YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Çileğin Faydaları Nelerdir?

    Dünya’da en çok tüketilen meyvelerden biri olan çilek, insanların sadece damak zevkini sağlamakla kalmamakta aynı zamanda sağlık açısından da oldukça önemli katkılar sağlamaktadır. Çilek vitaminler açısından oldukça zengin bir meyve olarak göz önüne çıkmaktadır. Günlük bazda 8-10 tane çilek tüketerek günlük C vitamini ihtiyacınızın fazlasını sağlayabilirsiniz.

    Çileğin içerdiği C vitamini sayesinde kalp ve damar sorunlarını önleyerek, enfeksiyon ve virüslerle savaşma olanağı sağlar. Çileğin düzenli bir rutinde tüketilmesi sonucu hastalıklarla savaşmak için lezzetli bir çözüm bulunmuş olabilir. Çilek ayrıca kozmetik sektörü için oldukça önemli bir içerik sağlamaktadır.

    İçerdiği antioksidan miktarı azımsanmayacak niteliktedir. Antioksidan açısından en iyi 10 besin arasında yer alan çilek, sağlık açısından önemli olan meyve ve sebzeler arasında oldukça yüksek bir sırada yer alır.

    Çilek, içeriğinde A, C, B6 ve B12 vitaminlerini bolca içerir. Bunlara ek olarak demir, kalsiyum, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum, manganez ve magnezyum gibi çok miktarda önemli içeriğe sahiptir.


    Çileğin Faydaları


    1.Kolesterol

    Yapılan araştırmalara göre, çileğin düzenli şekilde tüketilmesi sonucu kötü kolesterolün düşürülmesinde yarar sağladığı ortaya konulmuştur. Araştırmaya katılan bireylere 30 gün boyunca düzenli olarak bir miktar çilek yemeleri sağlanmış ve 30 günün sonunda sonuçlar değerlendirilmiştir. Yapılan testler ışığında araştırmaya dahil olan bireylerin kötü kolesterol düzeylerinin düştüğü gözlenmiştir. Kötü kolesterol seviyelerinde yaklaşık olarak % 10 seviyelerinde bir düşüş gözlenen bireylerin iyi kolesterol seviyelerinde ise sonuç değişmemiştir.

    Uzman insanlar, çileğin düzenli şekilde tüketilmesi sonucu kötü kolesterolde meydana gelen iyi azalmanın nedeninin ne olduğu konusunda daha fazla ve açık araştırmaların yapılması gerektiği öne sürülmüştür. Ancak ilk tespitlere göre çileğin kötü kolesterol üzerindeki etkisinin, çileğe kırmızı rengini veren antosiyanin isimli pigmentin neden olduğu ortaya konmaktadır.


    2.Kanserden Korunma

    Çileğin içeriğinde yer alan antioksidan içeriği ile meydana gelebilen çeşitli kanser türlerine neden olan serbest radikallerin artması engellenir.

    Çileğin düzenli olarak tüketilmesi sonucu içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde çeşitli kanser türlerinden korunma sağlanabilir. Çilek, kanser riskini azaltan bir durum olarak ele alınabilir. Ayrıca, çilek içeriğinde yer alan bir başka önemli içerik olan ellagic asit ile kanserin yavaşlatılması sağlanır. Ancak bütün bunlara rağmen kanserin tam olarak önlenmesi çilek ile mümkün değildir. Bugüne kadar yapılan araştırmaların tam kapsamlı olmaması bunu göstermektedir. Yapılan araştırmalar genelde laboratuvar ortamında yapılmıştır. Daha geniş araştırmalar için insanların katılımı gerekli olmaktadır ve umut verici sonuçlar beklenmektedir.

    Yapılan araştırmalar sonucu çilekte bulunan allegic asidin baz kanser tümörlerinin büyümesinin engellenmesinde etkin olduğunu ortaya koymuştur.


    3.Antioksidan İçerik

    Çilekte bol miktarda yer alan antioksidanların faydaları saymakla bitirilmez. Özellikle bağışıklığın güçlendirilerek vücut direncinin arttırılması, kanser türlerine karşı korunma sağlanması, Alzheimer riskinin azaltılması, kalp ve damar sağlının korunması ve yaşın ilerlemesi sonucu meydana gelen sağlık problemlerinin engellenmesi açısından antioksidanlar önemlidir.

    Yapılan araştırmalar, antioksidan içeren en zengin yiyecek arasında çilek de kendine yer bulmuştur. Çileğin bu denli yüksek antioksidan içeriği, içeriğinde bulunan yüksek C vitamini, kuersetin pigmenti ve çileğe kırmızı rengini veren antosiyanin içeriği nedeniyledir.


    4.Kalp ve Damar Sağlığı

    Çileğin bünyesinde bulunan yüksek antioksidan etkisi sebebi ile kalp ve damarlarda meydana gelebilen sorunların ana kaynağı olan oksidatif strese karşı koruma sağlar. Yapılan araştırmalar, çilek ve diğer kırmızı-mor renkli meyvelerde bulunan polifenollerin, oksidasyonunu ve kardiyovasküler problemlerin ortaya çıkmasının azaltıldığını meydana çıkarmaktadır.

    Ayrıca araştırmalar sonucu, bu kırmızı-mor renklerdeki meyvelerin haftalık olarak 3 öğün düzenli olarak tüketilmesi sonucu, kadınlarda meydana gelebilen kalp krizi durumlarının % 30’lara varan azalma yarattığını ortaya koymuştur.


    5.Diyabet

    Diyabet sebebiyle bu hastalığa sahip insanlar tatlı olabilecek her şeyden uzak durmaya çalışırlar. Ancak bir kase çilek onlar için oldukça yararlı olabilir. Ayrıca, kan şekerinin korkulan seviyelerde kalmasına neden olmaz. Doktorlar, çileğin içerdiği lifli yapı sayesinde uzun müddet boyunca doygunluk hissi yaratarak kilo alımını engelleyerek ve kilo vermeye destek olduğunu belirtmektedir.


    6.Cilt Sağlığı

    Çilek, cilt sağlığının korunmasında oldukça önemli bir üründür. İçeriğinde bulunan C vitamini, saisilik asit, antioksidanlar, eksfoliantlar deri üzerinde oluşan kabarcıkların meydana gelmesini engellemeye yardımcı olur. Yüz yıkarken çilek kullanılabilir. Böylece ciltte bulunan eski ve ölü deri hücrelerinin atılmasını sağlar ve canlandırıcı etkiye neden olur.

    Bununla birlikte içerdiği yüksek antioksidan sebebiyle deri yüzeyinde meydana gelen alerjilerin giderilmesini sağlayarak cildin korunmasında etkili olur. Cilt yumuşatılmasında ve cilt rahatsızlıkların meydana gelmesi riskinin azaltılmasında önemlidir.

    Çilek suyu cildin parlaklık kazanmasında yine önemli bir etkiye sahiptir. Yaşlılık sonucu meydana gelebilen cilt lekeleri ve çillerin oluşmasını engelleyici etkiye sahiptir. Çillerin giderilmesinde de önemlidir. Çillerin ve ciltte meydana gelen lekelerin ortadan kaldırılması için çilek suyunu 10-15 dakika boyunca cilde uygulamak yeterli olacaktır.


    7.Göz Sağlığı

    Yaşın ilerlemesi ile gözde meydana gelebilen bozukluklar meydana gelebilir. Bu bozuklukların bir sebebi de göz üzerinde oluşabilen lens tabakadır. Bu tabakanın varlığı gözlerde görme yeteneğinin azalmasına neden olabilir. İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde bu tarz tabakaların oluşmasını engelleyici rol oynar.

    Çilekli Cheesecake Tarifi


    En Çok Aranan Haberler