YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Bamyanın Faydaları Nelerdir?

    Bamya dediğimiz bitki, ebegümecigiller ailesinden olup, genelde sıcak ya da ılık iklimlerde gelişmektedir.

    Bamya, yıllık yetişen bir sebzedir, yani sadece yılın bir dönemi yetişir. Diğer birçok sebze ya da meyvenin aksine, bamya, henüz olgunlaşmamışken tüketilmelidir. Fazla olgunlaşmadan toplanan bamya bekletilmeden taze halde yenmelidir. Bu sebze olgunlaşmaya başladığında katılaşmaya başlar ve yenilebilir olma özelliğini yitirir.

    Bunun dışında bamya doğru şekilde kurutularak saklanır ise, daha sonra da rahatlıkla tüketilebilir. Toplandıktan sonra güneş altında bekletilerek kurutulan bamya, uzun süre muhafaza edilebilir. Bamya, köken olarak Kuzey Afrika bölgesine ait bir sebzedir. Bu coğrafyada yetiştiği için kuraklığa dayanabilir fakat don ya da soğuktan olumsuz bir şekilde etkilenebilir.

    Ülkemizde yaygın olarak kullanılan bamya, aslında dünya çapında oldukça popüler bir sebzedir. Türkiye'de genelde bamyayı bir sebze yemeği olarak ya da içine et katarak pişiririz. Ülkemizde yaygın olmasa da bamya kızartılarak da tüketilmektedir. Bu sebzenin pişirilme çeşitleri ülkeden ülkeye çeşitlilik gösterir. Her ne kadar bu kadar popüler olduğundan bahsetsek de, bamyanın bir o kadar da sevmeyeni vardır.

    Peki o kadar da sevilmediği halde, bamyanın bu kadar çok tüketilmesinin nedeni nedir? Sorumuzun cevabı basit, bamya sağlığımız açısından birçok fayda sağlamaktadır. Bamya, kalori bakımından oldukça düşük sebzeler arasındandır fakat düşük kalorisi aksine besin değerleri açısından oldukça yüksektir. Bu durumda bamya, düşük kalori diyetlerinin vazgeçilmez bir parçası olur. Ayrıca bamyanın faydaları sadece bununla sınırlı değildir. Şimdi bamyanın sağlığımıza faydalarını biraz daha yakından inceleyelim, işte bamyanın 5 önemli faydası!

    1.Bamya Astımı Hafifletir

    Astım, bir tür solunum yolu hastalığıdır. Solunum yolunda oluşan ve devam eden bir tür iltihaplanma sonucu, solunum yolu oldukça duyarlı bir hale gelir. Bu durum zaman zaman solunum yolunun daralmasına, yani astım krizlerine neden olmaktadır. Kişi astım krizi geçirmeye başladığından daralan soluk borusu nedeni ile rahat nefes alamamaktadır.

    Bu nedenle oldukça tehlikeli bir rahatsızlık olarak görülmektedir. Peki astım rahatsızlığı bulunanlar bu hastalıkla nasıl baş etmelidirler? Cevap C vitamininde yatmaktadır. Çok az miktarlarda da olsa, C vitamini içeren meyve ya da sebzelerin tüketimi -ki bamya da içerisindeki C vitamini açısından oldukça zengindir- astım semptomlarının hafifletilmesini sağlar.

    2.Bamya Kolesterolü Düşürür

    Bamya lifli yapıda olan bir sebzedir. Peki bu lifli yapı tam olarak nasıl bir etki sağlar? Bamya gibi lfli gıdaların tüketimi, öncelikle sindirim sistemimize iyi gelmektedir. Lifli gıdalar midede rahat bir sindirim, bağırsaklarda sağlıklı bir emilim sağlar.

    Bamyanın lifli yapısı ise, sadece sindirim sistemine iyi gelmekle kalmaz, aynı zamanda kolesterol seviyelerinin de düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Yüksek kolesterolden dolayı sıkıntı çekiyorsanız ve düşürmeye çalışıyorsanız, bamya gönül rahatlığı ile tüketebileceğiniz bir yiyecektir.

    Birçok yiyecek, her ne kadar sağlıklı gözükse de, içlerindeki besin maddeleri sebebi ile kolesterolü tetikleyebilirler. Fakat bamyanın içesinde çok az miktarda yağ bulunmaktadır ve bu sayede tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

    3.Bamya Diyabete İyi Gelir

    Diyabet hastalığı, halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen ve kan şekerinin yükselmesi ile alakalı olan bir tür metabolik bozukluktur. Bu durum, pankreasın yeterli miktarda insülin salgılayamaması ya da üretilen bu insülinin etkili bir şekilde kullanılamaması ile alakalıdır.

    Bu hastalık, ömür boyu sürmektedir. Kan şekerinin yükselmesi, organlarımızın bazılarında ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Bu nedenle diyabet hastalarının yediklerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bamya, diyabet hastaları için tüketilmesi faydalı olan yiyeceklerdendir.

    Bamyanın lifli yapısı, kandaki şeker miktarının stabil tutulmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca bunun yanında bamya, yapılan bazı araştırmalara göre, kandaki şeker miktarının düşmesini de sağlamaktadır.

    4.Bamya Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

    Bağışıklık sistemimiz, vücudumuz açısından bir nevi kalkan görevi görmektedir. Bu görünmez kalkan sayesinde birçok hastalıktan korunmuş oluruz. Bağışlıklık sistemimiz, vücudumuza giren zararlı maddeleri, virüsleri ya da bakterileri engelleyerek bize zarar vermelerini önlemektedir.

    Yani bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlü ise, hastalıklardan korunma oranınız o kadar artmaktadır. Güçlü bir bağışıklık sistemi için ise, yapılacak şey, bağışıklık sistemimize faydalı yiyecekler tüketmektir.

    Bamya, bağışıklık sistemimizi güçlendiren gıdalar arasındadır. Az önce belirttiğimiz gibi bamya besin değerleri açısından oldukça zengindir. İçerisinde bulunanlardan özellikle C vitamini ve bazı antioksidanlar, bağışıklık sistemimizin güçlenmesine katkıda bulunurlar.

    C vitamini, bağışıklık sistemimizde daha fazla beyaz kan hücresi üretilmesine yardımcı olur ve üretilen bu beyaz kan hücreleri de vücuda giren zararlı maddelerle savaşmak için kullanılır.

    5.Bamya Sağlıklı Bir Hamilelik Sağlar

    Eğer hamileliğiniz sırasında bamya tükettiyseniz, çok şanslısınız. Bu sayede bamyanın faydalarından hem siz hem de bebeğiniz yararlanmış oldu! Hamilelik sırasında, anne adaylarının beslenme düzenleri çok önemlidir.

    Anne ne tüketiyor ise, bebek de aynı şeyi tüketir. Bu nedenle, besin değerleri açısından yüksek gıdalar tüketilmeli, ayrıca tüketilen bu gıdaların bebeğin gelişimine faydalı olacak maddeler içermesine dikkat edilmelidir.

    Bu açıdan bakıldığında, bamya, hem anneye hem de bebeğe faydalı olacak bir besin değerli listesini içerisinde barındırmaktadır. Bamya içerisindeki A vitamini, B1 - B2 - B6 vitaminleri, C vitamini ve kalsiyum, bamyayı tam da hamilelik sırasında tüketilebilecek bir sebze yapar.

    BONUS: NUTELLALI ÇÖREK


    En Çok Aranan Haberler