YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Üreye İyi Gelen Yiyecekler

    Canlılar aleminden, memeliler sınıfına dahil olan canlıların vücudunda protein bileşenlerinin yakılması (parçalanması) sonucu, ortaya çıkan amonyak bileşeni karaciğer içinde karbondioksit ile birlikte üre haline gelmektedir.

    Bu şekilde kanda bulunan üre, idrar başta olmak üzere, göz yaşı, anne sütü ve ter gibi diğer vücut sıvılarının dışarı atılması ile birlikte vücuttan uzaklaştırılmaktadır. Fakat eğer, ürelerin vücut dışına atılmasını sağlayan böbreklerde bir sorun yaşanırsa ya da üre herhangi başka bir nedenden dolayı vücuttan atılamaz ise, kan içindeki üre miktarında artış gözlenecektir.

    Bu duruma üre yükselmesi adı verilmektedir ve böbreklerin süzme işlevini uygun şekilde yapamaması sonucu oluşmaktadır. Kandaki ürenin yükselmesi sonucu, ağızda kötü bir tat hissi, kusma, mide ülseri, bulantı ve nefeste koku oluşumu yani ağız kokusu gibi şikayetler oluşur. Buradan da anlaşılacağı üzere, kanda üre miktarının artması, sağlık açısından faydalı bir durum değildir.

    Bundan dolayı da, kanda birikmiş olan ürenin temizlenmesi son derece önemlidir.

    Üreye İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

    Yapılan birtakım araştırmalara göre, bazı yiyeceklerin kandaki üre miktarını azaltmaya yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Hatta, böbreklere iyi gelen besinler de, kandaki üre miktarının düşürülmesinde etkili olabilmektedir.

    Çünkü zaten ürenin kanda birikme nedenlerinden en önemlisi, böbreklerin uygun şekilde süzme işlevini yapamamasıdır. Buna göre, üreye iyi gelen bazı yiyecekler aşağıda belirtildiği şekildedir;

    1. Kiraz Sapı

    kiraz30-03

    İyi bir antioksidan olan kiraz sapı, 1 bardak kaynar su içerisine, 6 gram kadar eklendiğinde ve 10 dakika boyunca demlenip daha sonra da süzgüden geçirilip çay şeklinde içildiğinde, kandaki üre birikmesine iyi gelmektedir. Bir nevi bitki çayı gibi olan bu karışımım, günde 2 ya da 3 defa tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

    2. Semizotu

    semizotu

    Semizotu, kanama hastalıklarında oldukça faydalıdır ve bu nedenle de, bol miktarda idrarın atılmasını sağlamakta ve böylece de ürenin dışarı atılmasını sağlayarak, kanın üre ve benzeri pisliklerden arındırılmasına yardımcı olmaktadır.

    3. Pirinç

    Steamed Rice Served In Bowl On Table

    İyi bir karbonhidrat kaynağı olan pirinç aynı zamanda düşük oranda içerdiği potasyum minerali sayesinde, vücuda enerji sağlayan bir besin maddesidir. Potasyum ise, vücut için gerekli bir mineral olmasının yanı sıra, vücutta fazla miktarlarda bulunduğu zaman, böbreklerin süzme ve filtreleme işlevleri sonucu vücut dışına atılmaktadır.

    Eğer, aşırı miktarda potasyum alınırsa, böbrek filtreleme görevini yerine getiremez ve böylece kandaki üre miktarı da yükselmeye başlayacaktır. Bundan dolayı pirinç, yeterli ve uygun miktarlarda tüketildiğinde, üreye iyi gelmektedir.

    4. Meyve ve Sebzeler

    fruits-hd-images

    Aşırı protein tüketimi sonucu kandaki üre miktarı artmaktadır ve böbrek ekstra efor harcamasına rağmen bu ürenin vücut dışına çıkarılmasında zorlanmaktadır. Bundan dolayı, protein bazlı değil de, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek, üreye daha iyi gelecektir.

    BADEMLİ ÇİKOLATALI TART:

    5. Soya Fasulyesi

    Edamame soy beans shelled and with pods in bowls

    Hemen hemen bütün hayvansal kaynaklı besinlerin yapısında bulunan fosfor minerali, süt ve süt ürünlerinde de bulunmaktadır ve aşırı miktarlarda tüketildiğinde, kanda üre birikmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı, hayvansal gıdalardan kaynaklanan fosforun vücuttan atılması ve fosfor dengesinin dengelenmesi için soya fasulyesi ideal bir besin maddesidir.

    6. Sodyum İçeriği Düşük Besinler

    Spilled Salt and Shaker

    Sodyum yani halk arasında bilinen adı ile tuz, böbreklerin uygun şekilde görevlerini yerine getirebilmesi için son derece önemli olan bir mineraldir. Böylece sodyum, kanda üre oluşmasını da önleyebilmektedir. Fakat, aşırı miktarda sodyum tüketilmesi bu defa böbrek sağlığını olumsuz etkileyecektir. Bundan dolayı tuz tüketimi kontrollü bir şekilde yapılmalıdır.

    7. Diğer Besinler

    fennel_750

    Kandaki üre miktarının düşürülmesine ve böbrek sağlığının korunmasına yardımcı olan diğer besinler ise şu şekildedir;

    • Sarısabır otu ile damla sakızı karışımı
    • Nohut suyu
    • Lahana yaprağı suyu
    • Ardıç tohumu suyu
    • Aynı safa otu
    • Rezene
    • Enginar yaprağı
    • Maydanoz suyu
    • Karahindiba
    • Salatalık ve taze sıkılmış salatalık suyu
    • Çuha çiçeği
    • Ayrık otu
      Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler