YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Altın günlerinin yıldızı çıtır börekler için dumanı üzerinde 7 püf noktası

    Malzeme seçiminden pişirme tekniği ve süresine kadar uzun ince bir yolda işinize yarayacak börek hazırlığına dair tüm püf noktalarını paylaşıyoruz.

    Göz nuru el açması yufka ile hazırlananlar favorimiz olsa da hazır yufka ve milföy hamuruyla hazırlananları da pek severiz, dilim dilim yeriz.

    Peki nedir bir dilimiyle insanı kendine bağlayan böreklerin lezzet sırrı? İç harcı mı, sosu mu? Kullanılan yufka mı, pişirme tekniği mi?

    Malzeme seçiminden pişirme tekniği ve süresine kadar uzun ince bir yolda işinize yarayacak börek hazırlığına dair tüm püf noktalarını paylaşıyoruz.

    borek_2

    Yufkası taze ve zedesiz olmalı

    Kurumuş, kırpık kırpık olmuş ya da yeteri incelikte açılmamış yufkalara mutfakta göz yumup işinizi şansa bırakmayın.

    Fırından çıkmış sıcacık bir dilim börek bile ağzınızı sulandırmaya yetiyorsa güvenilir bir yufkacınız olsun hayatta. Arzu ettiğiniz kadar yufka yanınızda paketlensin, nemlenmesin, kırılmasın, üzülmesin.

    borek

    Tereyağı konuşur börek övünür

    Tereyağı mühim mesele. Kısık ateşte eritilip yüzeye çıkan beyaz noktacıkları (kazein) alınan sade tereyağıyla hazırlanan börek leziz olmaz mı hiç?

    Eritilmiş tereyağına, zeytinyağı da eşlik edebilir arzu ederseniz tüm lezzeti de üstlenebilir. Ara katlara sürdüğümüz sosta yer vereceğiz kendisine.

    borek_3

    Ne eklersen içine o gelir çatalına

    Peynir, baharatlarla kavrulmuş patates, kıyma, ıspanak hatta rendelenmiş bal kabağı. Böreğe adını verendir iç harç. Bol kullanılmasında yarar vardır. Tüm katlara eşit olarak paylaştırılır ve dağıtılırsa tatsız sürprizler yaşanmaz, tarifiniz dilden dile dolaşır.

    Kullandığınız peynirin az yağlı ya da yağsız olması tamamen erimeyip dişe dokunması için önemlidir. İkinci husus; yufkayı sulandırmaması için ocakta hazırlanan iç harçların soğutulması ve sonradan eklenmesidir.

    borek_4

    Böreğin sosu mühim mesele

    Erittiğimiz tereyağını şöyle alalım. Az miktarda zeytinyağı ekleyelim. Sütü unutmayalım. Peki ya yumurta? Yumurta sarısını az miktarda su ya da sıvı yağla çırpıp böreğin üzerine de sürebilir ya da sos karışımına ekleyebilirsiniz. "Yumurta alternatifi ne olabilir derseniz?": İki yemek kaşığı yoğurt.

    Haydi bakalım sos da hazır, bir güzel çırpıp kat kat sıraladığınız yufkaların aralarına sürebilirsiniz. Öncelikle sos sonrasında iç harç.

    borek_tarifleri

    Nar gibi kızarmalı börek

    Kat kat verdik yufkaları, acımadan kullandık sos karışımını ve iç malzemeyi. Az miktarda sos karışımınız arttı sanırız. İçerisine bir şişe maden suyu ekleyin. Keskin bir bıçak yardımıyla dilimleyin böreğinizi ve üzerine gezdirin. Çok ama çok arzu ederseniz de üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Son dokunuşu susama bırakın. Ve fırın.

    borek_5

    Her çeşit börek aynı sürede mi pişer?

    Elbette hayır. Pratik annelerin, bekar kardeşlerimizin lezzet sırrı milföy hamurundan hazırlanan börekler ortalama 25-30 dakika, el açması börekler 60 dakika, hazır yufkayla hazırlanan börekler 45 dakikada yolculuğunu tamamlar. Ancak kullandığınız iç harcın da bu süreyi etkileyeceği notunu düşelim.

    borek_6

    Sadece pilav mı demlenir sandınız?

    Elbette hayır. Demlenen pilav misali fırından çıkan böreğin de dinlenmesi gerekir. İçini çeken ve ağır ağır soğuyan böreğiniz lezzetini ortaya çıkarır. Sıcağı sıcağına tükettiğinizde tadına varamadığınız iç harç, bu sürenin sonunda anlam kazanır.

    Sizin böreklerinizin lezzet sırrı nedir? Yazının sonunda yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz.

    Afiyet olsun.

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler