YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Şekerli Su, Sporcu İçeceklerinden Daha Faydalı

    Araştırmacılar, bisikletçilerin sofra şekeri ya da sükroz tükettiklerinde, sadece glikoz tüketmeye oranla egzersizi daha kolay yaptıklarını ortaya koydu.

    Yapılan bir araştırmaya göre, profesyonel bir sporcu içeceği yerine, suyun içine şeker katılmış basit bir içeceği tercih etmek uzun mesafe atletlerinin performansını artırıyor.

    Bath Üniversitesi araştırmacıları, uzun süreli egzersizin karaciğerdeki depolanmış karbonhidrat (glikojen) seviyesi üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla bir grup bisikletçi üzerinde uyarlanmış MRI tarayıcı kullandı.

    Sükroz ve glikoz temelli çeşitli içecekleri test ettiler ve karbonhidratları sükroz veya glikoz şeklinde yemeninher ikisinin de, karaciğerdeki glikojen seviyesindeki düşüşü önlediğini buldular.

    Bununla beraber, bisikletçilerin glikoz yerine sükroz yediklerinde egzersizi daha rahat yaptıkları ve sindirim sistemlerinin daha iyi hissetiğini de ortaya koydular.

    Hem sofra şekeri formundaki sükroz, hem de glikoz, "basit şekerler" olarak adlandırılan önemli karbonhidratlardandırlar. Aralarındaki önemli fark, her sükroz molekülünün, bir adet glikoz ve bir adet fruktoz molekülünün bileşiminden oluşmasıdır. Görünen o ki, farklı şeker kaynaklarını birleştirmek, bu şekerlerin sindirim sistemimizde emilimini kolaylaştırmakta.


    Egzersiz sırasında enerji sağlamaya yönelik tasarlanan spor performans içecekleri arasında, sükrozu veya glikoz-fruktoz karışımını kullananların sayısı her geçen gün artsa da, bu içeceklerin çoğu halen sadece glikoz tabanlı. Araştırmacılar, sadece glikozdan oluşan içeceklerin sindirim sisteminde rahatsızlıklara yol açabileceğini vurgularken, sükroz tabanlı alternatiflerinin veya suya sadece sofra şekeri katılan karışımların egzersiz yapmayı kolaylaştırdığını belirtiyorlar.

    Araştırmanın sözcüsü Dr. Javier Gonzalez: "Karaciğerimizdeki karbonhidrat depoları, özellikle dayanıklılık egzersizleri söz konusu olduğunda oldukça önemliler, çünkü bu depolar kan şekerimizi sabit tutmamızı sağlarlar. Ancak, kas karbonhidrat depolarının egzersiz sırasındaki değişimine dair görece daha fazla bilgi sahibi bile olsak, karaciğerdeki karbonhidrat depolarının egzersiz sırasında ve egzersiz sonrasındaki seviyesini optimize etmek hakkında çok az şey biliyoruz.

    Elde ettiğimiz bulgular, bisikletçilerin glikoz yerine sükroz yuttuklarında, egzersiz yapmalarının kolaylaştığı ve sindirim sistemlerinin rahatladığı yönünde. Bu da eğer amacınız karbonhidrat bulunurluğunu maksimize etmek ise, sükrozun glikoza göre daha iyi bir karbonhidrat olduğunu gösteriyor."

    Bu yeni araştırmanın arkasındaki bilim insanları, eğer amacınız egzersiz sırasında en az iki-iki buçuk saat süre boyunca optimal performans elde etmek ise, egzersiz yaptığınız süre boyunca, 100 ml sıvı içinde 7 gram şeker olacak yoğunlukta, saatte 90 grama kadar şeker (yani saatte yaklaşık 1,2 lt bu yoğunluktaki sıvıdan) tüketmeniz yönünde. Yapılan araştırma, uluslararası bir dergi olan Amerikan Fizyoloji-Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisinde yayınlanmakta.

    BONUS: 500 KALORİ ALTINDA 5 PROTEİN DEPOSU


    Chef GPT

    En Çok Aranan Haberler