YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Gazlı İçecekler Yerine Tüketebileceğiniz 3 Leziz Tarif

    Aslında gazlı içecek tüketmek ile sigara içmek aynı şey; bu kadar zararlı olduğunu biliyor olmanıza rağmen hala tüketmenin amacı nedir? Öncelikle gazlı içeceklerin zararlarını inceleyelim.

    Amerika’da tüketilen içeceklerin dörtte birinden daha fazlası gazlı alkolsüz içecekler. Günümüzde Amerikalılar hiç olmadığı kadar bu içeceklere yönelmiş durumda. Popüler gazlı içeceklerin tüketilme oranları tüm tüketilen içeceklerin çeyreğinden daha fazla. 2000 yılında 56 milyon litre gazlı içecek satılmış.


    Gazlı içeceklerin vücudumuza verdiği zararlar:

    Depresyon

    Günde dört bardak ya da kutudan daha fazla gazlı içecek tüketen kişiler bu şekerli içeceklerden uzak duran kişilere göre %30 oranında depresyona daha çok meyilli.

    Böbrek Taşı

    Çok fazla gazlı içecek tüketimi vücudunuzda böbrek taşı oluşma riskini artırır. Araştırmalara göre gazlı içecek tüketen kişilerde böbrek taşı oluşma riski şekerli içeceklerden uzak duran kişilere göre %23 oranında daha fazla. Kahve, çay, bira, şarap ve portakal suyu tüketimi ise risk oluşma ihtimalini azaltıyor.

    Kanser

    Haftada iki defa şekerli ve gazlı içecek tüketmek pankreastaki insülini artırıyor ve pankreas kanserine yakalanma riskini iki katına çıkartıyor.

    Sağlıksız Dişler

    Düzenli olarak şekerli ve gazlı içecek tüketmek, dişlerin çürümesine ve diş eti hastalıklarına yol açabiliyor.

    Erken Yaşlanma

    Diğer işlenmiş yiyeceklerde olduğu gibi, gazlı içeceklerin içinde bulunan fosfatın yaşlanma sürecini hızlandırdığı belirtildi. Bu yaşlanma süreci sadece cildinizde oluşarak kırışıklıklara değil kronik böbrek rahatsızlığı ve kalp damar sertleşmesi gibi aynı zamanda yaşlılıkla beraber gelebilecek sağlık problemlerinin de hızını artırıyor.

    Yüksek Tansiyon

    Uzmanlar, özellikle de gazlı içeceklerin tüketilmesi ile vücuda giren fazla fruktoz alımının yüksek tansiyona neden olduğunu düşünüyor.

    Obezite

    Harvard Üniversitesi araştırmalarına göre gazlı içeceklerin obezite ile doğrudan bağlantısı var. Yapılan bir çalışmaya göre, 12 yaşında olan ve gazlı içecek tüketen birinin gazlı içecek tüketmeyen birine göre obez olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtiyor. Ayrıca gün içerisinde her tüketilen gazlı içecek ile bu risk 1.6 kat daha artıyor.

    Kemik Erimesi

    Gazlı içeceklerin sık sık tüketilmesi özellikle kalsiyum bakımından zengin süt tüketmek yerine gazlı içecekleri tercih eden insanlarda kemik erimesi riskini artırıyor. Çocukların yüksek miktarda gazlı içecek tüketimi, büyüyen kemiklerin kireçlemesi gibi önemli bir risk faktörü taşıyor.


    Sağlıklı alternatif içecekler:

    Siz de gazlı içecekleri bol miktarda tüketiyor fakat artık daha sağlıklı seçim yapmak istiyorsanız, tam size göre bir kaç tarifimiz var.


    Zencefilli Gazoz

    • 1/2 bardak ebegümeci, 3/4 bardak toz Hindistan cevizi, 1/4 bardak kök zencefil suyunu 1/2 limon, bir tutam tuz ve bir bardak suyu bir kapta karıştırın.

    • Karışımı kaynatın ve pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın. Daha sonra süzerek bir bardağa dökün ve karışımdan 3 yemek kaşığı alın ve 230 ml karbonatlı su ile karıştırın.

    -Buzdolabında saklayın.


    Limon otu-yeşil limon

    -1/4 bardak rendelenmiş limon kabuğu, 1/4 bardak rendelenmiş yeşil limon kabuğu, 20 adet kafir limi yaprağını ve 2 sap limon otunu bir kabın içine kabaca doğrayın ve 2 bardak su ekleyin ardından kaynatın. Kaynadıktan sonra altını kısın ve 5 dakika daha pişirin.

    • Bir süzgeçten geçirin ve daha sonra bir cam kaba dökün.

    • 2 yemek kaşığı tatlandırıcı şurup ve dilediğiniz miktarda maden sodası ekleyin ve karıştırın.


    Turunçgilli soda

    • 1/2 greyfurt, 1/2 portakal ve 2 adet limonun suyu, 1 bardak toz Hindistan cevizini bir kapta karıştırın.

    -Tüm şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatın ve daha sonra bir cam kaba dökün.

    • Karışımdan 3 yemek kaşığı alın ve 230 ml karbonatlı su ile karıştırın.

    Okul öncesi dönemde çay, kahve ve gazlı içecek tüketimi nasıl olmalıdır?


    En Çok Aranan Haberler