YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Mide Ağrısına İyi Gelen Yiyecekler

    Mide, düz kaslardan oluşmaktadır ve yemek borusu ile ince bağırsaklar arasında konumlanmaktadır.

    Ağız yolu ile alınan besinler, ağız içinde dişler ve tükürük salgısı yardımı ile kısmi şekilde parçalandıktan sonra, yemek borusundan inerek, mideye ulaşırlar.

    Mideye ulaşan besinler, buradaki özel mide salgılarının yardımı ile sindirilmektedir. Mide için rutin bir görev olan sindirim işlemi, bazı durumlarda gerçekleşirken, rahatsızlık yaşayabilmektedir.

    Mide ağrısı da, midenin görevini tam olarak yapmasını engelleyen bir durumdur ve bazen son derece rahatsızlık verebilen bir sorundur. Birçok faktöre bağlı olarak gelişen mide ağrısı, aşırı yemek yeme, bazı besinlerin zehirlemesi, vücudun alışkın olmadığı gıdaya karşı tepki vermesi ya da bazı kullanılan ilaçlar nedeni ile meydana gelebilmektedir.

    Mide ağrıları bazen hafif ve geçici şekilde seyrederken bazen de çok şiddetli şekilde gerçekleşerek, oldukça rahatsızlık verici olabilmektedir. Her ne kadar mide ağrısı sırasında bir şeyler yeme isteği mümkün olmasa da, bazı yiyecekler midedeki ağrıların giderilmesinde etkili olabilmektedir. Fakat, eğer mide ağrıları 2-3 günden daha uzun süre devam ediyorsa, bir doktora gidilmesinde fayda olacaktır.

    Midenizi Yormadan Hararetinizi Alacak Bir İçecek:

    Mide Ağrısına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

    Vücuttaki önemli bir sindirim sistemi organı olan midenin, korunması ve doğasına uygun şekilde faaliyetlerini yapabilmesi için, sağlıklı olması çok önemlidir. Bu nedenle, mide ağrısına iyi gelen ve ağrıların dindirilmesine yardımcı olan yiyecekleri tercih etmek daha faydalı olacaktır. Mide ağrısına iyi gelen bazı yiyecekler ise şu şekildedir;

    1. Zencefil Çayı

    Ginger-Tea

    Sindirim sistemi organlarını yatıştırması ile bilinen zencefil, mide sağlığı için de son derece önemlidir. Zencefil çayı ise, mide ağrılarının giderilmesinde etkili olduğu kadar, bulantı ve kusmanın durdurulmasında da etkili sonuçlar vermektedir. Aynı zamanda zencefil, mide ekşimesi ve diğer bazı mide sorunlarının giderilmesinde de faydalı etkiler göstermektedir.

    2. Keten Tohumu

    fft20_mf5211935

    Zengin bir lif kaynağı olan keten tohumu, aynı zamanda mükemmel bir omega-3 yağ asiti kaynağıdır. Bundan dolayı keten tohumu, kabızlığın ve şişkinliğin giderilmesine yardımcı olarak, mide ağrılarının yatıştırılmasını sağlamaktadır. Keten tohumu, öğütülmüş şekilde yoğurt içine eklenerek ya da salataların içinde sos olarak tüketilebilmektedir.

    3. Armut

    All-About-Pears_hero

    Güçlü bir lif kaynağı olan armut, sindirimi kolay bir meyve olmasından dolayı mideye dost bir meyvedir. Armut, midenin yorulmasına neden olmadan kolay şekilde sindirildiği için, ince bağırsaklar gibi diğer sindirim sistemi organlarının da yorulmasını önlemektedir. Bundan dolayı armut, mide ağrısının hafifletilmesine etkili olabilmektedir.

    4. Patates

    07

    Patates, özellikle de haşlanmış patates, içerdiği lifler yardımı ile, mide sağlığı açısından faydalı etkiler göstermesinin yanı sıra, mide ağrısı gibi bazı mide problemlerinin giderilmesinde de etkilidir. Haşlanmış patatesin dışında, çiğ patates suyu da, mide ağrılarına iyi gelmesinin yanı sıra, mide yanmalarını da hafifletmeye yardımcıdır.

    5. Zeytinyağı

    Benefits-Of-Olive-Oil-For-Skin

    Özellikle de çiğ olarak tüketilen zeytinyağı, mide sağlığını desteklemekte ve mide ağrılarının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda zeytinyağı, safra salgılanmasını desteklemektedir. Safra salgısı ise, yiyeceklerden alınan yağların sindirimi için gereklidir. Bu nedenle çiğ zeytinyağı, mide ağrıları için sağlıklı bir seçimdir.

    6. Yoğurt

    1423660364-252cb670ea8eee48467651629245c768-1366x907

    Yoğurt mükemmel bir probiyotik kaynağıdır. Probiyotikler ise, mide çeperlerinde bulunan ve vücut için faydalı olan bakterilerden oluşmaktadır. Bundan dolayı yoğurt, bakteriyel enfeksiyonları uzaklaştırmasının yanı sıra, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamakta ve mide ağrılarının giderilmesine yardımcı olmaktadır.

    7. Muz

    Ripe-Banana

    Mide ile dost olan ve sağlığını destekleyen meyvelerden biri olan muz, midede oluşan ya da oluşabilecek olan yanmanın ve ağrının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Genel anlamda da mide için faydalı olan muz, her öğünün ardından tüketildiğinde mide sağlığını korumaktadır.

    8. Lahana

    gather_s-roasted-green-and-purple-cabbage-fedfit-9

    Lahana, özellikle de çiğ olarak tüketildiğinde mide sağlığı için son derece faydalı olmaktadır. Çiğ lahana suyu ise, midede ağrılar yaşanmasına neden olan ülser ve gastrit gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir. Bundan dolayı çiğ lahana ve lahana suyu, mide ağrılarının giderilmesine yardımcı olmaktadır.

    9. Az Yağlı Besinler

    Zumoterapia-anti-cancer-Juice-therapy (1)

    Özellikle de hazımsızlık problemi yaşayan kişiler için ideal bir besin kaynağı olan az yağlı gıdalar, midenin yorulmasını önlemektedir. Çünkü yağlı besinler midenin yorulmasına neden olmaktadır. Sindirime yardımcı olan az yağlı besinler bu sayede, mide ağrılarının giderilmesine de destek olmaktadır.

    10. Karnabahar

    img_1683

    Özellikle de buharda hafif pişmiş şekilde haşlanmış karnabahar, midenin yapısında bulunan asitten dolayı kendi dokularına zarar vermesini önlemektedir. Bazı durumlarda, mide asidinden de kaynaklanan mide ağrıları, bu şekilde haşlanmış karnabahar tüketilerek giderilebilmektedir. Ayrıca, karnabaharın yapısında doğal olarak bulunan “gefarnato” maddesi ise, ülser ilaçlarının ham maddesi olarak kullanılmaktadır. Bundan dolayı karnabahar, hem mide sağlığını korumakta hem de eğer varsa mide problemlerinin giderilmesine yardımcı olmaktadır.

    11. Baklagiller

    481429055_XS

    Bioflavionid adı verilen bir madde içeren fasulye, mercimek ve bezelye gibi baklagiller, midenin korunmasını sağlamaktadır. Dış ve iç etmenlerden korunan bir midede ağrı gelişmesi ihtimali ise oldukça düşüktür. Bundan dolayı baklagiller mide ağrılarının giderilmesine yardımcı olmaktadır.

    12. Maden Suyu

    seltzer

    Bazı durumda mide ağrılarının nedeni, mide asidinin artması durumu olabilmektedir. Özellikle de, şeker içermeyen gerçek ve doğal maden suyu, mide asidinin dengelenmesine yardımcı olmakta ve böylece de mide asidinden kaynaklanan mide ağrılarının giderilmesini desteklemektedir. Çünkü maden suyu, midedeki asitler ile etkileşime girdiğinde, mideye zarar verebilecek olan asit miktarının etkisiz hale getirilmesini sağlamaktadır.

    13. Lif İçeren Besinler

    maxresdefault

    Uzun süre boyunca devam eden kabızlık durumu mide ağrılarının yaşanmasına neden olabilmektedir. Lif içeren besinler ise, sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı da, buğday kepeği, esmer pirinç, rafine tahıllar, kepekli ekmek, kuru erik, kuru kayısı ve kuru incir gibi lif içeren besinler, kabızlığın dolayısı ile de kabızlığa bağlı gelişen mide ağrılarının giderilmesine yardımcı olmaktadır.

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler