemiştir. Dilimize ise Arapça'dan geçmiştir ve Aşure olarak kullanılır. Peki neden Aşure yaparız?

    Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür ve bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir. Dua ve dileklerin Aşure günü kabul edildiğine dair bir inanış vardır. Muharrem ayında Aleviler tarafından Muharrem orucu ya da diğer adıyla on iki imam orucu tutulur. Bu oruç, Anadolu, Rumeli, Irak ve İran'daki Alevilere özgü bir ibadet şeklidir. Muharrem ayı aynı zamanda Aleviler için yas ve matem ayıdır. Özellikle Anadolu'daki Aleviler açısından Muharrem ayı, Kerbela'da yaşanan olaylar anlamına gelir. 10 Ekim 680'de Kerbela'da Yezit tarafından öldürülen İmam Hüseyin ve 71 kişi için tutulan oruç, aslında bir yas ibadetidir ve İmam Hüseyin şahsında tüm mazlumlara adanmıştır.

    Muharrem ayında oruç

    Aleviler ibadetini gerçekleştirmek için bu ayda 10 gün süreyle oruç tutarlar. Muharrem ayında her türlü zevk ve eğlence içeren hareketlerden kaçınılır, hiçbir canlıya kıyılmaz, kurban kesilmez, et ve yumurta yenmez, dargınlık ve kırgınlıklar geride bırakılır, küsler barışır. Oruç açmak, yani iftar saati için güneşin batması beklenir.

    Aşure

    Muharrem ayı bitiminde pişirilen yiyeceğe Aşure adı verilir. Aşurenin tatlı olmasının sebebi; Alevilerin Kerbelâ'da İmam Hüseyin'in oğlu Zeynel Abidin'in sağ kurtulmasından dolayı duydukları mutluluktur. Aşure'ye birçok farklı malzeme ile yapılan tatlı ve çok lezzetli bir çorba da diyebiliriz. Buğday, nohut, fasulye, börülce, barbunya gibi birbirinden faydalı ve lezzetli bakliyatların kuru yemiş ve kuru meyvelerle bir araya getirilerek pişirildiği bu tatlının bir diğer amacı da paylaşmaktır. Hala sürdürülen geleneklerimizden biri olan Aşure, büyük kazanlarda çokça pişirilir ve tepsilerle komşulara dağıtılarak paylaşma, dayanışma duygusu gibi güzellikleri tekrar hatırlamamızı sağlar. İşte şimdi aşure zamanı.

    Aşure yapımını en taze malzemeleri sizin için seçmiş olan Tadım'la ve Refika Birgül farkıyla denemeye ne dersiniz?

    .


    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler