YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Balkabağının Faydaları Nelerdir?

    Balkabağı, içerdiği turuncu pigmentlerden dolayı turuncu-sarı bir renktedir ve diğer bitkilerden daha farklı bir yapıdadır.

    Farklı bölümlerden oluşan bal kabağı, kalın bir kabuğa sahiptir. Balkabağının çekirdekleri ve içeriğinin yer aldığı bölüm, asıl meyve bölümüdür. Bal kabağının dünyada genel olarak yetiştiği yer, ilk olarak yetiştiği yer Kuzey Amerika Bölgesi'dir.

    Diğer tür kabaklar da olduğu gibi, Kuzey Amerika Bölgesi'nde yaygın olarak yetiştirilmiştir. Bal kabağının çeşitli türleri mevcuttur. Bu türlerden Maxima Pepo türü, genel olarak 2.7 kg ve 8.2 kg arasında değişen ağırlıklarda oluşur. Bunun dışında bir diğer tür olan Maxima ise 30 kilogramdan daha ağır şekillerde meydana gelebilmektedir.

    Bal kabağı A vitamini ve lutein, alfa ve beta karoten gibi besinler bulunur. Bal kabağı sıcak iklim meyvesi olduğundan yaz aylarının ortalarında ekilebilmektedir. Bal kabağı, türlü şekillerde günümüzde yemeklerle birlikte ya da yemeklerin içinde kullanılabilen yararlı bir üründür. Birçok bölümünün yenilebilir olmasının bu noktada etkili olduğu söylenebilir.

    Çekirdekleri, kabuğu ve yaprak kısımları yemek için kullanılabilmektedir. Tam olarak olgunluğa ermiş bir bal kabağı çeşitli şekillerde yemek olarak tüketilebilir. Kaynatılması ile ya da fırınlanması ile tatlı şeklinde de tüketilebilmektedir. Bal kabağı tıbbi amaçlarla da tüketilen bir üründür. Özellikle veterinirler tarafından evcil hayvanların sindirim problemlerinin giderilmesinde kullanılabilmektedir.

    Ayrıca, kışları kümes hayvanlarının yumurtlamasını sağlaması yönünden kabak önemlidir. Bal kabağı bünyesinde çeşitli vitaminler barındırmaktadır. A vitamini, C vitamini, lif, B6 vitamini, bakır, potasyum, B2 vitamini manganez, pantotenik asit, K vitamini, Omega yağ asitleri, demir ve daha birçok yardımcı destek vitamini ve besini içermektedir.

    Bal kabağının Faydaları

    1.Uyku Düzenini Sağlar

    8-uyku-pozisyon

    Bal kabağı içinde bulunan çekirdekleri bireylerin rahatlamasına yardımcı içeriklere sahiptir. Ayrıca bu rahatlamaya ek olarak bal kabağının çekirdekleri uyku düzeninin sağlanmasında yine yardımcıdır.

    Çekirdeklerde bulunan triptofan adındaki amino asitler ile seratonin hormonu salgılanmaktadır. Bu salgılanan hormon bireylerin daha rahat uyku uyumasına yardımcı olacaktır. Bu salgılanan hormon yani seratonin hormonu, mutluluk hormonlarından biri olarak da bilinmektedir. Bu yüzden oldukça yararlı bir meyvedir.

    2.Hamilelik

    parent's and baby's hands

    Hamilelik dönemlerinde olan kadınlar için de bal kabağı tüketimi önemlidir. Çünkü hamilelik sırasında çocuğun gelişimi için demir türü besinler oldukça önem teşkil eder.

    Bal kabağında da demir yönünden zengin içerikten dolayı, hamilelik süresince tüketilmesi çocuk gelişimi yönünden faydalı olacaktır. Ayrıca doğurganlığın arttırılması açısından da yine önemli bir besindir.

    BONUS: SARIMSAKLI ÇITIR PATATES

    3.Cilt Yenilenmesinde

    Pürüzsüz-Bir-Cilt-İçin-Servet-Harcamayın

    Bal kabağı tüketimi sonucu bireylerin olduklarından daha genç göstermesi açısından önemlidir. Bal kabağının özellikle etli kısmı, insanların ciltleri üzerinde yenileyici bir etki sağlayarak ciltlerin rahatlatılmasına yardımcı olur.

    Ayrıca yapısında bulunan karotenoidlerin, kanser önleyici ve kansere neden olan kötü hücrelerin oluşumuyla mücadele edici bir etki gösterdiği de belirtilebilir. Bununla birlikte bireylerin ciltlerinde meydana gelebilen buruşuk ve kırışıklıklardan kurtulmak için en bitkisel yollardan biridir.

    4.Tansiyonun Düzenlenmesi

    gebelikte-yuksek-tansiyon-otizme-neden-olabilir

    İçerdiği kalp sağlığı açısından önemli vitamin ve besinler sayesinde bal kabağı, tansiyonun normal seviyelere çekilmesinde önemli bir bitkidir. İçerdiği potasyum tüketimi, hipertansiyon tedavisinde oldukça etkilidir.

    Bal kabağı içinde bulunan potasyumun alımı sayesinde felç riskinin azaldığı bilinen bir durumdur. Bal kabağı çekirdeklerinin içinde fitoöstrojen adında bir madde bulunmaktadır. Bu hormon oldukça önemlidir. Bu hormonun alınımı sayesinde yüksek tansiyon önlenmesini sağlayabilirsiniz.

    5.Bağışıklık Düzenleyici

    6. Bağışıklık sistemini güçlendirir

    İçerdiği vitamin yönünden zengin içeriklerle bağışıklığın güçlendirilmesinde etkili bir yöntemdir. İçinde var olan zengin A vitamini varlığı ile bağışıklığın güçlendirilmesi ve vücut direncinin arttırılmasında önemlidir.

    Ayrıca içerdiği A vitamini varlığı ile vücutta problemlere neden olabilen virüs, bakteri ve enfeksiyon sebepli olarak meydana gelebilen sorunlarla mücadele etmeye yardımcı olmaktadır.

    Bunun yanında bir diğer önemli vitamin olan C vitamini içeriği ile balkabağı, soğuk algınlığına karşı koruyucu bir niteliktedir. Beta karoten içeriği de bağışıklığın güçlenmesinde önemlidir.

    6.Göz Sağlığı

    Goz-Sagligi

    Bal kabağı içerdiği çeşitli vitaminler ve antioksidanlar sayesinde ve beta karoten ile birlikte gözlerde meydana gelen sorunların giderilmesinde yardımcı etki gösterir. Gözde olan ve yaş ile birlikte meydana gelebilen hasarlı durumların engellenmesine yardımcı olur. İçerdiği A vitamini ise gözlerin görme kapasitesini yüksek seviyelere çıkararak karanlık bir ortamda bile daha iyi görmeye fayda sağlar.

    Vitamin A ile ayrıca retinaya gelen ışığın emilmesini sağlamaya yardımcı olur. İçerdiği antioksidanlarla da katarakt probleminin meydana gelmesini önlemektedir. İçerdiği lutein ve zeaksantin isimli antioksidanlar önemlidir.

    7.Kalp Sağlığı

    4. Kalp sağlığını korur

    Bal kabağı içerdiği zengin besinlerle birçok sorunun engellenmesinde önemlidir. Zengin lif içeriği ve potasyum ve C vitaminleri ile bal kabağı, kalp sağlığının korunmasında yararlıdır. Yapılan araştırmalara göre, lifli içeriğe sahip ürünlerin tüketilmesi ile meydana gelebilecek olan koroner kalp sorunlarının % 40 azalması sağlanabilmektedir.

    Bal kabağı da içerdiği lifli yapısı nedeniyle bu noktada önemlidir. Ayrıca, bal kabağının çekirdeği de kolesterolün engellenmesinde önemlidir. Böylece bal kabağı, kalp sağlığının korunmasında önemli bir yapıya sahiptir.

    8.Kilo Dengesi

    saglikli-kilo-vermek

    Biraz önce bahsettiğimiz gibi zengin bir lif kaynağıdır bal kabağı. Bu sebepten dolayı da sindirimin yavaşlatılmasına yardımcı olur ve doyurucu etki sağlar. Düşük kalorili olması ile de kilo alımını engelleyicidir. Büyük bir oranı su olan bal kabağının oldukça düşük bir kaloriye sahiptir. Bu da kilo vermeye çalışan bireylerin diyetlerinde bal kabağı bulundurmalarını gerekli kılmaktadır.

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler