YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Kalbe İyi Gelen Yiyecekler

    Yunanca “kardia” kelimesinden türeyen kalp, yapısal olarak, kalp kası olarak adlandırılmış olan özel bir tür çizgili kastan oluşmaktadır.

    Kalbin içi boştur ve kendiliğinden kasılma özelliğine sahiptir. Temel görevi, vücudun diğer organlarına kan pompalamak olan kalp, metabolizma faaliyetleri sonucu meydana gelen artık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının düzenlenmesi, asit-baz dengesinin korunması ile hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli organ ve dokularına taşınması da görevleri arasındadır.

    İki akciğer arasında, göğüs boşluğunda bulunan kalp, göğüs kafesi kemiğinin (sternum) arkasında, diyafram kası üzerinde, gövdenin sol kısmında yer almaktadır. Yetişkin bir kadının kalbi ortalama 200-280 gram, yetişkin bir erkeğin kalbi ise ortalama 250-390 gram ağırlığındadır.

    Kalbe İyi Gelen Yiyecekler

    Dünya genelinde ölümlerin tek büyük nedeni kardiovasküler hastalıklardır. Her yıl, 17 milyondan fazla insan, iskemik kalp hastalıkları, felç ve yüksek tansiyona bağlı olarak gelişen kalp hastalıklarından dolayı hayatını kaybetmektedir.

    Yüksek oranda yağ, karbonhidrat ve sodyum içeren besinlerle beslenmek ile hareketsizlik ve stres gibi etkenler, kalp sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Üstelik kalp sağlığı sadece yaşlılar için değil, gençler ve çocuklar için de son derece önemlidir.

    Bazı yiyecekler ise kalp sağlığı açısından özel bir öneme sahiptir. Kalp sağlığını destekleyen bazı besinler ise; balık, ceviz, yeşil çay, zeytinyağı, bazı meyve ve sebzelerden oluşmaktadır.

    1. Kabuklu Yemişler

    Healthy food and cuisine. Varieties of nuts: cashew, pistachio, almond

    Badem, ceviz ve diğer kabuklu yemişler, yüksek magnezyum ve özel yağ içerikleri ile, kolesterol değerlerinin düşürülmesine yardımcı olmaktadırlar. Fakat çoğu kabuklu yemiş tuzlanmış şekilde insanların tüketimine sunulmaktadır ve bu hali ile kabuk yemişlerin kalp sağlığına iyi gelmesi ise mümkün değildir. Bundan dolayı, tuz eklenmemiş kabuklu yemişler tercih edilmelidir.

    2. Zeytinyağı

    olive-oil

    Tereyağı gibi diğer yağlara göre daha iyi bir seçim olan zeytinyağı, tekli doymamış yağlar bakımından oldukça zengindir ve kalori değeri de daha düşüktür.

    Ayrıca, zeytinyağı antioksidan polifenoller içeriği yüksek bir besindir ve bu özelliği ile, kardiyovasküler sistemdeki iltihaplanmayı azaltmaktadır. Özellikle de sızma zeytinyağı kalp sağlığı için son derece idealdir.

    BONUS: SEBZELİ TAVUK

    3. Brüksel Lahanası

    Brussels sprouts cabbage on old wooden table

    Her ne kadar kokusu hoş olmasa da Brüksel lahanası, kardiyovasküler sistemdeki iltihaplanma aktivitesinin azaltılmasına yardımcı olan, çok iyi bir anti-iltihap özelliğe sahiptir.

    Ayrıca Brüksel lahanası, tansiyonun düşürülmesinde de etkilidir. Yapılan son çalışmalara göre ise Brüksel lahanası, içerdiği antioksidanlar nedeni ile kan şekerini dengelemekte ve diyabet ile kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.

    4. Somon Balığı

    72051H

    Kalp sağlığı için faydalı besinlerden biri de somon balığıdır. Somon balığı zengin bir omega-3 yağ asiti deposudur ve bu sayede, kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca somon balığı, yüksek oranda selenyum içermesi nedeni ile, kalp sağlığı ile doğrudan alakalı, faydalı bir balık türüdür.

    6. Yeşil Çay

    green-tea

    Kateşin ve flavonoller bakımından son derece zengin olan yeşil çay, kronik hastalıkları azaltan ideal bir antioksidandır. Bundan dolayı yeşil çay, metabolizmayı desteklemekte ve kalp sağlığını koruyarak güçlendirmektedir.

    7. Bitter Çikolata

    dark-chocolate-625_625x350_81446793065

    Bitter, yani süt ve şeker içermeyen çikolata, kanın damar içinde pıhtılaşmasını önleyen ve kanın inceltilmesi ile ilişkili olan flavonoller bakımından zengindir. Kan pıhtılaşması ise, felç ve kalp krizi riskini artıran bir durumdur.

    Aynı zamanda bitter çikolata içinde bulunan epikateşin maddesi, tansiyonun düşürülmesine yardımı olmaktadır. Epikateşin, damarlarda bulunan bir bileşen olan nitrik oksit seviyesini desteklemektedir. Nitrik oksit ise kardiyovasküler sistem sağlığı açısından çok önemli bir bileşendir.

    8. Tam Tahıllar

    ingredients to make bread on bakery table

    Kepek, yulaf ve pirinç gibi tam tahıllar, vücuttaki gluten içeriğini azaltmaya yardımcıdır. Böylece, kolesterol seviyesinin düşmesini sağlayan tam tahıllar, arterlerin tıkanmasını önlemektedir. Bundan dolayı da, kalp sağlığını olumsuz etkileyen damar tıkanıklığı ve diğer kardiyovasküler sorunların oluşması ihtimali düşürülmektedir.

    9. Fasulye

    the-martian-and-the-beanstalk-when-on-mars-beans-trump-potatoes-493341-3

    Baklagiller iki şekilde kalp sağlığını desteklemektedir. Birincisi, çözünebilen lifler içermeleri nedeniyle, kolesterol oluşumunu inhibe etmeleridir. İkincisi ise, içerdikleri flavonoidler nedeniyle fasulyeler, trombosit yapışmasını azaltması ve böylece kan pıhtılaşması olasılığını düşürmesidir. Bundan dolayı baklagiller ve fasulyeler, damar tıkanıklığına karşı korumaktadır ve böylece de kalp krizi ile felç gibi sorunları da önlemektedir.

    10. Elma

    Apple splashing in water

    Birçok meyve ve sebze kalp sağlığı için önemlidir ama elma, yüksek antioksidan içeriği ve kabuklarında bulunan polifenolik bileşenler sayesinde özel bir yere sahiptir. Düzenli olarak tüketilen elma, kötü kolesterol seviyesinin % 40 oranında düşürülmesine yardımcı olarak, kalp sağlığını desteklemektedir.

    Özellikle de pektin içeriği ile elma, vücuttaki kolesterol emilimini bloke etmektedir. İçerdiği lif sayesinde de elma, kan dolaşımındaki kötü kolesterolün etkisiz hale getirilmesini sağlamaktadır.

    11. Ispanak

    Health-Benefits-Of-Spinach

    Ispanak ile brokoli, yüksek oranda mineral ve vitamin içermektedirler. Özellikle de potasyum, B vitamini ve kalsiyum gibi bileşenler bakımından zengin olan ıspanak, lif ve antioksidan içerikleri ile tansiyonun düşürülmesine, iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olmakta ve oksidatif strese karşı korumaktadır. Bundan dolayı da ıspanak kalp sağlığına iyi gelmektedir.

    12. Kuru Üzüm

    raisins

    Yapılan araştırmalara göre kuru üzüm, yüksek potasyum içeriği ile, doğal bir vazodilatör (damar gevşemesi, genişlemesi) görevi yapmaktadır. Bundan dolayı da kuru üzüm, kan damarlarının rahatlamasına, tansiyonun düşürülmesine ve kalp krizi ile felç oluşumuna neden olan kan pıhtılaşmasının azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Böylece kuru üzüm, hem kalp sağlığına iyi gelmektedir.

    13. Yaban Mersini

    Blueberry antioxidant organic superfood in a bowl concept for healthy eating and nutrition

    Çok sağlıklı, süper bir besin olan yaban mersini, kendisine rengini veren antosiyaninler sayesinde, aynı zamanda da mükemmel bir antioksidandır. Bundan dolayı yaban mersini, iltihaplanmayı azaltmaktadır. Yüksek C vitamini ve potasyum içeriği ile yaban mersini, metabolizmanın düzenlenmesine, sindirime ve tansiyonun dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Böylece yaban mersini kalp sağlığına da iyi gelmekte.

    14. Diğer Yiyecekler

    heart-health

    Kalbe iyi gelen diğer besinler ise;

    • Kırmızı şarap,
    • Chia tohumu,
    • Yulaf,
    • Avokado şeklindedir.
      Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler