YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Güneydoğu'nun Efsanesi Siirt'e Has 11 Yöresel Lezzet

    Birçok Mezopotamya uygarlığından etkilenmiş, sokaklarında Arapça, Türkçe ve Kürtçe konuşulan Güneydoğu'nun lezzet başkentlerinden biri olan Siirt'de yediğinizde aklınızdan çıkaramayacağınız 11 yöresel lezzeti sizler için listeledik.

    Büryan Kebabı

    Ülkemizde Siirt'e has olan Bitlis'de de yapılan büryan kebabının namı tüm ülkede biliniyor. Büryan, püryan ya da biryan olarak da bilinen yöresel yemeğin arapçada karşılığı periva olarak biliniyor. Büryan, kuzunun bütün organları alınarak etinin 2-3 metre derinliğindeki bir kuyuda çamurla kapatılarak pişirilmesiyle yapılır. Kızgın kuyu ateşlerinde pişirilen büryan genelde yazın yenilen bir et yemeği olarak biliniyor.


    Perde Pilavı

    Börekten hallice bir görüntüsü olan perde pilavına yine Güneydoğu'nun lezzet başkentlerinden olan Siirt'te rastlıyoruz. Tavuk, yumurta, yoğurt, sıvı yağ, tavuk suyu ve birçok malzemeyle yapılan perde pilavı hem ağır hem de oldukça lezzetli bir tarif. Özellikle yolunuz Siirt'e düşerse mutlaka denemeniz gereken bir lezzet.


    Siirt Kitel

    Eh yemek anlamında bu kadar zengin bir kültüre sahip olan Siirt'den köfte çıkmaması beklenemezdi. Siirt Kitel'i (Siirt köfte) Köftelik bulgur,yarma,kıyma,soğan ve reyhanın karışımıyla yapılıyor. Akdeniz ve güneydoğunun bazı yörelerinde içli köfteye bir hayli benzetilen Siirt Kiteli'nin yerinin başmbaşka olduğunu söyleyebiliriz. - - - - - -

    Zerfet

    Şeker ve sarımsaklı yoğurdu aynı yemeğin içinde asla yemem demeden önce zerfet'i tatmanızı öneririz. Un, yağ, maya,şeker,sarımsaklı yoğurt ve isteğe göre baharatla yapılan zerfet, Siirt'in en gözde lezzetlerinden bir tanesi olarak göze çarpıyor.


    Bumbar-Mumbar

    Genelde Adana'da şırdanla birlikte sakatat kültürene giren bumbar bazı yörelerde mumbar ya da bumbar dolması olarak da biliniyor. Her ne kadar bu yemek Adana'ya özgü gibi gözükse de Siirt'in meşhur yemekleri arasında bulunuyor. Kirece yatırılarak iyice temizlenen kalın bağırsağın içinin pirinç veya bulgurla doldurulmasıyla yapılan bumbarın içine isteğe göre kıyma da konulabiliyor.


    Mihr Çorbası

    Çorba kültüründe de oldukça farklı ve lezzetleri tatları içeriğinde barındıran Siirt'de en fazla göze çarpan tariflerden biri de mihr çorbası. Nohut, buğday, sıvı yağ,yoğurt ve pul biberin buluşmasıyla ortaya çıkan mihr çorbasının üzerine isterseniz yağ kızdırıp dökebilirsiniz.


    Pırtıke çorbası

    Siirt yöresine özgü bir başka çorbada ismi biraz garip gelebilecek olan pırtıke çorbası. Midesi veya içi çabuk yananların pek tercih etmeyeceği ancak 'Benim midem her türlü yemeği kaldırır' diyenler için enfes bir çorba olan pırtıkenin içinde ıspanak, sumak, domates salçası, pirinç, kırmızı biber, soğan ve karabiber bulunuyor.


    Siirt Dolması namı diğer Arap dolması

    Genel olarak Arap dolması olarak bilinen bu yemek Siirtliler tarafından bir hayli fazla yapıla yapıla ismi Siirt dolmasına kaymış. Kuru patlıcan ve bibere kıymalı ya da zeytinyağlı pirinçli harcın eklenmesiyle yapılıyor. Bu tarife ek olarak sarmalık asma yaprağı da dahil olabilir. Zengin iç harcıyla yapılıp pişirilen Siirt dolmasının kuzey yörelerine göre daha belirgin bir tadı var. - - - - - -

    İsmeket köfte

    Siirt yöresinden çıkma bir başka güzel köfte de kuşkusuz ismeket köftedir. Bulgur, haşlanmış patates, yağsız kıyma, yumurta ve soğan gibi malzemelerle yapılan bu köftemiz daha sonra bir miktar kızgın yağda kızartılarak süslenip servis ediliyor. Görüntüsüne aldanmayın, bu tarifin birçok kötü görseli bulunsa da tadı oldukça lezzetli. - - - - - -

    Gebole

    Bu kadar lezzetli ve ağır yemeğin ardından tatlılara geçsek hiç fena olmayacak. Siirt'e has bir tatlı olan gebolenin içeriğinde sadece süt,un ve pekmez bulunuyor. İstenildiğinde cevizle de süslenebiliyor. Özellikle enerji bakımından gebole hem masrafsız hem de oldukça isabetli bir lezzet olarak göze çarpıyor.


    İmçerket

    Bir nevi katmerin tatlı olanı ve atıştırmalık olarak göze çarpan İmçerket, iyice yoğurulup, kesilip ardından yağda kızartıldıktan sonra şekere batırılır. Eğer şeker tercihiniz değilse şam fıstığı ya da farklı tatlı toz malzemelerine bulayarak istediğiniz kadar atıştırmalık yapabilirsiniz.

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler