YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Maydanozun Faydaları Nelerdir?

    Maydanoz geçmişten günümüze, salatalarımızı ve yemeklerimizi süsleyen gıdalar arasında yer almaktadır. Oldukça lezzetli bir meyve olan maydanozu, yılın istediğiniz vaktinde, marketlerden ve manavlardan kolayca temin edebilirsiniz.

    Maydanoz, büyük olmayan, küçük bir bitkidir. Koyu yeşil yaprakları bulunmaktadır. Genel olarak maydanoz Akdeniz bitkisi olarak bilinmektedir. Ayrıca doğal bir ortamda yetişebilmesi için, neme ve güneş ışığına bol miktarda ihtiyaç duymaktadır.

    Buna ek olarak, fiyatı oldukça ucuz olan bu bitki, sizleri maddi anlamda zorlamadan satın alabileceğiniz gıdalar arasında yer almaktadır.

    Maydanozun Faydaları Nelerdir?

    Maydanoz içerisinde barındırdıkları sayesinde sağlığımız için oldukça yararlı bir bitki olmaktadır. İçerisinde A vitamini, K vitamini, C vitamini, E vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, pantotenik asit, kolin, folatlar, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, çinko ve bakır gibi besin değerleri bulunmaktadır.

    Maydanoz Dolması Tarifi İçin Tıklayın

    İçerisinde bulundurdukları sayesinde ciddi sağlık sorunlarına çare olmaktadır. Ancak buna ek olarak sağlık açısından birçok faydayı da bünyesinde barındırmaktadır.

    1.Kanser oluşumunu engellemektedir.

    18c9dc59bfcc535

    Yapılan araştırmalar kapsamında, maydanozun içerisinde bulunan myricetin isimli bir bileşiğin, anti-kanserojen bir etki sağladığı ve dolayısıyla kanser oluşumunu engellediği anlaşılmıştır. Ancak yapılan bu araştırma henüz sadece fareler üzerinde sınırlı kalmıştır.

    Fareler üzerinde kanseri durdurucu bir etkisi oluşmuştur. Bu bileşiğin yapılan araştırmalar sonucunda, antioksidan etkisi ortaya çıkarılmıştır. Antioksidanlar ise vücudumuzda serbest radikallerin özgürce dolaşması sonucu, kontrolsüz bir biçimde birleşerek tümör oluşumlarını engellediği bilinmektedir.

    Bu anlamda, maydanozun içerisinde bulunan bu bileşiğin kişiler üzerinde de kanseri durdurucu bir etki yapacağı varsayılmaktadır. Bunlara ek olarak Myricetin bileşiğin diğer bitki türlerinin de içerisinde bulunduğu anlaşılmıştır. Bu sayede kimyasal yolla bulaşan cilt kanseri riskini de ortadan kaldırmaya yardımcı olduğu belirtilmiştir.

    Maydanozlu ve Sarımsaklı Kepekli Makarna Tarifi İçin Tıklayın

    100 gram içerisinde en çok orandan Myricetin bileşiği bulunduran bitkiler ise şöyle sıralanmaktadır; tatlı patates, maydanoz, frenk üzümü ve kızılcık bitkisidir.

    Özellikle ızgara yapılırken tüketilmekte olan maydanoz, kanser oluşumuna karşı olan risklerden sizleri korumaktadır. Ancak kömürleşme eğiliminde olan maydanozların ızgarada tüketiminden kaçınmanızı tavsiye ederiz.

    2. İdrar yollarının çalışma hızını arttırıcı bir etki yapmaktadır.

    idrar-kacirma

    Geçmişte, doğal ilaç kapsamında maydanoz, idrar sorunları için kullanılan ilaçların içerisinde yer almıştır. İdrar sorunları ve çeşitli idrar yolu hastalıklarında kişilere şifa vermektedir.

    Peynirli Maydanozlu Yumurtalı Ekmek Tarifi İçin Tıklayın

    Bu kapsamda maydanoz, böbrek taşı oluşumu, idrar yolu enfeksiyonları ve safra kesesi taşları oluşumunu engellemeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca vücutta ödem oluşmasını engelleyerek fazla sıvının vücut dışına atılmasını sağlamaktadır.

    Ödem, vücutta gereğinden fazla sıvı bulunması ile oluşan bir sağlık sorunudur. Bu sıvı birikimi ile birlikte vücudumuz şişmeye başlar. Bu gibi bir sağlık sorunu ile karşılaştığınız zaman yapmanız gereken ise, birkaç kaşık maydanoz suyu içmektir. Buna ek olarak maydanoz kökü de aynı zamanda böbrek taşı oluşumuna engel olmaktadır.

    Vücudunuzun genel temizliği için ise, maydanoz kökünü kaynar suya ekleyerek tüketmeniz sizlere yarar sağlayacaktır. Bu karışımı düzenli kullanmanız ile birlikte vücudunuz toksinlerden arınacaktır.

    BONUS: Maydanozlu Soğanlı Omlet

    3. Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

    bagisiklik-sistemiMaydanozun içerisinde bulunan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar ile birlikte, kişilerin bağışıklık sistemi güçlenmektedir. Bağışıklık sisteminizde A vitamini, lenfositlerin ve kırmızı kan hücrelerinin üretilmesinde önemli bir rol oynayarak daha sağlıklı olmanızı sağlamaktadır. Antibakteriyel özellikleri sayesinde de bağışıklığınızı güçlendirir.

    4. Daha güçlü kemiklere sahip olursunuz.

    Kemik-erimesi-önlenebilir-1600e3e65a81473e930e3b475e9bac74

    Maydanoz, özellikle kemik erimesi olarak bilinmekte olan osteporozdu hastalığına iyi gelmektedir. Bu rahatsızlık sonucunda kemiklerin yapısı bozulmakta ve kırılması daha kolay olmaktadır. Bu durumda maydanoz, kemiklerinizi güçlendirmeye yardım etmektedir. Osteoporoz sağlık sorunu kalsiyum eksikliğinden dolayı meydana gelmektedir.

    Süt ürünlerinden ve sebzelerden sonra içerisinde en çok kalsiyum barındıran bitki ise, maydanozdur. Bu yüzden gün içerisinde düzenli olarak tüketmeye özen göstermeniz gerekmektedir.

    5. Kalp sağlığını korumaktadır.

    1. Kalp sağlığı

    Homosistenin adlı hormonun vücutta fazla salgılanması sonucunda, kan damarlarında sorunlara neden olmaktadır. Bu durumda kalp krizi ile sonuçlanan bir evreye sizleri sokmaktadır. Ancak böylesi bir durumda, maydanoz tüketmek sizlere oldukça fazla bir yarar sağlayacaktır. Maydanozun içerisinde bulunan folat sayesinde, zararlı olan homosistenin zararsız moleküllere dönüşmektedir.

    Bu durumda zararlı maddeler kalbinize zarar vermemektedir. Özellikle ailelerinde kalp sorunu olan kişilerin düzenli olarak maydanoz kullanmalarını tavsiye ederiz. Maydanoz alırken taze olmasına dikkat ediniz.

    Taze yapraklı olan maydanozların içerisinde bulunan vitaminler ve mineraller daha fazla olmaktadır. Daha sağlıklı bir yaşama sahip olmak istiyorsanız, maydanoz tüketmeye ve salatalarınıza, yemeklerinize tat katmanızı tavsiye ederiz. Maydanoz sağlıklı bir gıda olmasına rağmen, fazla tüketilmesi ile birlikte bazı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

    Kullanımı kişilerin metabolizma hızlarına göre değişiklik göstermiş olsa da bazı yan etkiler görülmektedir. Yan etkileri ise; baş ağrısı, baç dönmesi, böbrek hasarı, hassas cilt sorunları, cilt kanseri.. Maydanoz tüketmeniz sonucunda bu ve benzeri yan etkilere sahipseniz, vakit kaybetmeden doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Maydanozun Besin Değerleri 100 gram porsiyon içerisinde bulunan besin değerleri şöyle sıralanmaktadır.

    • Kalori (kcal) 36
    • Toplam yağ 0,8 g
    • Kolesterol 0 mg
    • Sodyum 56 mg
    • Potasyum 554 mg
    • Karbonhidrat 6 g
    • Diyet lifi 3,3 g
    • Şeker 0,8 g
    • Protein 3 g
    • A vitamini 8.424 IU
    • C vitamini 133 mg
    • Kalsiyum 138 mg
    • Demir 6,2 mg
    • D vitamini 0 IU
    • Piridoksin 0,1 mg
    • B12 vitamini 0 µg
    • Magnezyum 50 mg
      Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler