YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Dondurmanın Faydaları Nelerdir?

    Her yaştan insanın severek tükettiği dondurma yazın olmazsa olmazlarındandır. Süt ve çeşitli meyve sularının karıştırılarak dondurulması ile elde edilen bu iştah kabartan tatlı, özel tanklarda fabrikalarda üretildiği gibi evde doğal olarak da hazırlanabilir.

    Birçoğumuzun dondurmanın kilo almaya neden olduğu ile ilgili önyargıları var. Ancak tarihi geçmişi Roma İmparatorluğu’na uzanan dondurmanın yararları bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

    Buradaki önemli nokta dondurmanın içeriğinde tatlandırıcı şuruplar ve yapay başka maddeler bulunmamasıdır. Dondurmanın sağlığa olan faydaları ancak doğal ve temiz üretimle etkisini gösterecektir. Bu sebeple beslenme uzmanları evde kendi yaptığınız ya da üretimine güvendiğiniz paketlenmiş dondurmaları tüketmenizi öneriyor.

    Dondurma yapılış biçimi ve kullanılan malzemelere göre kültürler arasında farklılık gösteren bir soğuk tatlıdır. Bu nedenle birçok ülkenin kendine özgü dondurması bulunmaktadır.

    İtalya, İngiltere, Almanya, Yunanistan, Yeni Zelenda, Finlandiya ve Japonya kendine has dondurmasıyla bilinen ülkelerden sadece birkaçıdır. Tabi, burada Türkiye’nin de Kahramanmaraş dondurmasıyla ünlü olduğunu söylemeden geçmeyelim.

    BONUS: DONDURMALI KURABİYE KASE

    Dondurmanın Faydaları Nelerdir?

    Vücudun temel ihtiyacı olan vitamin ve minerallerce zengin dondurma size enerji ve mutluluk verirken, doğurganlığı arttırıyor. Sanılanın aksine kilo almaya değil, vermeye yardımcı olan dondurmanın kanser riskini azalttığı da bilinmektedir. Yaz-kış her mevsim tüketilmesi önerilen dondurma aşırıya kaçılmadığı sürece gayet sağlıklı bir besindir. İşte yediden yetmişe herkesin severek tükettiği dondurmanın faydaları:

    1. Enerji Deposu

    1. Enerji deposu

    Tükettiğiniz dondurmanın markasına ve içeriğine göre değişmekle birlikte dondurma harika bir enerji deposudur. Karbonhidratlarca zengin dondurmanın ½ porsiyonluk bir servisi 15 gram karbonhidrat içerir. Ayrıca içeriğindeki 7 gram yağ ve 2 gram protein dondurmayı tam bir enerji bombası haline dönüştürmeye yeter de artar. ½ porsiyon vanilyalı dondurma 137 kalori olup aynı miktardaki sütten 2 kat daha fazla enerji verir. Özellikle yoğun fiziksel aktivite gösterdiğiniz bir yaşam tarzınız varsa ya da düzenli olarak egzersiz yapıyorsanız dondurma sizin için mükemmel bir seçimdir.

    2. Vitamin ve Mineral Kaynağı

    2. Vitamin ve mineral kaynağı

    Dondurma lezzetli ve enerji verici yapısının yanı sıra vücut sağlığı için gerekli olan temel vitamin ve mineralleri içeren sağlıklı bir besin kaynağıdır. Dondurma kemik gelişimi için çok önemli mineraller olan kalsiyum ve fosfor bakımından oldukça zengindir. ½ porsiyon dondurma günlük ihtiyacınız olan vitamin ve minerallerin % 10’unu karşılar. Dondurma A, C, D, E vitaminlerinin yanı sıra tiamin, niasin, riboflavin, folat, B6 ve B12 vitaminleri içerir. Bununla birlikte dondurma küçük bir miktar K vitamini içerir -ki bu da kesik ve yaralarda kanın pıhtılaşmasına yardımcı olarak, kanamanın kolayca durmasını sağlar. Bu sebeple siz de çocuklarınızın güvendiğiniz markaların ürünleri olan dondurmaları yemesine gönül rahatlığıyla izin verebilirsiniz. Tabi ki en sağlıklı olan dondurma ev yapımıdır.

    3. Kilo vermeye yardımcı

    3. Kilo vermeye yardımcı

    Eğer dondurmanın sadece kilo almanıza sebep olan bir besin olduğunu düşünüyorsanız, bu fikrinizi değiştirmeye hazır olun. ‘American Journal of Clinical Nutrition’ dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre; günde en az 1 porsiyon dondurma tüketen kadınların, tüketmeyenlere kıyasla daha az kilo aldığı kanıtlanmıştır. Tabi, bu bir seferde oturup kocaman bir kutu dondurma yiyerek kilo verebileceğimiz anlamına gelmiyor. Ancak küçük porsiyonlar halinde, mümkün olduğunca az katkı maddesi içeren ya da ev yapımı dondurmalar kesinlikle kilo vermenize yardımcı olacaktır.

    4. Kısırlığı önler

    4. Kısırlığı önler

    İşte dondurma tüketmek için çok geçerli bir neden daha! Harvard Üniversitesi’nde yapılmış ve ‘Human Reproduction’ dergisinde yayınlaşmış bir çalışmaya göre; tam yağlı süt ya da dondurma tüketen kadınların bebek sahibi olma ihtimali daha yüksek. Çalışma dondurma tüketen ve tüketmeyen 24-42 yaş arası 18.000’den fazla kadın üzerinden değerlendirilmiştir.

    Bu araştırmanın sonuçlarına göre; haftada 2 kez ya da daha fazla tam yağlı süt ya da dondurma tüketen kadınların, hafta da 1 kez ya da hiç dondurma tüketmeyen kadınlara kıyasla yumurtlama ile ilgili kısırlık problemi yaşama ihtimali % 38 oranında azalıyor. Bu hiç de yabana atılacak bir rakam değil, ne dersiniz?

    5. Beyni canlandırır

    5. Beyni canlandırır

    Dondurma thrombotonin hormonunu uyararak stres düzeyini azaltır ve daha mutlu hissetmenizi sağlar. Ayrıca dondurmanın ana maddesi sütte bulunan ve doğal bir sakinleştirici olan L-triptofan, sinir sisteminin yatışmasını ve vücudunuzun dinlenmesini sağlar.

    Bununla birlikte, dondurma ‘insomnia’ olarak bilinen uykusuzluk probleminin önlenmesine de yardımcı olur.

    6. Kanser riskini azaltır

    6. Kanser riskini azaltır

    Dondurma içerdiği bol miktarda kalsiyum sayesinde kemikleri güçlendirir. Bunun yanında, kalsiyumun kolon kanserini önlemek gibi bir etkisi daha vardır. Bu yüzden kolon kanseri risk faktörü grubunda olan kişilerin mutlaka dondurma yemesi öneriliyor.

    7. Mutluluk verir

    7. Mutluluk verir

    Dondurmanın tadı böylesine güzel olduğu için mi mutluluk veriyor dersiniz? Bunun da payı var aslında. Fakat esasen dondurma tükettiğimizde beynin orbitofrontal cortex bölgesi uyarıldığı için mutlu hissediyoruz. Orbitofrontal cortex beyinde zevk alma hissinin iletildiği kısmıdır. Bununla birlikte dondurma yediğimizde artışa geçen serotonin ve dopamin hormonları da yine enerjik ve mutlu hissetmemizin nedenleri arasında.

    ice-cream

    Dondurma kararında tüketildiğinde çok faydalı bir besindir. Ancak aşırıya kaçmak kilo almanıza ya da boğazınızın şişmesine neden olabileceği gibi bahsettiğimiz faydaların vücudunuzu etkilemesi mümkün olmayacaktır. Bu nedenle her gün ya da gün aşırı ½ porsiyon mümkünse işlenmemiş, ev yapımı dondurma tüketmek en sağlıklısıdır.

    Dondurmanın Besin Değerleri

    Porsiyon Miktarı: 100 g

    • Kalori (kcal): 207
    • Toplam yağ: 11 g
    • Kolesterol: 44 mg
    • Sodyum: 80 mg
    • Potasyum: 199 mg
    • Karbonhidrat: 24 g
    • Diyet lifi: 0,7 g
    • Şeker: 21 g
    • Protein: 3,5 g
    • A vitamini: 421 IU
    • C vitamini: 0,6 mg
    • Kalsiyum: 128 mg
    • Demir: 0,1 mg
    • D vitamini: 8 IU
    • Piridoksin: 0 mg
    • B12 vitamini: 0,4 µg
    • Magnezyum: 14 mg
      Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler