YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirecek, A Vitamini Bombası 10 Besin!

    Her mevsim olası hastalıklara karşı vücudunuzu güçlü tutmak konusunda beslenmenin önemini biliyorsunuz. Kendinizi bitkin hissetmenizin altında yatan en basit neden, vücut için gerekli temel vitaminlerin eksikliği olabilir. Vücudun mühendislik harikası bir makina gibi çalıştığını düşünürsek, bu muazzam düzeni koruyabilmek için vitamin ve minerallerle dişlilere bakım yapmak zorundayız.

    A vitamini bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminlerin başında gelir. En kuvvetli antioksidanlardan olan A vitamini, yağda çözünen vitaminler grubundadır. A vitamini; göz sağlığı, nörolojik fonksiyonlar ve enfeksiyonlara karşı koyabilecek güçte bir bağışıklık sisteminin sağlam temellerini oluşturur.

    Cilt sağlığını destekleyerek hücre yenilenmesini hızlandıran A vitamini, serbest radikallere savaş açarak sizi kansere karşı etkin bir şekilde korur. A vitaminin faydalarından bahsedip duruyoruz. Peki, bu A vitamini nedir, ne değildir? A vitamini doğada başlıca 2 şekilde bulunur. Bunlar: aktif A vitamini ve beta-karotendir. Aktif A vitamini; hayvansal gıdalardan aldığımız ‘retinol’ olarak adlandırılan formudur.

    A vitamininin bu önceden şekillenmiş hali, vücut tarafından başka bir forma dönüştürülmeden direkt olarak kullanılır. Pro-vitamin A yani beta-karoten ise, meyve ve sebzelerden temin edilen, bitkilerde ‘karotenoid’ olarak bulunan A vitamini formudur. Beta-karoten vücutta retinole dönüştürüldükten sonra kullanılır.

    Aşırı Dozda A Vitaminine Dikkat!

    Aşırı Dozda A Vitaminine Dikkat!

    A vitaminin yağda çözünen vitaminlerden biri olduğunu belirtmiştik. Bunun anlamı ise; A vitaminin vücutta birkaç günden 6 aya kadar depolanabileceğidir. Her faydalı besin gibi A vitamini içeren besinlerin tüketiminde de aşırıya kaçarsanız bazı sağlık problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Bununla birlikte, vücudunuzun ne miktarda A vitaminine ihtiyaç duyduğunu bilmeden fazladan A vitamini desteği alıyorsanız yine vücudunuza zarar veriyorsunuz demektir. Sarılık, bulantı, iştahsızlık, sinirlilik hali, kusma ve hatta saç dökülmesi aşırı miktarda A vitamini almanın doğurabileceği muhtemel sonuçlardır. Bu noktada günlük alınması gereken A vitamini miktarının 5000 IU olduğunu da belirtelim. Bu nedenle vitamin takviyelerini, yapılan testler sonucunda mutlaka doktorunuzun tavsiyesi üzerine almalısınız.

    A Vitamini Kaynağı Besinler

    Vücudun sağlığı için tüm gerekli besin maddelerini sunan doğa, A vitamini konusunda da oldukça cömert. İşte bağışıklık sisteminizin gücüne güç katacak, A vitamini deposu besinler ve günlük tüketim miktarları:

    1. Sağlıklı Karbonhidrat: Tatlı Patates

    1. En sağlıklı karbonhidrat: Tatlı Patates

    100 gram pişmiş tatlı patates 19218 IU A vitamini içerir. Bu da 5000 IU olan günlük ihtiyacımızın % 384’ü demektir. Orta boy bir tatlı patatesin 114 gram olduğunu düşünürsek tatlı patates sayesinde A vitaminine doyacağımız kesin. Dondurulmuş tatlı patates günlük A vitamini ihtiyacının % 578’ini karşılarken çiğ haldeki tatlı patates % 377 oranında A vitamini içerir.

    2. Taze Lezzet: Havuç

    2. Taze lezzet: Havuç

    100 gram haşlanmış havuç 17033 IU A vitamini, yani günlük ihtiyacımızın % 341’ini içerir. Orta boy çiğ havuç tüketmek ise % 408 oranında A vitamini almak demektir. Havuç tüketmek, özellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan bir görüş bozukluğu olan makula dejenerasyonuna karşı çok faydalıdır.

    3. Yeşilin 50 Tonu: Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

    3. Yeşilin 50 Tonu: Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

    100 gramında bulunan 13621 IU A vitaminiyle günlük ihtiyacımızın % 272’sini karşılayan karalahananın ilk sırada yer aldığı koyu yeşil yapraklı sebzelerde sıralamayı takip eden diğer sebzeler şu şekilde: Dondurulmuş ıspanak % 458, dondurulmuş turp % 353, karahindiba % 305, pancar ve şalgam kökü % 220 ve pazı % 214.

    BONUS: KURU BÖRÜLCE SALATASI

    4. Bol Lifli: Balkabağı

    4. Bol lifli: Balkabağı

    Tereyağı ile pişirilmiş 100 gram balkabağı içerdiği 11155 IU A vitamini ile günlük ihtiyacımızın % 223’ünü karşılar. Balkabağı püresinde % 282 oranında A vitamini bulunurken, tüm kabak çeşitleri ortalama % 214 oranında A vitamini içerir.

    5. Her Çeşidiyle: Marul

    5. Her çeşidiyle: Marul

    Salataların vazgeçilmez malzemesi marul içerdiği 8710 IU A vitamini ile günlük ihtiyacımızın % 174’ünü karşılar. 100 gramı ile ideal bir A vitamini kaynağı olan marulun her çeşidi faydalı.

    6. Altın Kadar Değerli: Kuru Kayısı

    6. Altın kadar değerli: Kuru Kayısı

    100 gram kuru kayısı günlük A vitamini ihtiyacımızın % 253’ünü karşılar. Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olan kuru kayısının arkadaşları ise 60 gramıyla % 24 oranında A vitamini içeren kuru erik ve % 17 oranında A vitaminiyle kurutulmuş şeftalidir.

    7. Yazın Vazgeçilmezi: Kavun

    7. Yazın vazgeçilmezi: Kavun

    Yazın tatlı meyvesi kavunun 100 gramı günlük A vitamini ihtiyacımızın % 68’ini karşılar. Üstelik 70 gram olan bir orta boy kavun sadece 23 kaloridir ve 0,1 yağ içerir.

    8. Her Sunuma Yakışan: Tatlı Kırmızı Biber

    8. Her sunuma yakışan: Tatlı Kırmızı Biber

    100 gram tatlı kırmızı biber günlük A vitamini ihtiyacımızın % 63’ü demektir. Bir büyük boy tatlı yeşil biber % 12, tatlı sarı biber % 7 oranında A vitamini içerir.

    9. Denizden Gelen Tat: Ton Balığı

    9. Denizden gelen tat: Ton Balığı

    100 gram pişmiş ton balığı günlük A vitamini ihtiyacımızın tam % 50’sini karşılar. A vitamini yönünden zengin diğer balıklar ise, 85 gramında % 15 A vitamini barındıran mersin balığı, % 14 ile uskumru ve % 8 oranında A vitamini içeren istiridyedir.

    10. Tropikal Deyince: Mango

    10. Tropikal deyince: Mango

    100 gramı % 22 oranında A vitamini içeren mangonun tropikal arkadaşı papaya günlük A vitamini ihtiyacımızın % 30’unu karşılar.

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler