YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Bir Çin Restorantında Ne Yememeliyiz?

    Yabancı olduğumuz ama uzak duramadığımız bir şey Uzakdoğu mutfağı... İlk kez bir Çin restorantına gidecek olanlar için hazırlanmış önerilerde hep ne yemeniz gerektiği söyleniyor. Aslında ne yememeniz gerektiğini konuşsak işler biraz daha kolaylaşmaz mı?

    Franz Kafka günümüzde yaşasa, Dava romanının ana karakteri olan Joseph K.'nın koşuşturmacasını anlatırken kesinlikle akşamları da Çin restorantlarından birinde günün yorgunluğunu atmaya çalıştığını vurgulardı. Zira fark ettiniz mi bilmiyoruz ama, günümüzün beyaz yakaları bunu sıklıkla yapıyor. Neden Çin restorantlarının bu kadar popüler olduğunu sorgulayınca, aslında Çin yemeklerinin lezzetli ve kolay tercih edilebilir seçenekler olduğunu görüyoruz. Lezzetli, kolay tercih edilebilir, keyifli ve hızlı bir mutfak Çin mutfağı... Bu yüzdendir ki, akşamları şehrin göbeğindeki Çin restorantları sanki bizi çağırıyor. Ancak diyelim ki ilk kez bir Çin restorantına gideceksiniz, her şey hazır fakat ne yiyeceğinizi bilmiyorsunuz. O zaman biz size biraz ne yememeniz gerektiğini anlatalım. Burada ne yememeniz gerektiğini neye dayanarak belirlediğimizi açıklayalım öncelikle.

    Tıpkı dünyanın herhangi bir yerinde yiyebileceğiniz bir "Türk döneri" ya da "Türk kebabı" oranın damak tadına uygun olarak nasıl değiştirilip yerelleştiriliyorsa, Çin yemekleri de aynı şekilde yerelleştiriliyor. Aşağıda size listesini çıkarttığımız Çin yemekleri, ülkeden ülkeye değişiklik gösterip yerelleştirilmiş, muhtemelen de lezzetini kaybetmiş yemekler. Bu nedenle bunlardan uzak durup menüdeki diğer seçeneklere şöyle bir göz atmak daha mantıklı sanki. Bunun yanında, yalnızca yerelleştirmeyle değil, öte yandan sağlık açısından yemeklerin performansıyla da ilgilendik. Hangisi ne kadar kalori getiriyor diye de şöyle bir baktık bu yüzden.

    General Tso'nun Tavuğu

    General Tso, 19. yüzyılda yaşamış bir Çin askeriydi ve aslında bu tavuk tarifi de onun ölümünden yıllar yıllar sonra ortaya çıktı. Üstelik eğer yaşıyor olsaydı bile, özellikle Amerika'da çokça tercih edilen bu tarifi muhtemelen sevmezdi. Çin'in Huna bölgesinden yola çıkan bu tarif, birçok geleneksel tat ile biçimlendiriliyor ve bunlardan hiçbirisi tatlı değil. Aslında, General Tso'nun Tavuğu'nu ilk yapan Peng Chang-kuei, New York'ta bir restorant açıncaya kadar değildi ve bu tarife bir miktar da şeker ekledi, Amerikalıların damak tadına uygun olması için. Oldukça ilgi çekici hikaye...

    Kızartılmış Pilav

    Eğer bu yemeğin neden bu listede yer aldığından emin değilseniz, ipucunun isminde saklı olduğunu bilmeniz gerekir. Kızartılmış pilav, beyaz pirinçten yapılıyor ve bu pirinç de en az besin değerine sahip olan pirinç. Yağ dolu bir tavaya koyulan pirinç, tadını alıncaya kadar bu tavada kızartılıyor. Bu süreç, yağlı ve kolay vazgeçilemeyen bir pilav ortaya çıkmasını sağlıyor. Ne var ki, durup dururken fazladan kalori yükü haline de gelmiş oluyor yediğiniz pilav. Ayrıca farklı bir pirinç çeşidiyle yapılmasını isteseniz de, besin değeri yükselse bile aldığınız kalori açısından pek bir değişiklik göremeyeceksiniz.

    Tatlı Ekşi Tavuk

    Tatlı ekşi tavuk da aslında Çin'de muhtemelen bulamayacağınız bir yemek. Çin'de tatlı ekşi sos diye bir şey var, ancak çoğunlukla balıkta tercih ediliyor. Üstelik en önemlisi, sos ayrı bir kapta servis ediliyor ve yemeği ona "banıyorsunuz". Tarifler dünyanın yarısını dolaşırken, ne yazık ki sahiden kendisini kaybediyor. Sos, hiç olmadığı kadar tatlı bir hale geliyor, doğrudan yemeğin üstüne dökülüyor ve üstüne üstlük balık yerine de tavuk kullanılıyor. Çin yemeği olup olmadığını tartışırız.

    Lo mein

    Lo mein, oldukça fazla tercih edilen bir yemek aslında. Sebzeli, soya soslu ve etli bir noodle çeşidi. Gerçek bir Çin restorantından sipariş ettiğinizde, aslında wonton çorbasından çok farklı olmayan ve rahatsız edici tadı olmayan bir yemekle karşılaşıyorsunuz. Ancak eğer yerelleştirilmiş bir Çin restorantında yerseniz, yiyeceğiniz şey sağlığınız için pek de iyi olmayacakj. Lo mein'in seçeceğiniz bir etle yapılan servisi, 1100 kalori civarında bir kaloriyi sırtlanmanız demek. Siz bilirsiniz, uyarması bizden.

    Limonlu Tavuk

    Limonlu Tavuk, kulağa pek de kötü gelmiyor aslında. Hem tat olarak, hem de kalori olarak. Tavuk zaten tek başına bile sağlıklı bir besin, bunu biliyoruz. Limon da aslında bildiğimiz kadarıyla kalori canavarı bir besin değil. O zaman limonlu tavuk da pek sağlıksız olmamalı. Ama işte önünüze gelen tüm limonlu tavuk tariflerine göz attığınızda sonuç bambaşka. Tariflerin hepsinde yüksek miktarlarda yağ, şeker ve soya sosu bulunuyor. Bu tariflerin de en sağlıklı, ev tarzı hali olduğunu göz önünde bulundurun.

    Izgara Kaburga

    Izgara Kaburga da, Çin restorantlarında karşılaşacağınız bir atıştırmalık. Çocukluğumuzun çizgi dizisi Taş Devri'nde bile ismi geçen bir yemeğe karşı koymamız pek kolay değil elbette. Tadı, kaburgayla ilgili bahsedebileceğimiz tek iyi şey değil. Ayrıca bu atıştırmalık iyi bir protein kaynağı. Ne var ki bu protein, 950 kaloriye bedel. Aklınızda olsun, pek iyi bir seçenek gibi durmuyor.

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler