YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Prostata İyi Gelen Yiyecekler

    Prostat, üriner sistemin (boşaltım sistemi) son bölümünün yakınlarında bulunan ve idrar torbasının çıkışını çevreleyen bir salgı bezi organıdır.

    Her erkekte doğal olarak bulunan prostat, sonradan ortaya çıkan bir organ değildir. Prostat, idrar yollarının savunmasını sağlayan salgıları üretmesinin yanı sıra, meniye katkı sağlayan bazı salgıların da üretilmesi işlemlerini yapmaktadır.

    Temelde iki ana görevi olan prostat, boşaltım sistemindeki boşaltım işlemi sırasında idrarın, idrar torbasından dışarı atılmasını sağlamakta ve boşalma sırasında da spermin iletilmesini sağlamaktadır. Bunların dışında prostat, meni sıvısının yapısında bulunan spermlerin beslenmesini ve spermlerin kadın üreme sistemine ilerlerken korunmasını sağlayan özel proteinlerin üretilmesini sağlamaktadır.

    Bonus: Pratik Puf Böreği

    Belirli bir yaşa gelen her erkekte, yaşanan hormonal değişimler nedeni ile, prostat hacim kazanmaya başlamakta ve büyümektedir. Bu durum, tıpkı yaş ilerleyince saçların beyazlaması, cildin kırışması gibi doğal bir sürecin parçasıdır. Diğer prostat problemleri ise, prostat iltihabı (prostatitis) ve prostat kanseridir. Diğer hastalıklarda olduğu gibi, prostat sorunlarında da erken teşhis önemlidir.

    Ayrıca, beslenme alışkanlıkları da prostat sağlığı açısından önem arz etmektedir. Prostat sorunlarını önlemek için, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme tavsiye edilmekle birlikte, fast-food tarzı beslenme önerilmemektedir. Her türlü hastalıkta olduğu gibi, prostat sorunlarında da doğal ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Öte yandan prostat tedavisi, ilaç ya da cerrahi işlem yardımı ile yapılabilmektedir.

    Prostata İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

    Bazı yiyeceklerin prostat sağlığını desteklediği yönünde araştırmalar bulunmaktadır. Buna göre, E vitamininin yanı sıra, selenyum ve çinko minerali içeren besinler ile antioksidan etkisi bulunan besinler, prostat sağlığı için faydalı etkiler göstermektedir. Bu doğrultuda, prostat sağlığına iyi gelen ve prostat hastalıklarına karşı koruyucu özellikler gösteren bazı yiyecekler şu şekildedir;

    1. Selenyum İçeren Besinler

    Garlic-Soup-Made-With-52-Cloves-of-Garlic-Can-Defeat-Colds-Flu-and-Even-Norovirus

    Selenyum minerali, prostat sağlığı açısından son derece önemlidir. Meyve ve sebzelerin çoğu ile, deniz ürünleri, sarımsak ve yumurta gibi besinler ise selenyum bakımından zengin olan bazı yiyeceklerdir.

    Yapılan araştırmalara göre, selenyum bakımından zengin olan besinlerin ağırlıklı olduğu beslenme şeklini benimseyen erkeklerde, prostat kanseri riski % 50 oranında azalma göstermektedir. Erkekler için selenyum önemlidir çünkü, yaş ilerledikçe vücuttaki selenyum miktarı azalmakta ve prostat sağlığı da riske girmektedir.

    2. Çinko İçeren Besinler

    Hazelnut

    Çinko, hücre sağlığı için gerekli olan bir mineraldir. Hücrelerin metabolik ve yaşamsal faaliyetlerine yardımcı olan çinko, prostat dokusunun korunması ve işlevlerinin düzgün işleyebilmesi açısından son derece önemlidir. Bundan dolayı da, prostat problemleri yaşayan kişilerin çinko bakımından zengin besinlerin ağırlıklı olduğu beslenme şeklini tercih etmelidirler.

    Çünkü çinko, kanser oluşumuna karşı prostatı korumakta ve diğer hastalıklara karşı da önleyici etkiler göstermektedir. Kabuklu deniz ürünleri başta olmak üzere, fındık, süt ve baklagiller ise çinko bakımından zengin gıdalardan bazılarıdır.

    3. Yağsız Protein Kaynakları

    food,food and drink,drink,diary products,milk,yogurt,curd cheese,ricotta,white,butter,cheese,white,calcium,healthy food

    Amino asitlerin birleşmesi ile oluşan proteinler, vücuttaki doku ve hücre yapılanması açısından önemli bir işleve sahiptir. Özellikle de, kırmızı et, yumurta ve süt gibi hayvansal kaynaklı yiyecekler ise zengin protein içeriğine sahiptirler. Fakat bu gibi protein kaynaklı besinler aynı zamanda doymuş yağ miktarı da yüksek olan besinlerdir. Bundan dolayı da, prostat sağlığı açısından faydalı değildirler.

    Öte yandan, yağsız protein kaynağı olan besinler ise, prostat sağlığı için oldukça faydalıdır. Az yağlı ve yağsız süt ve süt ürünleri, yağsız yoğurt, yumurta akı gibi proteinlerin yanı sıra, tavuk ve hindi eti ile somon balığı ve ton balığı gibi beyaz etli protein kaynakları ve mercimek ile fasulye gibi bitkisel kaynaklı proteinler, prostat sağlığı için olumlu etkiler göstermektedirler.

    Özellikle de soğuk su balıkları en kaliteli yağsız protein kaynaklarıdır.

    4. Likopen İçeren Besinler

    800px-Tomato-on-cuttingboard

    Likopen denilince ilk akla gelen sebze hiç şüphesiz domatestir. Likopen bakımından oldukça zengin olan domates bu sayede, prostat sağlığını korumakta ve kanser oluşumu riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Buna göre, domates salçası, domates sosu ve doğal ketçap gibi, domates kaynaklı besinlerin, likopen içeriklerinden dolayı prostat kanserine karşı koruyucu etkileri olduğu fark edilmiştir.

    Genellikle domates gibi kırmızı renkli sebze ve meyvelerde bulunan likopen, en fazla domateste bulunmasının yanı sıra, karpuz, pembe greyfurt, kuşburnu ve pembe guavanın içeriğinde de bulunmaktadır.

    5. Tam Tahıllar

    Various grains, pasta and beans

    Zengin lif içeriklerinin yanı sıra, hücre sağlığı için gerekli olan protein gibi besin bileşenlerini de içeren tam tahıllar, prostat kanserine karşı korumakta ve kanserli hücre ve tümörlerin daha fazla büyüyüp yayılmasını azaltmaya yardımcı olmaktadır.

    Aynı şekilde kepek de, prostat sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Diğer yandan, kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olan tam tahılların prostat sağlığı açısından faydası yine bu özelliğinden dolayı kaynaklanmaktadır.

    6. Meyveler

    strawberries.jpg.662x0_q70_crop-scale

    Her meyve, kendisine rengini de kazandıran, farklı antioksidanları içeriğinde bulundurmaktadır. Bu durumda, ne kadar farklı renklerde meyve tüketilirse, o derece fazla ve farklı miktarda antioksidan da vücuda alınmış olunmaktadır. Bundan dolayı da, farklı farklı renklere sahip meyvelerden düzenli olarak tüketilmesi, prostat sağlığını korumasının yanı sıra, prostat kanserine karşı kalkan oluşturulması bakımından da önemlidir.

    Antioksidanlar ise, vücuttaki serbest radikaller ve zararlı maddeler ile mücadele etmekte etkindir. Yüksek miktarda antioksidan içeren meyveler ise; kiraz, mango, çilek, kivi, üzüm, erik, karpuz, kavun, papaya, greyfurt ve portakal gibi meyvelerden oluşmaktadır.

    BONUS: Taze çileklerle yapılan hafif ve lezzetli bir tatlı:

    7. Sebzeler

    carrots-on-a-wooden-table

    Tıpkı meyvelerde olduğu gibi, sebzeler de antioksidan bakımından zengin besin kaynaklarıdır. Özellikle de, brokoli ve yeşil biber ile yeşil yapraklı sebzeler, oldukça düşük oranda kalori içermektedirler.

    Bu gibi sebzeler, mineral ve antioksidan bakımından zengin oldukları için, hem kilo kontrolü sağlamakta hem de prostat sağlığını korumaktadırlar. Öte yandan, antioksidan bakımından zengin olan diğer sebzeler ise; ıspanak, Brüksel lahanası, kırmızı dolmalık biber, havuç, tatlı patates, lahana, kış kabağı ve domates gibi sebzelerden oluşmaktadır.

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler