YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Adana'da şırdan krizi! Dükkanlar bir bir kapanıyor...

    Adana'nın yöresel lezzeti olan şırdan, son zamanlarda kriz haline döndü. Son birkaç yılda 3,5 TL'den 10 TL'ye çıkan fiyatı hem esnafı zorladı hem de sevenlerini. Hal böyle olunca dükkanlar bir bir kapandı.

    Yemekleriyle gönlümüze taht kurmuş şehrin en önemli lezzetlerinden biri de şırdan elbette. Lezzetli ve uygun fiyatlı oluşuyla kapısında uzun kuyruklar oluşan şırdan dükkanları şimdilerde kepenk indirmeye başladı.

    sirdan-adana-01

    Şırdan dolmasının fiyatı 3.5 liradan 10 liraya yükseldi bunun sebebi ise canlı hayvan kesiminin azalması... Suriye ve Irak tarafında çıkan iç savaş sebebiyle ucuz canlı hayvan ithalatı durdu. Bütün bu olayların gelişmesi sonucu esnaf kepenk indirmeye karar verdi.

    sirdan-dolmasi952646168

    Farklı illerden Adana'ya sadece şırdan dolması yemek için gelenler bile var. Seveni çok ancak bu fiyat artışı ne yazık ki oluşan uzun kuyrukları da yok etmeye yetti. Her gün şırdan yemek için gelen müşteriler hal böyle olunca haftada bir iki gün dükkanlara uğramaya başladı.

    589871be04207c1e44ea0e98

    Şırdan satıcısı Bekir Güvenmez ise 9 liraya sattığı şırdan dolmasının bazı yerlerde 10 liraya satıldığını aktararak, fiyat artışlarına ilişkin böyle konuştu:

    "Fiyat artışının sebebi yurt dışından gelen ithal etten kaynaklı. Kesimler olmadığı için şırdan bulabilmek için birbirimizle yarışıyoruz. O da ister istemez fiyatları artırıyor. Daha önce her şey çok daha rahattı. 3 sene önce 1.5 liraya satıyordum. Birçok tezgahımız kapandı. Şırdanı kendisi dolduran, atölyesi olan arkadaşlar ayakta ama yüzde 70'i kapandı, yüzde 30'u hizmet ediyor. Oturduğunda 30'a kadar yiyen arkadaşlar vardı şimdi 1-2 ya da bilemedin 3 tane yiyor. Her gün gelen müşterimiz 2-3 güne bir geliyor şu anda.”

    Bilmeyenler için şırdan nasıl yapılır, açıklayalım:

    P5125838

    Koyun midesinin bir bölümünden elde edilen şırdan, tıpkı dolma gibi içi pirinç doldurularak pişirilir. Sadece bir koyundan bir adet şırdan elde edilir. Bu da şırdan bulmayı bir hayli zorlaştıran durumlardan.


    Chef Gpt


    En Çok Aranan Haberler