YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Yağlı Peynir: Sağlıklı Yaşamın Sırrı mı?

    Peynir sanıldığı gibi sağlıksız değil.

    Yapılan bir araştırmaya göre peynir açısından zengin bir beslenme şekli aslında sağlığınız için yararlı olabilir.

    Kopenhag Üniversitesinden bir grup araştırmacı, peynir yemenin kardiyovasküler ve metabolik hastalıklara karşı koruduğu düşünülen iyi kolesterol (HDL) seviyesini yükselterek sağlığa iyi geldiğini buldu.

    Araştırmacılar 139 kişi üzerinde yapılan ve 12 hafta süren araştırmada tam yağlı peynir yemenin vücudumuzu farklı açılardan nasıl etkilediğini incelediler.


    Katılımcılar üç gruba ayrıldı. İlk gruva her gün 80 gram klasik çok yağlı peynir yemesi, ikinci gruba her gün 80 gram yağı azaltılmış peynir yemesi ve üçüncü gruba hiç peynir yememesi, onun yerine her gün 90 gram reçelli ekmek yemesi söylendi.

    Amerikan Klinik Beslenme Dergisinde (American Journal of Clinical Nutrition) yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre, hiçbir grupta kalp sağlığına zararlı olan kötü kolesterol (LDL) seviyesinde değişim görülmedi, ancak düzenli olarak klasik çok yağlı peynir yiyenlerin iyi kolesterol (HDL) seviyesinde artış görüldü.

    Bu araştırma peynirin sağlığa iyi geldiğini gösteren ilk araştırma değil. Japonya'da yapılan yeni bir araştırmaya göre peynir tüketiminin kardiyovasküler riski gösteren karaciğerdeki yağlanmayı azalttığı ve kan serumundaki lipit parametrelerini iyileştirdiği bulundu.

    Diğer taraftan 2015'te yapılan küçük bir araştırmaya göre, daha hızlı bir metabolizmanın ve obeziteyi azaltmanın yolu peynir olabilir.


    Danimarka Aarhus Üniversitesinden gıda bilimci Hanne Bertram, beslenmesi peynir veya süt içeren veya beslenmesi hiç tereyağı veya süt ürünü içermeyen 15 erkeğin idrar ve dışkı örneklerini inceledi.

    Bertram, peynir yiyenlerin daha düşük obezite ve daha yüksek metabolizmayla ilişkili olan bütirik asit seviyesinin daha yüksek olduğunu buldu. Daha yüksek bütirat seviyeleri daha düşük kolesterol anlamına geliyor.

    2012'de yapılan bir araştırmada, özellikle rokfor peynirinin kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyarak daha sağlıklı ve uzun bir ömür sağladığı gösterilirken, 2009'da Avustralya'da yapılan bir araştırmada ise peynir gibi süt ürünlerinin fazla kilolu kişilerin kilo vermesine yardımcı olduğu bulundu.

    Araştırmada gönüllülere kalorisi azaltılmış bir beslenme programı verildi ancak peynir, yoğurt ve az yağlı süt tüketimlerini artırmaları istendi. Süt ürünleri tüketimini artıran kişilerin aynı zamanda en fazla kilo veren kişiler olduğu, daha düşük kan basıncına sahip oldukları ve kalp hastalıkları ve diyabet risklerini önemli ölçüde azaldığı bulundu.

    Curtin Teknoloji Üniversitesiden Dr Wendy Chan She Ping Delfos şunları söyledi:

    "Birçok kişi kilo vermeye çalışırken beslenmelerinden çıkarmaları gereken temel besinin yüksek yağ oranı sebebiyle süt ürünleri olduğunu sanıyor. Protein, kalsiyum ve D vitamininin yanısıra diğer bioaktif bileşenler açısından zengin bir beslenme şekli, sağlıklı kilo vermeye ve kiloyu korumaya yönelik beslenme şeklinin önemli bir parçasıdır."

    BONUS: PEYNİRLİ YALANCI LAZANYA


    En Çok Aranan Haberler