YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Dişe İyi Gelen Yiyecekler

    Dişlerimiz, sindirim sistemimizin ilk adımı olan ağzımızda bulunan ve yiyeceklerin öğütülmesi ile görevlendirilmiş parçalardır.

    Kemik benzeri bir yapıda olan dişler, sert yiyecekleri dahi rahat öğütebilmek için, oldukça sağlam yapıdadırlar. Bu sağlam yapının korunması ve sağlıklı dişlere sahip olmak, sindirim sisteminin doğal işleyici için çok önemlidir.

    İnsan doğduğunda dişleri olmadan doğar ve zamanla ilk dişleri olan süt dişlerine kavuşur. Daha sonra bu süt dişleri dökülerek yerini asıl dişlere bırakır. Dişlerin sağlam yapısına kavuşması bu süreç içerisinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle gelişim çağında küçük yaşlardan itibaren kazandırılan diş sağlığını koruma alışkanlığı, tüm yaşamımız için önemlidir.

    Dişlerin korunması denilince akla gelen ilk yöntem diş fırçalamasıdır. Diş fırçalaması aslında yemeklerden sonra ağızda kalan yemek artıklarının temizlenme şeklidir. Bu sayede artıklardan kurtulup, ağızda kalarak çeşitli enfeksiyonlara neden olmaları önlenir. Bu durum her zaman yeterli olmayabilir. Bu artıklar fırçalama ile tamamen giderilemediğinde, dişlerin yapısına zarar verir, diş ve diş eti bölgelerinde iltihaplanmalara, daha sonra da diş minesinde bozulmalara yol açar.

    Bu bozulmalar basitçe çürüme dediğimiz durumlardır. Çürük diş, oldukça sıkıntılı bir durumdur. Neden olduğu ağrı ve acılar bir yana, yemek yememizi de engellediği için, sağlığımızı bütünü ile tehdit edebilmektedir. Bunun dışında çürükle rahatsız edici ağız kokusuna da neden olabilmektedir. Yaş ilerledikçe zayıflayan diş yapısı, çürüklerle birlikte geri dönülmez sıkıntıların oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle sadece diş fırçalama değil, daha etkili tedavi yöntemleri de kullanılmalıdır.

    Bu tedavi yöntemlerinin başında, en basit hali ile yediklerimize dikkat etmemiz gelir. Dişlerimizi korumak için, dişlere iyi gelen yiyecekler tüketmeyi de ihmal etmemeliyiz. Birazdan bahsedeceğimiz sağlıklı yiyecekleri kullanarak siz de diş sağlığını koruyabilirsiniz. İşte dişlere iyi gelen yiyecekler!

    1.Yoğurt

    Dişlere iyi gelen yiyecekler listesine en önemli olanlardan biri ile başlayacağız, yani yoğurt ile. Yoğurt, bir çeşit süt ürünüdür ve vücudumuza birçok fayda sağlamaktadır.

    Dişlere sağladığı fayda ise tahmin edilebileceği üzere, içerdiği yüksek kalsiyum oranından gelmektedir. Dişlerin kemik benzeri sert bir yapıdan oluştuğunu söylemiştik. Bu yapıyı besleyen en önemli maddelerden biri de tabii ki kalsiyumdur.

    Kalsiyum diş minesinin aşınmasını önler ve aşınan diş minelerinin de tamirine katkıda bulunur. Dişlerde oluşan iltihaplar ve çürükler, diş minesinin aşınması ve delikli bir yapı olmasından dolayı gerçekleşir.

    Yoğurt tüketildiğinde vücuda giren kalsiyum sayesinde diş minelerindeki çürüklere ve iltihaplanmalara neden olan bu delikli yapı onarılır ve çürüklü bölge sayısı azalmaya başlar. Ayrıca kalsiyum, diş kayıplarını önlemede de birebirdir. Sallantıda olan ve düşecek gibi duran dişlerin sağlamlaşması için kalsiyum gereklidir.

    Eğer uzun yıllar boyunca sağlıklı dişlere sahip olmak istiyorsanız, yoğurt tüketmeyi ihmal etmeyin!

    2.Sarımsak

    Sarımsak, kokusu nedeni ile beğenilmese de oldukça faydalı bir yiyecektir. Özellikle ağız ve diş sağlığı açısından birçok faydası bulunur. Her ne kadar çiğ tüketilmesi pek tercih edilmese de sarımsak özellikle çiğ hali ile ağız ve dişlere çok iyi gelir.

    Dişler ağızda kalan yemek artıkları sebebi ile iltihap kapıp çürümeye başlar. Aynı artıklar ağızda da yaralar oluşmasına neden olabilmektedir. Buna karşı yapılacak en etkili yöntemlerden biri, çiğ sarımsağı dilimleyip, ağızda emmek ve çiğnemektir.

    Her ne kadar birçok insana çekici bir fikir gibi gelmese de, faydalarını duyduğunuzda fikriniz değişecek. Sarımsak anti-bakteriyel yapıda bir yiyecektir ve suyunu emdiğinizde, diş çürüklerine neden olan iltihapların geçmesine faydalı olacaktır. Aynı zamanda ağzınızı artıklardan temizleyecek ve sağlık bir diş yapısına kavuşmanızı sağlayacaktır.

    3.Maydanoz

    Az önce sarımsağın faydalarından bahsettik ve birçok insanın kokusu nedeni ile sarımsak tüketmediğini söylemiştik. Eğer hala koku sebebi ile sarımsak tüketmiyorsanız, bu sıkıntının çaresi var: maydanoz.

    Maydanoz ağızda oluşan kötü kokuların giderilmesine yardımcı olur. Diş çürükleri ağızda kötü kokulara neden olmaktadır. Bir miktar maydanoz çiğneyerek bu kokuların giderilmesini sağlayabilirsiniz.

    Aynı zamanda anti-bakteriyel yapısı sayesinde ağzı ve dişleri temizleyecektir. Ferah bir nefese ve sağlıklı dişlere sahip olmak için maydanoz yemek hem iyi hem de lezzetli bir yöntemdir.

    4.Kereviz

    Kereviz, diş sağlığına faydalı olan besinler arasındadır. Ne yazık ki sarımsak gibi bu yiyecek de hak ettiği değeri görememektedir. Kereviz sadece dişlere değil, vücudumuzda birçok bölgeye faydalı vitamin ve mineraller içermektedir.

    Tüketilmesi şiddetle tavsiye edilmektedir. Diş sağlığı açısından ise, kereviz iki tür yol ile dişlere faydalı olur. Bunlardan ilki, kerevizin öğütülmesi ile başlar. Ağızda kerevizin öğütülmesi için, oldukça fazla çiğnenmesi gerekir. Bu fazladan çiğneme eylemi, daha fazla tükürük salgılanmasına neden olur ve bu sayede ağızda kalan artıkların temizlenmesine yardımcı olur.

    Diğer bir etkisi ise, kereviz gibi lifli bir yapıya sahip olan ve sert bir halde bulunan yiyeceklerin, çiğnendiğinde dişe rahatlatıcı bir masaj yapma etkisi vardır. Bu sayede dişlerinizi rahatlatabilirsiniz.

    5.Çilek

    Çilek, saydığımız yiyecekler arasında dişe faydalı olan en lezzetli yiyecek olarak kabul edilebilir. Çileğin dişe sağladığı fayda, saydığımız diğer yiyeceklerden biraz daha farklıdır.

    Çilek, diş taşı problemine karşı birebirdir. Diş taşları, yiyecek artıklarının zamanla birikip kuruyarak diş aralarında ve diplerinde sağlıksız ve kötü görünüşlü sert bir tabaka haline gelmesi ile oluşmaktadır.

    Çilek ise, bu diş taşlarından kurtulmak için doğal bir yöntem olarak görülür. Çileğin asitli sayılabilecek yapısı, diş diplerinde biriken bu diş taşlarının çözülmesine olanak sağlamaktadır.

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler