YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Kirazın Faydaları Nelerdir?

    Havaların ısınması ile tükettiğimiz kış yiyecekleri yerini, yazın lezzetli meyvelerine bırakmaktadır.

    Yazın en çok beklenilen meyvelerinden biri de kirazdır. Ülkemizin fiziksel koşullarının bölgeden bölgeye değişmesi nedeni ile kirazların olgunlaşma süreleri, yetiştirildiği yere göre farklılıklar gösterse de, bu lezzetli meyve genelde sıcak yaz aylarında sofraları süslemektedir. Kiraz aslında gülgiller ailesine mensup bir meyvedir ve ağaçta yetişmektedir.

    Kiraz ağacı mevsimi geldiğinde önce çiçek açar, daha sonra ise meyve vermeye başlar. Kiraz genelde misket büyüklüğünde ve çekirdekli bir meyvedir. Genel olarak dalından koparıldığı gibi tüketilse de, kahvaltılık olarak marmelatı, reçeli ve suyu da hazırlanmaktadır.

    Bu meyvenin ağacı ülkemizin birçok bölgesinde bulunmasına rağmen, en güzel ve beğenilen kirazlar Toros Dağları'nın kuzey kısımlarında yetiştirilmektedir. Ülkemiz, kiraz üretiminde dünyada ilk sıralarda yer almaktadır.

    Aynı zamanda kiraz, geçmişine baktığımızda birçok kültürde doğum ve evlilik ile bağdaştırılmaktadır. Tüm bunların yanında, kirazı bu kadar sevmemizin bir diğer nedeni ise, oldukça faydalı bir meyve olmasıdır.

    Kiraz, besin değerleri açısından, içerisinde insan sağlığı için birçok faydalı madde bulundurmaktadır. Kirazın faydaları, göz sağlığını korumasından, yaşlanmayı geciktirmesine, enfeksiyonları engellemesinden, bağışıklık sistemini güçlendirmesine kadar uzanır ve çeşitlilik gösterir.

    Bunların yanında tam bir antioksidan deposu olan kiraz, içerdiği farklı maddeler sayesinde, vücudumuzun ayrı ayrı birçok bölgesine, farklı faydalar sağlar. Her ne kadar tüm mevsimlerde kiraza ulaşmak sorun olsa da, yazımızın devamında, bulduğunuz anda kirazı tüketmeye başlamanız için sizi ikna edecek faydalarını göreceksiniz. İşte kiraz yemenin sağlığımıza faydaları!

    1.Antioksidan Koruması

    Kirazın besin değerleri açısından oldukça zengin bir meyve olduğunu söylemiştik. Özellikle kirazın içerisinde barındırdığı antosiyanin ve siyanidol ismindeki çok güçlü etkilere sahip olan antioksidanlar, sağlığımız için oldukça faydalılardır. Ayrıca kirazın içinde, çok az miktarlarda da olsa kuersetin isminde bir madde bulunmaktadır.

    Bu madde, diğer antioksidanlara nazaran çok daha güçlü etkilere sahiptir ve çok daha fazla sağlık faydası vaat eder. Her gün yeterli miktarlarda kiraz tükettiğinizde, hem oldukça lezzetli bir meyve ile keyifli vakit geçirmiş olur hem de içerisindeki antioksidanlar sayesinde sağlığınız açısından faydalı bir şey yapmış olursunuz. Emin olun kiraz yemek, diğer abur cuburlardan çok daha yararlıdır.

    2.Kanser Önleyici İçerik

    Kiraz, ufak boyutuna rağmen birçok madde barındırır. Bu maddelerden özellikle C vitamini, lif, karotenoidler ve antosiyaninler, her biri, kanser önlemekte kendine has bazı özellikler taşımaktadır. Kanserin ne kadar tehlikeli bir hastalık olduğunu ve tedavisinin de bir o kadar güç olduğunu artık herkes bilmektedir. Bu nedenle, kansere yakalanmayı beklemeden, bu zorlu hastalığı engelleyebilecek şeylerin yapılması daha karlı olacaktır.

    Bunun bir yolu da beslenme düzenini değiştirmekten geçmektedir. Siz de kirazı gönül rahatlığı ile kanseri önleyici bir yiyecek olarak, beslenme düzeninize yerleştirebilirsiniz.

    3.Gut Hastalığı Riskini Azaltır

    Gut hastalığı, kesin olarak bir tedavisi olmayan ve zaman zaman açığa çıkan, aslen romatizmal bir hastalıktır. Vücudumuzda bulunan ve atılması gereken maddeler, ürik aside dönüştürüldükten sonra vücuttan dışarı çıkarılmaktadır. Eğer bu maddenin vücuttan atılmasında ya da üretilme miktarında bazı düzensizlikler varsa, bu madde eklemlerde -genelde ayak eklemlerinde- birikerek iltihaplanmaya neden olmaktadır.

    Gut hastalığı olan 600 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, her gün yarım kase yani yaklaşık 10-12 adete denk gelecek şekilde kiraz yiyen gut hastalarının, ani bir gut atağı geçirme oranı, kiraz yemeyenlere göre % 35 daha azdır ki bu oran, gut hastalığı yaşayanlar için oldukça iyi bir miktardır. Hatta, günlük tüketilen kiraz miktarı arttığında bu atakların yaşanma riski % 50 gibi ciddi bir miktarda azalmaktadır.

    Eğer bu hastalıkla sorun yaşıyorsanız, doktorunuza danışıp, kirazı beslenmenizin odak noktasına getirmek iyi bir seçim olacaktır.

    4.Rahat Bir Uyku Sağlar

    Kirazın içerisinde doğal melatonin denilen bir madde bulunmaktadır. Bu maddenin özelliği çok güçlü bir antioksidan olmasından gelmektedir. Melatonin, vücuttaki gerginliği ve stresi azaltmaktadır. Bu sayede rahat bir uyku çekmede ve vücudun yenilenmesinde oldukça önemli bir rol oynar. Vücudumuz, çevresel etkenlerden aldığı aydınlık ve karanlık sinyallerine dayanarak, uykunuzun gelmesini sağlar.

    Bunu da vücutta melatonin üreterek yapmaktadır. Doğal bir melatonin kaynağı olan kirazı tükettiğinizde, sadece melatonin seviyesini arttırmakla kalmaz, daha rahat ve verimli bir uyku da geçirmiş olursunuz.

    Akşam Yemeğiniz İçin Küçük Bir Öneri:

    5.Egzersiz Sonrası Ağrılara İyi Gelir

    Sıkı bir egzersiz yaptıktan sonra, her insan başına gelen şey, kaslarındaki ağrılarıdır. Öyle ki, bu ağrılar nedeni ile yürümek, merdiven çıkmak hatta oturup kalkmak bile işkenceli bir hal almaktadır. Eğer sizde aynı duruma düştüyseniz ve egzersiz sonrası oluşan ağrılar için bir çare arıyorsanız, kiraz bu sorun için oldukça faydalıdır.

    Ağır egzersizlerden sonra tüketilen bir miktar kiraz, egzersiz sonrası oluşan ağrıları -ki bu ağrılar aslında kasların hasar alması nedeni ile oluşmaktadır- azaltmaktadır. Bu etki, yapılan araştırmalar ile de desteklenmiştir. İki gruptan oluşan bir deney ekibine, kiraz suyu ve normal bir içecek verilmiştir.

    Egzersiz sonrası kiraz suyu tüketen kişilerin, bahsettiğimiz ağrılarla ilgili çok daha az sorun yaşadıkları gözlemlenmiştir. Eğer siz de ağır bir egzersiz yapacaksanız, sonrasında yemek için yanınıza biraz kiraz almayı unutmayın!

    Kirazın Besin Değerleri

    • Günlük C vitamini ihtiyacının %12’sini (7.0 mg)
    • K vitamini ihtiyacının %3’ünü (2.1 mcg)
    • B6 vitamini ihtiyacının %2’sini
    • Folat ihtiyacının %1’ini (4.0 mcg)
    • A vitamini ihtiyacının %1’ini (64IU)
    • Kalsiyum ihtiyacının %1’ini (13.0 mg)
    • Demir ihtiyacının %2’sini (0.4 mg)
    • Magnezyum ihtiyacının %3’ünü (11.0 mg)
    • Fosfor ihtiyacının %2’sini (21.0 mg)
    • Potasyum ihtiyacının %6’sını (222 mg)
    • Bakır ihtiyacının %3’ünü 0.1 mg)
    • Manganez ihtiyacının %4’ünü (0.1 mg) karşılar.
      Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler