YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Aldıracağı Kilolarla Rağmen "Canın Sağ Olsun Malatya" Dedirten 12 Lezzet Bombardımanı

    Ne yalan söyliyeyim, bu liste sizi çok acktıracak çoook!

    Mynet Yemek Facebook Sayfasını Beğenin

    300 Yumurtalı: Dünyanın En Büyük Omleti

    Binlerce yıllık tarihi eserleri, kültürel mirasları ve enfes lezzetleriyle Türkiye'nin parmakla gösterilen kentlerinde biridir Malatya. Dünyada kayısı üretiminde birinci sırada yer alsa da zenginliği sadece onunla kısıtlı kalmamış. Mutfağına şöyle bir göz attık da, aman Tanrım ne yok ki!

    Analı kızlı

    anali

    İçli köftenin farklı bir versiyonudur. İçli köftelerle hazırlanır, yan malzemesi de minik minik bulgur toplarıdır. Sulu olduğundan dolayı bir kesim çorba niyetine içer. Olduça doyurucu olan analı kızlı, Malatya denince ilk akla gelenlerdendir

    Kayısılı kavurma

    kavurma

    Bir memleketin kayısısı dünyaca ünlü olunca mutfakta da kendisine bolca yer bulmalı, öyle değil mi? Kuzu etiyle buluşan kuru kayısı ortaya bambaşka bir tat çıkarıyor.
    Zıt tatların bir araya getirdiği lezzeti ne kadar anlatsak az. Mutfakta bu tuzlu-tatlı karışımlara şimdilerde biraz uzak olsak da Osmanlı döneminde oldukça sık tüketilen yemekler bu lezzetlerden oluşurmuş.

    Kiraz yaprağı sarması

    kiraz

    Malatya'da her şey mevsimine uygun pişer. Kiraz vakti gelince de sadece meyvesi değil yaprağı da değerlendirilir. Asma yaprağı sarmasının pabucunu da dama attırır :)

    Kiraz yaprakları yumuşaması için sıcak suyla ıslatılır. Sarmanın içi için; kırma ve köftelik bulgur sıcak suyla ıslanır ve 15 dakika bekletilir. Kıvama gelen bulgur, un ve tuz ile yoğrulur. Ayrı bir kapta ıslatılan yapraklar süzülür, sapları ayıklanır.

    Hazırlanan iç harç yaprığın içine doldurulur ve sarılır. Et suyu ve normal su karıştırılarak pişirilir. Sarma pişmeye yakın içerisine ilave edilen yoğurt sosuyla da bir taşım kaynatılır. Üzerine tereyağlı kavrulmuş soğan gezdirilince de, oooh mis oldu valla!

    İçli köfte

    icli kofte

    Malatya'da mutfağın demirbaşı bulgurdur. Tatlıdan tuzluya, ana yemekten çorbaya varana dek her şeyin içinde kendisine yer bulur. Ee içli köfte de malum... Malatya'da başı çeken yemektir kendisi. Türkiye'nin birçok yerinde yapılan köftemiz, Malatya'da da bizi selamlamış oldu.

    İçli köfte yapılırken içine de dışına da kıyma konur. Kıymanın yanı sıra harcında ceviz bulunur. Top şeklinde yuvarlanan köfteleri haşlayarak ya da kızartarak tüketir Malatyalılar. Ne diyelim, ağızlarının tadını biliyorlar!

    Çimdik köfte

    cimdik

    Köftenin çeşidi bol Malatya'da. Şimdi ise yarmayla hazırlanan bir köfte geliyor huzurlarınıza. Su ve tuz eşliğinde yoğurulan yarma, hamur haline getirilir. Sonrasında hamur küçük küçük çimdiklenerek parçalar haline getirilir. Mercimek ve küp küp doğranan kabak, köftelerle haşlanır. Ayrı bir kapta ise tuzlu ve sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Süzülen köftelerin üzerine dökülerek afiyetle yenir.

    Gırık

    girik

    Kıyma ve bulgurla yapılan yemek, ona eşlik eden bol tereyağı... Sulu köfteyi andıran bu lezzete kimsenin hayır diyemeyeceği kesin. Ah be Malatya, gerçekten de bulunmaz eşin...

    Lahana köftesi

    lahana

    Malatya şivesiyle 'nahna küfdesi' karşınızda. Et, bulgur, soğan ve salçayla hazırlanır. Tencerenin dibine kemikli et serilerek pişirilir, böylelikle lezzeti ikiye katlanır. Lahana sarmasından ayıran özelliği de parça et kullanılarak pişirilmesidir.

    Aşure çorbası

    cırba

    Ana malzemesi kara nohuttur ve bu nohut türü Malatya dışında pek bir yerde bulunmaz. Genellikle kışın tüketilen çorba, hastalık dönemlerinde de sıklıkla içilir. Kayısı kabuğu, nohut, çekirdeksiz üzüm, fasulye vb. malzemeler kullanılarak pişirilir.

    Acı ayran

    aci ayran

    Acıseverler buna bayılacak. Süzme ve normal yoğurt karıştırılır, içine bir de en acısından yasemin biberi eklenir. Bir gün dolapta bekletilir. Ardından en güzel yemeklerin yanında kana kana içilir.

    Fukara kellesi

    fukara

    Bakmayın adının fukara olduğunu, tam bir antibiyotik deposudur. Bol soğan ve sarımsak kullanılarak pişirilen yemek son derece sağlıklıdır. Malzemeleri inanılmaz kolay: Soğan, sarımsak, kuru ekmek ve biraz da yağ.

    Soğan ve sarımsak tuzlandıktan sonra haşlanır. Kuru ekmekler br kaba dizilir. Pişen soğan sarımsak ikilisi kuru ekmeklerin üzerine sıcak sıcak konur. Evde kavurmanız varsa üzerine ekleyebilirsiniz. Fukara kellesi Malatya'nın en eski yemeklerindendir. Adından da anlaşılacağı gibi elde avuçta ne varsa kullanılarak ortaya çıkan bir yemek...

    Kayısı tatlısı

    kayisi

    Malatya'nın mutfağı o kadar yoğun ki tuzluları saymaktan tatlısına geçemedik. Ana yemekleri kadar ağır olmaması bizi mutlu etti. Yoksa nasıl kalkılır bu sofradan!? Kuru kayısıların içi taze kaymakla doldurulur, çeşitli kuruyemişle de servis edilir.

    Malatya kömbesi

    kombe

    El açması yufkayla yapılır, içine de kuşbaşı et konur. Böreği andıran görüntüsüyle de son derece iştah açıcıdır. Özel günlerin ve bayramların da vazgeçilmezidir. Malatya'da bir eve misafir olduysanız bilin ki sofrada muhakkak kömbe olacaktır. Hıdırellez haftasında da evlerde kömbe yapılır. Hatta bir rüya görüldüğünde hayra çıksın diye kömbe pişirilir, dağıtılır.

    Anlata anlata bitiremeyeceğimiz Malatya yemekleri gerçekten bunlarla sınırlı değil. Sayısız çorbaları, ekmekleri, pilavları mevcut. Ana malzeme ya bulgur ya da et :) Ama her seferinde bambaşka lezzetler ortaya koymayı da başarmışlar!

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler