YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Kansızlığa İyi Gelen Yiyecekler

    Kansızlık ya da anemi, toplam kırmızı kan hücresi yani alyuvar (eritrosit) miktarının azalması ya da eritrositlerin içinde bulunan hemoglobin miktarının azalmasına bağlı olarak gelişen bir hastalıktır.

    Genellikle yetersiz beslenmeye bağlı olarak gelişen kansızlık, vücudun kan üretimi için gerekli mineralleri alamamasından dolayı oluşmaktadır. Öte yandan, anemi, siroz, ve kanser gibi bazı hastalıklar da, kırmızı kan hücresi miktarının azalmasına neden olabilmektedir. Ayrıca, C vitamini vücutta demir emilimini sağladığı için, C vitamini eksikliği de dolaylı yoldan kansızlığa neden olabilmektedir.

    Yaygın bir hastalık olan kansızlığın diğer nedeni ise demir eksikliğidir ve demir, kanla birlikte oksijen taşınmasında görevli olan hemoglobin proteinin üretilmesini sağlamaktadır. Hemoglobin seviyesi düştüğünde ise kansızlık oluşabilmektedir. Kansızlık tedavisi, kansızlığın seviyesine bağlı olarak, bazen sadece gıdalar yoluyla yeterli miktarda demir ve B-12 vitamini alınmasıyla mümkün olabilmektedir. Fakat bazı durumlarda ise, ilaç kullanılmaktadır.

    Kansızlığa iyi gelen yiyecekler;

    Kansızlığa iyi gelen yiyecekler, kansızlığın nedenine bağlı olarak farklılıklar göstermektedir. Fakat kansızlığın nedeni genellikle demir, B-12 vitamini, folik asit (B-9 vitamini) ve C vitamini eksikliği olduğu için, bu gibi mineral ve vitaminler bakımından zengin besinler, kansızlığa iyi gelmektedir.

    1. Uskumru Balığı

    grilled-mackerel-with-tomato-salad

    Kansızlığın giderilmesinde önemli bir rol oynayan B-12 vitamini, uskumru balığında bol miktarda bulunmaktadır. Buna göre, 100 gram uskumru balığı, günlük alınması gereken B-12 vitamini ihtiyacının 3 katını karşılayacak kadar B-12 vitamini içermektedir. Uskumru balığına ek olarak, ton balığı, sardalye ve somon balığı da kansızlığa iyi gelmektedir.

    2. Kuzu Ciğeri

    Spanish-style-ox-liver-8c55472c-5f5a-4b08-baa3-e377c249c987-0-2100x1379

    Hem demir hem de B-12 vitamini bakımından zengin olan kuzu ciğerinin 100 gramı, günlük B-12 vitamini ihtiyacının 12 katı kadar B-12 vitamini içermesinin yanı sıra, günlük demir ihtiyacının da yarısını karşılamaktadır. A vitamini, K vitamini, B-6 vitamini, çinko, bakır, manganez ve selenyum bakımından da zengin olan kuzu ciğeri aynı zamanda yüksek kolesterol içerdiğinden kontrollü ve dikkatli tüketilmesi gereken bir yiyecektir.

    3. Sığır Eti

    shutterstock_145058521

    Selenyum, çinko ve B-12 vitamini bakımından zengin bir yiyecek olan sığır etinin 100 gramı, günlük alınması gereken demir miktarının yaklaşık olarak yüzde 11’ini karşılamaktadır. Bunlara ek olarak sığı eti, B-6 vitamini, niasin (B-3 vitamini), riboflavin (B-2 vitamini), tiamin (B-1 vitamini), E vitamini, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor bakımından da zengin olduğu için, oldukça faydalıdır.

    4. Kuzu Eti

    Raw fresh lamb ribs with pepper and cumin and meat cleaver on wooden cutting board on dark background

    B-12 vitamini bakımından oldukça zengin olan kuzu eti, bazı insanlar tarafından tercih edilmese de, kansızlığın tedavisinde son derece etkilidir. Buna göre, 100 gram kuzu eti, günlük alınması tavsiye edilen B-12 vitamini miktarının yaklaşık olarak yüzde 39’unu karşılamaktadır. Aynı şekilde kuzu eti, günlük alınması gereken demir ihtiyacının ise, yüzde 9’unu karşılamaktadır. Öte yandan çok iyi bir protein kaynağı olan kuzu eti için dikkat edilmesi gereken husus ise, doymuş yağ oranının oldukça yüksek olmasıdır.

    5. Tavuk eti

    83138847

    Tavuk eti, kırmızı ete nazaran daha düşük seviyede kolesterol içermektedir. Ayrıca tavuk etinin 100 gramı, 1 miligram demir ve 0,3 miligram B-12 vitamini içermektedir. Buna göre tavuk eti, günlük demir ihtiyacının yüzde 6’sını, ve günlük B-12 vitamini ihtiyacının ise yaklaşık olarak yüzde 6’sını karşılamaktadır. Ayrıca tavuk eti, B-6 vitamini, fosfor, protein, niasin (B-3 vitamini) ve selenyum bakımından da zengin bir yiyecek olduğu için oldukça faydalıdır.

    6. Hindi Eti

    whole-turkey

    Hindi etinin 100 gramı, günlük alınması gereken demir ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde 3’ünü karşılamaktadır. Hindi eti aynı zamanda çok iyi bir selenyum, fosfor ve protein kaynağı olduğu için, sağlık açısından faydalı etkiler göstermektedir.

    7. Beyaz Peynir

    Feta (Schafskäse) & schwarze Oliven

    Kansızlığın birçok nedeni olabilmektedir. B-12 vitamini eksikliği de kansızlığa neden olan durumlardan biridir. Bundan dolayı, B-12 vitamini içeren yiyecekler kansızlığın tedavi edilmesinde etkilidir. Beyaz peynir de, B-12 vitamini bakımından oldukça zengindir ve 100 gram beyaz peynir günlük B-12 vitamini ihtiyacının yüzde 28’ini karşılayabilen bir hayvansal kökenli gıdadır. Bunlara ek olarak beyaz peynir, günlük alınması gereken demir ihtiyacının ise yüzde 4’ünü içermektedir.

    8. Yumurta

    eggs

    Yüksek miktarda kolesterol ve doymuş yağ içeren yumurtanın bu bazen olumsuz olabilen özelliklerinin dışında faydalı özellikleri de bulunmaktadır. Buna göre, 1 orta boy yumurta, günlük alınması gereken demir ihtiyacının yüzde 5’ini ve günlük alınması gereken B-12 vitamini ihtiyacının yüzde 11’ini karşılayan besin değerlerine sahiptir.

    9. Ispanak

    Health-Benefits-Of-Spinach

    Hem demir hem de C vitamini içerdiği için kansızlık için doğal bir çare olan ıspanak bunlara ek olarak, çinko, kalsiyum, manganez, potasyum, K vitamini, A vitamini, B-6 vitamini ve folat (folik asit) da içermektedir. Ayrıca, 100 gram çiğ ıspanak, günlük alınması gereken demir ihtiyacının yüzde 15’ini karşılamaktadır.

    10. Brokoli

    broccoli-on-wooden-table

    Fosfor, selenyum, demir ve kalsiyum gibi mineraller bakımından zengin olan brokoli çok iyi bir mineral deposudur ve aynı zamanda A vitamini, K vitamini, tiamin (B-1 vitamini), riboflavin (B-2 vitamini) ve B-6 vitamini gibi vitaminler de içermektedir. Buna göre, 100 gram brokoli, alınması gereken demir ihtiyacının yüzde 4’ünü karşılamaktadır.

    11. Muz

    Ripe-Banana

    Çok iyi bir potasyum kaynağı olan muz aynı zamanda C vitamini bakımından da zengindir. C vitamini ise, vücutta demir emiliminin sağlanması açısından oldukça önemlidir. Bundan dolayı muz, kansızlığa iyi gelmektedir. Bunların yanı sıra muz iyi bir demir kaynağıdır ve bir adet orta boy muz, günlük alınması gereken demir ihtiyacının yüzde 2’sini karşılamaktadır. Bunlara ek olarak muz, lif, manganez ve B-6 vitamini içermektedir.

    12. Portakal

    How-to-make-orange-juice-1

    Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan portakal zengin C vitamini içeriği ile, kansızlığa da iyi gelmektedir. Aynı zamanda, 1 orta boy portakal, günlük alınması gereken demir ihtiyacının yüzde 1’ini karşılamaktadır.

    13. Diğer Besinler

    raisins

    Kansızlığa iyi gelen diğer bazı besinler ise şu şekildedir;

    • Kuru erik
    • Kuru üzüm
    • Balık yağı
    • Nohut
    • Mercimek
    • Fasulye
    • Susam
    • Zerdeçal
      Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler