YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    "Yidim Yidim Onu Da Yidim" Dedirtecek Destan Niteliğindeki 10 Konya Lezzeti

    Geniş caddeleri, istediğiniz her yere götüren tramvayı ve ülkemizde nadir görülen şehir yapısıyla insana “Yahu neden burada yaşamıyoruz ki?” diye sorduran Konya’ya ait hangi lezzetin üstünde dursak bilemiyoruz ama ufak bir liste yapmadan da olacak gibi değil!

    Yöresel Mutfakların Pop Starı: Etli Ekmek

    Bazıları tarafından kıymalı pideyle eş tutulsa da tabii ki biz böyle ithamlara kulak asmıyoruz. Etli ekmeği adeta kuzeni diyebileceğimiz kıymalı pideden ayıran en önemli özelliği kuşbaşı doğranmış dana etiyle yapılmasıdır. Hakkıyla yapılıp yanında bir tas ayranla servis edilen etli ekmek bulunduğunuz ortamı anında Konya havasıyla doldurarak Alaattin Tepesi’nden şehre bakıyormuş hissi yaratır. Uzay/zaman çizgisinde Konya kırılması yaratan bu lezzetin İstanbul’da yaşayıp memleketini özleyen Konyalılar için bir nevi boyutlar arası kapı işlevi gördüğünü söyleyebiliriz.

    Etli Ekmek Gibi Ama Değil: Bıçak Arası

    Etli ekmekle olan akrabalığı tartışmalı olsa da bıçak arasına kendine has tadını veren şey, bıçaklarla ince ince kıyılarak kıyma haline getirilen etten yapılması. Nevi şahsına münhasır bir lezzet olan bıçak arası, kategorisindeki biricikliğini gerek sade, gerekse kaşarla zenginleştirilmiş çeşidiyle yüz yıllardır koruyor. Yolunuz Konya’ya düşerse, umarız ki Şammaz Usta’nın o taraflarda bir park yeri bulabilirsiniz. İstanbul’da yaşayıp görüşemediğiniz Konyalı arkadaşlarınızı Küçükpazar’da bu lezzetin peşinden koşarken elinizle koymuş gibi bulmanız mümkün.

    Henüz Doymadıysanız Diye: Konya Fırın Kebabı

    Rivayete göre Hacı Şükrü adında Konyalı bir esnafın icadı olan bu kebabın hakikaten bir eşi daha yok. Kömür ateşinde ağır ağır pişen kebap, kaburga veya böbrek yatağından yapılıyor. İnsana farklı bir perspektif kazandıran Konya’ya has bu lezzeti hakkıyla yapan yerlerin başında Hacı Şükrü ve Mismis Kebap geliyor. Çevrenizde yeterli çoğunluğu sağlayabilirseniz uğruna otobüs kaldırıp deplasmana gider gibi Konya yollarına düşmeye değer!

    Ne Demek Ben Doydum Daha Tatlılar Gelecek: Zerde

    Anadolu’nun çeşitli yerlerinde görebileceğimiz Zerde tam olarak Konya’ya has olmasa da işi bilenler Konya’dakinin tadına bakmadan geçmemek gerektiğini salık veriyorlar. Muharrem Ayı’nın ilk on gününde de servis edilen zerde, pirinç, kızılcık şekeri (loğusa şekeri olarak da biliniyor), karanfil ve koku vermesi için katılan safranla yapılıyor. Daha masaya gelirken kokusuyla bir şeyler ima eder gibi insanın aklını çelen bu tatlının pişirileceği özel günleri beklerken zaman geçmiyor, geçmiyor, geçmiyor!
    Şerbetim Olmadan Asla: Kadınhanı Tahinli Pidesi

    İsmini, Selçuklu dönemindeki bir handan alan Konya’nın bu küçük ilçesinin yöre mutfağına sunduğu dev armağanın adı tahinli pide… İçinde tahinden kaymağa ve cevize kadar ne ararsanız var. Ramazan ayının aranan tatlılarından olan bu pidenin, üstüne dökülen şerbetle tüketilmesi makbul. “Ay şerbete gerek yok, ben onu şerbetsiz olarak çayla yerim.” diyenlere maruz kalacakları yadırgayıcı bakışlar altında afiyet olsun diyoruz.

    Denizden Babası Çıksa Yiyecek Arkadaşları Beyşehir’e Bekleriz

    Konya’nın Beyşehir ilçesi kışları donan ve enfes sazan balıklarına ev sahipliği yapan gölüyle ünlü. Dünyada gün batımının en iyi izlendiği yerlerden birisi olan bu ilçedeki göl haliyle mutfağı da etkiliyor. Gölden çıkan balıklarla yapılan sazan pilaki, ziyaretçilerine şimdiye kadarki en güzel balık deneyimlerinden birisini vadediyor. Akşamüstü yenilen muhteşem bir sazan pilaki en iyi Beyşehir Gölü’nün kıyısında gün batımını izlerken sindirilir, bir de böyle semaverde çay olsa mesela…

    Bütün Et Der Gibi: Bütümet

    Bütümet öyle her etten yapılmayı kabullenemeyen bir yemek, sadece kuzunun ön kol ve kaburgasından yapılıyor. Haşlandıktan sonra sütte dinlendirilip ayçiçek yağında kızartılan etlerin Konya biletlerinin satışına olan etkisi ise hâlâ araştırılıyor.

    Bunu Evde Denemeyin: Çebiç

    Zaten deneseniz de yapamazsınız. Bir yaşını doldurmamış tiftik keçisinin altına tepsi içinde pirinç konulduktan sonra tandıra asılmasıyla yapılan bu yemeğin ünü Konya sınırlarını aşalı bir hayli olmuş. Yanında keçiyle birlikte tandırda pişen pilav, yağlı ayran ve kuru soğanla servis edilen bu güzide yemek, Konya’daki kiralık ev fiyatlarına bakmak için lezzetli bir neden.

    Eriğin İçine Kıyma Koyuyorlar Ama Güzel Oluyor: Erik Dolması

    126410.660x372

    Kuru erik, kıyma, tarçın, tereyağı, toz şeker gibi ilk bakışta bir arada düşünmekte zorlanılan malzemelerin karışımıyla yapılan bu lezzet topları diğer yörelerde pek bilinmese de Konya’da hak ettiği ilgiyi gördüğü söylenebilir. Haşlanmış kuru erikler kıymayla doldurulduktan sonra tereyağı eklenerek pişiriliyor ve son olarak üstlerine toz şeker serpiliyor. Şu kısacık hayattaki ön yargılarınızdan sıyrılıp denemeniz gereken dört beş şeyden birisi de bu yemek.

    Çöp Şiş Tutkunlarının Önünde Beliren Yeni Ufuk: Çöpleme

    Çöp şişin patlıcan ve salçalı sosla birleşmiş hâli desek yeridir. Patlıcan, soğan, domates ilave edilen çöp şişler, fırında veya tavada pişirildikten sonra tandır ve pilavla servis ediliyor. Nasıl servis edildiği bir yana, kendisi Konya’ya gitmek için en lezzetli onuncu sebebimiz olarak listemizdeki yerini alıyor.

    Her neviden insanı birleştirdiği gibi değişik malzemeleri de uyumla bir araya getiren Konya mutfağındaki favori lezzetiniz hangisi?

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler