YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Bademin Faydaları Nelerdir?

    Badem ve benzeri atıştırmalıkları öğünlerinizde gün içerisinde tüketebilirsiniz. Bunların içerisinde, badem de önemli bir yer tutmaktadır. Badem ve benzeri ürünleri yıl içerisindeki her vakitte, kuruyemişçilerden temin edebilirsiniz. Tüm mevsimlerde bulunmasına rağmen en taze olarak yaz aylarında bulabilirsiniz.

    Badem ise, oldukça fazla tüketilen ve fındık ailesi içerisinde en popülerlerinden birisidir. Yağ açısından yüksek oranlı olmasına rağmen, içermekte olduğu faydalar sayesinde bizlere birçok yarar sağladığı için tercih edilmektedir.

    Badem içerisinde bulundurduğu mineraller, vitaminler, protein ve lif sayesinde birçok hastalığın oluşumu engelleyebilir veya doğal bir ilaç olarak tüketebilirsiniz. Bir avuç bademin içerisinde ise gün içerisinde ihtiyacınız olan enerjinin yaklaşık sekizde birini karşılamaktadır.

    Bademin Faydaları Nelerdir?

    Badem sağlamış olduğu yararlar ve içerisinde bulundurmuş olduğu mineraller sayesinde diyet listelerinin vazgeçilmesidir. Badem, E vitamini, kalsiyum, magnezyum ve potasyum açısından oldukça zengindir. İçerisinde de az miktarda şeker bulunmaktadır.

    Yapılan araştırmalar kapsamından 23 tane bademin içerisinde,13 gram sağlıklı doymamış yağ, 1 gram doymuş yağ bulunmaktadır. Ayrıca herhangi bir kolesterol ve tuz içermemektedir. Bu bademlerde de toplamda 160 kalori bulunmaktadır.

    1. Badem antioksidan kaynağıdır.

    bağışıklık-sistemi-güçlendirmek

    Antioksidanlar vücudumuz için oldukça önemlidir. Vücudumuzda bulunan antioksidanlar stres gibi sorunlardan bizleri korumaktadır. Yaşlanma ve kanser gibi zararlı hücreler ile savaşarak daha sağlıklı bir yaşam sürmenizi sağlamaktadır. Antioksidanlar ise cildinizin kahverengi bölgelerinde toplanmaktadır. Bu bölgeler daha çok güneşe maruz kalmış olan bölgelerden oluşmaktadır. Bu sebeple özellikle güneşin zararlı ışınlarının cildinize zarar vermesini engelleyerek, kanser hücrelerinin oluşumunu engellemektedir.

    Başka alanda yapılan bir araştırma kapsamında, gün içerisinde 30 adet tüketen bir erkekte, 4 hafta içerisinde 84 gram badem tüketmiş olan bu kişinin oksidatif stres olma ihtimalleri yaklaşık yüzde 23-24 oranında azalmıştır. Vücudumuzda serbestçe dolaşmakta olan serbest radikaller bulunmaktadır. Serbest radikaller aynı zamanda vücudunuzda kanser oluşumuna neden olmaktadır.

    Kontrolsüz büyümelerde tümör gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu yüzden bademin içerisinde bulunan antioksidanlar, sizleri bu gibi ciddi sağlık sorunlarından koruyacaktır.

    2. Kan şekerini düşürmeye yardımcı olmaktadır.

    bitkisel-diyabet-tedavisi1

    Fındık ailesi, içerisinde çok miktarda sağlıklı yağ, protein ve lif barındırmaktadır. Ayrıca karbonhidrat açısından da düşüktür. Bu özellikleri sayesinde şeker hastalığı konusunda bir doğal ilaç görevini görmektedir.

    Badem, magnezyum açısından da zengin yiyeceklerin içerisinde bulunmaktadır. Magnezyum, kan şekerinin kontrol edilmesini sağlamaktadır. Bu durumda kişilerin gün içerisinde alması gereken magnezyum miktarı ise yaklaşık 310-420 mg arasındadır. 2 avuç badem ise bu ihtiyacınızın yarısını karşılamaya yetmektedir.

    Vücudunuzda magnezyum eksikliği aynı zamanda diyabet 2 gibi sağlık sorunlarına da neden olmaktadır. Bu kapsamda bu gibi hastalıkların oluşmasını önlemek için kan şekeri seviyenizin düşmesi ve insülin seviyenizin yükselmesi gerekmektedir. Diyabet 2 gibi sağlık sorunları yaşayan kişilerin ise gün içerisinde belli bir miktar badem tüketmeleri gerekmektedir.

    3. Tansiyonunuzu düşürmektedir.

    Doctor/nurse checking blood pressure with sphygmomanometer gauge in focus.

    Yüksek kan basıncı sonucunda, kalp krizi, felç ve böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunlarına sahip olabilirsiniz. Kan basıncı sorunlarının oluşmasında en önemli etken ise, magnezyumun az olmasıdır. Bunun için ise içerisinde magnezyum bulunan gıdalar tüketmeniz gerekmektedir.

    Tansiyonunuzun yüksek olması ise, kilolarınız ile ilgili olan bir durum değildir. Bu anlamda kilo vermeye çalışmaktan ziyade magnezyum almanız önemli olmaktadır.

    Sağlıklı bir lezzet bombasına ne dersiniz?:

    4. Kolesterolünüzü düzenler.

    22124471

    Kanınızdaki LDL lipoprotein seviyelerinin yüksek olması kalp hastalıklarının oluşmasına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda ise, LDL lipoprotein seviyesinin düşük olmasını badem tüketerek yok edebileceğiniz anlaşılmıştır.

    Gün içerisinde yaklaşık bir avuç badem yenmesi kolesterol seviyenizi düşürmeye yardımcı olmaktadır.

    5. Tokluk hissi yaratmaktadır.

    Close-up of a woman in sportswear measuring her waist

    Badem içerisinde bulunan yağ miktarına rağmen, yapılan araştırmalar kapsamında bademin kilo verdirici bir özelliği olduğu ve tokluk hissi sağlayarak fazla gıda tüketiminin oluşmasını engellediği bilinmektedir

    . Bademin içerisinde protein, lif çok miktarda bulunurken aynı zamanda düşük karbonhidrat özelliği de bulunmaktadır. 1 ay süren bir araştırma sonucunda ise, tüm katılımcıları gün içerisinde yaklaşık 1 avuç badem verilmiştir. Araştırmalar sonucunda kişilerin kendini daha tok hissettiği anlaşılmış ve bu tokluk hissi yaklaşık yüzde 37 oranında olmuştur.

    6. Kilo vermenize yardımcı olmaktadır.

    8. Kilo kontrolü sağlar

    Badem içerisinde barındırdıkları sayesinde sindirimi zor olan gıdaların sindirimini hızlandırmaya yardımcı olmaktadır. Bademin içerisinde bulunan kalorinin yüzde 10-15 kadarı absorbe edilmemektedir. Bu durumdan anlaşılacağı gibi bademin metabolizma hızlandırıcı bir etkisi bulunmaktadır.

    Yapılan araştırmalar kapsamında, her gün 3 avuç badem tüketen kişilerin, diğer kişilere oranla daha kolay ve hızlı kilo verildiği anlaşılmıştır. Bu oran ise yüzde 67 olarak belirlenmiştir. Diğer bir araştırma ise 100 kilo ve üzerinde olan kişiler için yapılmıştır. Bu araştırmada da benzer sonuçlar elde edilmiştir. Özellikle bel ve çevresinde incelmeler meydana gelmiştir.

    7. Kalp sağlığınızı güçlendirmektedir.

    heart-health

    Bademin içerisinde bulunan kan lipid seviyeleri sayesinde, kalp sağlığınıza önemli ölçüde katkılar sağlamaktadır. Özellikle koroner kalp hastalığı risk faktörlerini taşıyan kişiler veya hiperlipidemik diyet yapan kişilerin bu konuda daha dikkatli olmaları ve badem gibi gıdaları tüketmeleri gerekmektedir. İçerisinde barındırdığı protein ve lif seviyesi sayesinde kalp sağlığınız için oldukça önemlidir.

    Bademin normal tüketilmesi kapsamında herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak gün içerisinde fazla tüketilmesi bazı sağlık sorunlarına ve kilo alımına neden olabilmektedir. Bu kapsamda, E vitamini içermesinden dolayı fazla alımı görüş kayıplarına ve baş ağrısına neden olabilmektedir. İçerisinde bulunan besin değerleri ise;

    • Kalori (kcal) 575
    • Toplam yağ 49 g
    • Trans yağ 0 g
    • Kolesterol 0 mg
    • Sodyum 1 mg
    • Potasyum 705 mg
    • Karbonhidrat 22 g
    • Diyet lifi 12 g
    • Şeker 3,9 g
    • Protein 21 g
    • A vitamini 1 IU
    • C vitamini 0 mg
    • Kalsiyum 264 mg
    • Demir 3,7 mg
    • D vitamini 0 IU
    • Piridoksin 0,1 mg
    • B12 vitamini 0 µg
    • Magnezyum 268 mg
      Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler