YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    İzmir Köfte Tarifi

    Ege'de yalnızca sebze yemekleri olmaz, kendine özgü güzel et yemekleri de vardır. İzmir köfte de bunlardan biri.

    Tarif Puanı
    Teşekkürler!
    Puanınız alınmıştır.
    Kaç Kişilik -
    Hazırlık Süresi 80dk
    Pişirme Süresi 40dk
    Kalori/Porsiyon -

    Ege'de yalnızca sebze yemekleri olmaz, kendine özgü güzel et yemekleri de vardır. İzmir köfte de bunlardan biri. Fırında pişmesiyle hafif olan, kendine özgü şekliyle, yanına patatesi biberiyle ve akıllardan çıkmayan domates sosuyla bilinen bir yemektir İzmir köfte. İçine sevginizi de katacağınız bu tarifle lezzetli İzmir köfte hazırlayabilirsiniz. Yanında pilav ve çoban salata sunmanız lezzet şöleni yaşatacak, bayram havası verecektir. Tarife geçelim.

    Malzeme Listesi

    4 adet büyük boy domates (3 adedi sos için 1 adedi üzerine dilimlemek için)
    4 adet büyük boy patates
    3 adet yeşil sivri biber
    1 tatlı kaşığı kadar karışık domates biber salçası
    Kızartmak için tavanın tabanına yayılacak kadar sıvı yağ
    500 gram kadar az yağlı kıyma
    1 adet orta boy kuru soğan
    1 adet büyük boy yumurta
    Yarım demet maydanoz
    1,5 su bardağı doğranmış bayat ekmek içi
    Kara biber, kırmızı pul biber, kekik, tuz

    (4 Kişilik - 2 saat)

    Hazırlanışı

    Adım 1

    Öncelikle tarifimize başlarken bir adet rondoya ihtiyacımız var. Bayatlamış ekmek içlerini rondodan geçirin. Bir kaba ayırın. Ardından bir adet kuru soğanı da rondodan geçirin ve ayrı bir kaba alın. Eğer bu işlemi yapmak istemiyorsanız ekmek içlerini iyice küçük olacak kadar ufalayabilirsiniz, soğanı da rendeleyebilirsiniz.

    Adım 2

    Maydanozu güzelce yıkayın ve suyunu süzün. Ardından yıkadığınız maydanozları temiz bir kesme tahtasına alın. Keskin bir bıçak yardımıyla ince ince kıyın. Bir kenara ayırın.

    Adım 3

    Derin bir karıştırma kabı alın. İçerisine daha önceden rondodan geçirdiğiniz ekmek içlerini ve soğanı ekleyin. Ardından üzerine bir adet yumurta kırın. Daha önceden ince ince kıydığınız maydanozları ekleyin. Üzerine dilediğiniz miktarda baharatları karıştırıp onları da ilave edin ve son olarak kıymayı da kabın içerisine koyun. Hazırladığınız bu karışımı temiz ellerle veya birer eldiven yardımıyla iyice yoğurun. Karışımı iyice yoğurduktan sonra üzerini kapatıp birkaç dakika dinlendirin.

    Adım 4

    Hazırladığınız köfte karışımını alın. Parmak uzunluğunda uzun ince şekiller verin ve bir tabağa sıralayın. Bir sonraki işlemleri yaparken köftelerin dinlenmesini bekleyin.

    Adım 5

    Dört adet patatesin kabuklarını bir bıçak veya kabuk soyucu yardımıyla soyun. Elma dilimi olacak şekilde dilimleyin. Eğer patates dilimlerinizi köftelerinizle aynı boy yaparsanız daha hoş bir görünüm elde edebilirsiniz.

    Adım 6

    Büyük boy geniş bir tava alın. Tabanı yağla kaplanacak kadar sıvı yağ ilave edin. Ardından yağın iyice kızmasını bekleyin. Böylece içine attıklarımız yağı çekmeyecektir. Yağ iyice kızınca üzerine patatesleri atıp çok az kızartın. Çok fazla kızartırsanız ağır olur, iyice kızarmadan almalısınız. Ardından aynı işlemi köfteler için de uygulayın. Hazırladığınız bu patates ve köfteleri bir kenara alın, kızartma yağını dökmeyin.

    Adım 7

    Isıya dayanıklı bir fırın tepsisi veya borcamı alın. Tabanını bir fırça yardımıyla katı margarinle yağlayın veya dilerseniz fırın için özel hazırlanmış yağlı kağıtlardan kullanın. Hazırladığınız bu tepsiye bir köfte bir patates olacak şekilde daha önceden hazırladığınız köfte ve patatesleri yerleştirin.

    Adım 8

    Üç adet domatesi bir rende yardımıyla rendeleyip bir kenara ayırın. Ardından bir tatlı kaşığı salçayı bir su bardağı su ile karıştırın ve sos olarak hazırlayın. Ardından kızartma yağını sos tenceresine aktarın. Üzerine sulu salçayı ilave edin. Salça koyulaşana dek kızartın. Üzerine rendelediğiniz üç adet domatesi ilave edin. Üzerini yarım kapatıp on dakika kadar pişmesini bekleyin. Dilerseniz sosun içerisine sarımsak da rendeleyebilirsiniz. On dakika geçtikten sonra kekik ve tuz ilave edin. Birkaç dakika daha pişirip ocaktan alın.

    Adım 9

    Fırını 200 derece sıcaklığa ayarlayın. Hazırladığınız sosu, daha önceden hazırladığınız fırın tepsisindeki köfte ve patateslerin üzerine her birine eşit miktarda gelecek şekilde dökün. Mutlaka her birinin üzerine sos gelsin, yoksa fırında pişerken kurur. Sosu döktükten sonra geriye kalan bir adet domatesin de kabuklarını soyun. Domatesi dilimleyin ve fırın tepsisindeki patates ve köftelerin üzerine serin. Yeşil sivri biberleri dikine kesin ve içlerini temizleyin. Ardından onları da köfte ve patateslerin aralarına yerleştirin. Tepsinin kenarından bir çay bardağı kadar sıcak su dökün ve tepsiyi daha önceden 200 derece sıcaklıkta ısıttığınız fırına sürün. Patateslerin üzeri kızarana dek yaklaşık bir saat kadar pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarabilirsiniz. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

    Püf Noktası

    Yemek fırında pişerken yarım saatten sonra fırını açıp daha önceden hazırladığınız sostan köfte ve patateslerin üzerine tekrar gezdirebilirsiniz. Böylece yemek iyice sosunu çekecek ve daha lezzetli olacaktır.

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler