YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Gilaburunun Faydaları Nelerdir?

    Bilimsel ismi Viburnum opulus olan gilaburu canlı kırmızı rengiyle oldukça iştah açıcı bir meyvedir. Anavatanı Güney Amerika olan bu parlak meyvenin görüntüsü sizi yanıltmasın çünkü tadı biraz acımsıdır. Bu yüzden genellikle şekerle tatlandırılarak tüketilir.

    Kızılcığa çok benzeyen gilaburu yavaş büyüyen bir ağaçtır. Şerbet olarak hazırlamak için ezilerek suyu çıkarılan gilaburunun reçeli ve marmelatı da yapılabilir. Turta ve yaş pastalarınızda gilaburu tadını ayrıca seveceksiniz. Gelelim bu çok yönlü göz alıcı meyvenin faydalarına.

    Gilaburunun Faydaları Nelerdir?

    Gilaburu, uzun yıllar bilim insanlarının dikkatini çekmiş, içinde birçok sırrı barındıran mucizevi bir meyvedir. Vücudumuza çok sayıda faydası bulunan parlak kırmızı gilaburu, ülkemizde özellikle Kayseri ve civarında yetiştirilir.

    Gilaburunun kalpten böbreklere, beyinden cildimize kadar vücudumuzun çoğu bölgesinde iyileştirici, düzenleyici ve dengeleyici etkileri vardır. İşte bu etkilerden yalnızca birkaçı:

    1. Kalp Dostu

    1. Kalp Dostu

    Ünlü İngiliz beslenme dergisi ‘British Journal Of Nutrition’ da yayınlanan, gilaburunun kalp üzerindeki etkileri ile ilgili bir araştırmaya göre; düzenli olarak gilaburu tüketmenin özellikle alkol almanın sebep olduğu yüksek kolesterolü büyük ölçüde azalttığı tespit edilmiştir.

    2. C Vitamini Deposu

    2. C Vitamini Deposu

    ABD’deki Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yürütülen çalışmalara göre, çok güçlü bir antioksidan olan gilaburu sayesinde vücudumuzun bağışıklık sistemini oldukça güçlü hale getirerek enfeksiyon kapma riskine karşı koymamız mümkün. Bunun nedeni; gilaburunun vücudun öz savunma mekanizmasını güçlendirmesidir.

    Eski zamanlarda ticaret amacıyla gilaburu taşıyan denizcilerin, C vitamini eksikliğinden kaynaklanan iskorbüt hastalığından korunmak için rotaları boyunca gilaburu tükettikleri söylenir.

    3. Lif Kaynağı

    3. Lif

    ABD Kentucky Üniversitesi İç Hastalıklar ve Beslenme Bilimleri Bölümü’nün yürüttüğü çalışmalar sonucunda yayınladığı rapora göre; gilaburunun lif içeriği, koroner kalp hastalıkları, felç, hipertansiyon, diyabet, obezite ve sindirim yolları rahatsızlıklarının önüne geçilmesinde etkili bir rol oynuyor.

    Bunun yanı sıra, gilaburunun tansiyonu düzenleme, kolesterol seviyesini ayarlama ve kilo vermeye yardımcı olma gibi etkileri de bulunmaktadır.

    4. Gevşediğinizi Hissedin

    4. Gevşediğinizi Hissedin

    Gilaburu, gergin olan vücudumuzu rahatlatmak için tüketebileceğiniz en etkili meyvelerin başında yer alır. Öyle ki sırt ağrılarında, bel ağrılarında, adet dönemi ağrılarında (PMS) ve uzun süre ayakta kalmaktan dolayı bacaklarda hissedilen ağrıların azaltılmasında, kasların gevşemesi ve rahatlamasında gilaburu takviyesi oldukça önem arz eder.

    Günlük hayatımızın adeta bir parçası haline gelen bu ağrılı semptomların etkili bir biçimde tedavisi için gilaburuyu mutlaka denemelisiniz. Ayrıca, stres kaynaklı sinir sisteminde oluşan gerginliklerin azaltılması için de yine gilaburu tüketmek oldukça faydalıdır.

    5. Diyet Yapıyorsanız

    4. Gevşediğinizi Hissedin

    Malumunuz olduğu üzere diyet yapan kişilerde dengeli beslenme zorlukları gözlemlenebiliyor. Vücudumuza bazı vitamin ve mineraller gerektiğinden daha az girebiliyor. Ancak yüksek miktarlarda vitamin ve mineral içeren gilaburu, bize bu durumu düzeltmek için adeta bir fırsat sunuyor. Tabii bunda gilaburunun düşük kaloriye sahip olmasının da büyük avantajı var.

    100 gramında sadece 46 kalori bulunan gilaburu, yüksek miktarda manganez, C vitamini, E vitamini, K vitamininin yanı sıra lif ve bakır içermektedir.

    6. Kansere Karşı

    6. Kansere Karşı

    Gilaburunun kanser üzerindeki etkisi ile ilgili 10 yılı aşkın süredir devam eden araştırmaların sonucunda, gilaburunun içerdiği enzimler sayesinde, meme kanseri, kolon kanseri, akciğer kanseri ve prostat kanserine karşı vücudumuzda direnç oluşturup önleyici etki sağladığı kanıtlanmıştır.

    7. Sindirim Sistemi

    7. Sindirim Sistemi

    Vücudumuza olan sayısız faydalarına bir yenisini daha ekleyecek olursak; gilaburunun, ağızdan başlayarak sindirim sisteminin son halkasına kadar neredeyse tamamında etkili olduğunu görüyoruz. Ağız ve diş sağlığı (peridontal hastalıkların risklerinin azaltılması), midede ülser riskinin azaltılması, bağırsaklarda kolon kanseri riskinin azaltılmasının yanı sıra yararlı bakterilerin miktarını optimize ederek sindirim sisteminin daha verimli çalışmasına yardımcı olur.

    8. Üriner Sistem

    8. Üriner Sistem

    Gilaburunun üriner sistem üzerindeki etkisi uzun bir süre önce araştırmacıların dikkatini çeken bir konudur. Gilaburunun idrar yollarına sağladığı faydalar gerçekten şaşırtıcı. Gilaburu içerdiği ‘proanthocyanidin’ (PAC) sayesinde idrar yolları enfeksiyonlarının önüne geçiyor.

    Bununla birlikte E. coli gibi istenmeyen bakterilerin miktarını da azaltıyor. Böbrek fonksiyonlarını düzenleyen gilaburu beslenme uzmanlarının tüketmemizi tavsiye ettiği değerli meyveler arasında yer alıyor.

    Gilaburunun Besin Değerleri

    100 gram Günlük ihtiyaç yüzdesi

    • Enerji: 46 Kcal %2,3
    • Karbonhidrat: 12,2 gr %9
    • Protein: 0,4 gr %1
    • Toplam Yağ: 0,13 gr <%1
    • Lif: 4,6 gr %12
    • Kolesterol: 0 mg %0
    • Sodyum: 2 mg %0
    • Potasyum: 85 mg %2
    • Kalsiyum: 8 mg %1
    • Demir: 0,25 mg %3
    • A vitamini: 60 IU %2
    • C vitamini: 13,3 mg %22
      Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler