YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Bayramda Misafirlerinize İkram Edebileceğiniz 6 Sağlıklı Lezzet!

    Misafirperverlik tam da biz Türklere özgü bir tanımlamadır, misafir ağırlamak, misafire verilen değer oldukça önemlidir. Ev sahibinin ikram ettikleri için ısrarcı olması, konuğun da kendisine sunulan ikramlıkların ne kadar lezzetli olduğuna vurgu yapması adettendir.

    Bayram ve ikram

    Misafirperverlik tam da biz Türklere özgü bir tanımlamadır, misafir ağırlamak, misafire verilen değer oldukça önemlidir. Ev sahibinin ikram ettikleri için ısrarcı olması, konuğun da kendisine sunulan ikramlıkların ne kadar lezzetli olduğuna vurgu yapması adettendir. Bayramlarda misafir olduğumuz evlerde geleneklerimize uygun olarak davranır, ev sahibinin bizler için hazırladığı ikramları nezaketsizlik etmemek adına geri çevirmek istemeyiz. Kısa aralıklarla gerçekleştirilen bayram ziyaretlerinde ısrarla ikram edilen kafeinli içecekler, çikolata, çeşitli hamur tatlıları tüketilmesinin ardından sindirim problemleri yaşarız. Hele Oruç tutanlar bünyeleri iki öğüne alıştığından bu kadar sık ve çok yemekten oldukça rahatsız olurlar. Özellikle kronik hastalığı, diyabet, hipertansiyon, kalp damar rahatsızlığı olanların, sağlıkları için kendilerine daha fazla dikkat etmeleri gerekir. Genelde aşırı şeker tüketildiğinde, ertesinde ishal, kusma gibi şikâyetler yaygındır. Bayramı sağlıklı geçirmek için taviz vermemeli kendinize sınır koymalısınız.

    Bayramlarda, misafirliğe gittiğimiz gibi evimizde misafir de ağırlıyoruz. Misafir olarak ağırlandığımızda, ikramlıklara müdahale şansımız yok. Evimizde misafirlerimizi ağırlarken daha sağlıklı neler hazırlayabiliriz konusuna bir göz atalım.


    Bu bayram misafirlerinizi sağlıklı ikramlıklarla ağırlamaya ne dersiniz?

    Misafirlerinize hafif ve meyveli tatlılar hazırlayabilirsiniz. Sıcak günlerde gazlı içecekler yerine taze limon ve taze nane ile limonata (zencefil de limonataya ayrı bir lezzet katıyor) veya buzlu şeftali dilimleri ile hoş aromalı yeşil çay ikram edebilirsiniz. İçilen kahve, kola ve çikolata ile alınan kafein miktarları konusunda da hassas davranmanız, alternatifler sunmanız gerekebilir.

    Tatlı olarak hamur işi ve şerbetli olanlar kek, kurabiye, baklava gibi un, şeker ve yağın buluştuğu yiyecekleri unutun.


    Bayram için favori tatlım; su muhallebisi

    Su Muhallebisi; Dilim dilim keserek servis edebileceğiniz ya da silikon kalıplarda çok küçük porsiyonlarda sunabileceğiniz, Osmanlı mutfağının geleneksel tatlarından biridir. Su-süt karışımı ve nişastadan elde edilen muhallebinin üzerine pudra şekeri dökülerek tüketilir. Benim tarifim gül suyu ve pudra şekeri yerine orman meyveli bir sosla hazırlanmış olanı. Yağ, yumurta gibi muhallebinin kalorisini arttıracak malzemeler içermediği için şeker miktarı da az tutularak harika bir diyet tatlısı olur.

    2 su bardağı süt, 1 su bardağı su,4 kaşık mısır nişasta ile karıştırıp, bir taşım kaynadıktan sonra ateşten alıp çok az şeker veya tatlandırıcı katıyoruz, hafif ılınınca ıslattığımız silikon kalıplara boşaltıyoruz. Diğer tarafta, 1 bardak vişne, frambuaz, ahududu, böğürtlen gibi kırmızı meyveleri bir kaşık limon suyu ile yoğun kıvamda pişiriyoruz. Meyveli sosumuzu soğuyunca silikon kalıbından ters çevirerek çıkarttığımız su muhallebisinin üzerine döküyoruz.


    Aromalı sular ve meyveli buzlar

    Tatlıların yanında aromalı sular hazırlayabilirsiniz, meyve parçacıkları, taze nane, limon, salatalık dışında farklı aromalar deneyebilirsiniz, damla sakızı, yıldız anason, naneli drajeler gibi. Klasik buz kalıplarında hazırlanan buzlar yerine silikon küçük kek kalıplarını kullanarak içine kurutulmuş kokulu gül çaylarından koyup örneğin kalp şeklinde, yıldız şeklinde buzlar yapabilirsiniz.

    Çılgın buz kalıpları var piyasada oldukça esprili tasarımlar, bence bir göz atmalısınız. Aklınıza ne geliyorsa buz kalıplarına dondurabilirsiniz. Benim aklıma gelenler; dondurma, ayran, kahve, limonata, karpuz, kavun, aralarına yakıştırdığınız aromalı otlar, baharatlar, yoğurt, meyve püreleri… Hatta bunları kat kat dizebilirsiniz de, renkli meyve püresinin oluşturduğu bir kat, arasına vanilyalı yoğurt, üstüne farklı renkte başka bir meyve püresi katı daha.

    İkram edeceğiniz tatlılar içinde minicik kaplar kullanabilirsiniz. Unutmayın tabak boyutunu küçültüyor, bardak boyutunu büyütüyoruz. İçinde güller olan kalp biçiminde buzların serinlettiği kocaman bir bardak su yanında kalp biçiminde renkli bir silikon kalıpta sunulan minik meyveli pudingler ya da geleneksel Türk tatlılarından Peruze, Elmasiye olarak isimlendirilen meyveli jöle ve pelteler, tatlandırmanıza gerek kalmayacaktır, meyvelerin kendi şekerleri kâfi gelecektir. Meyvelerin doğal tatları ile yetinmeye çalışmalısınız vanilya, Hindistan cevizi, tarçın, karanfil gibi aromalar ile şeker ihtiyacını daha da azaltır.


    Neler hazırlayabilirsiniz?

    Dondurma eşliğinde sakızlı muhallebi sunabilirsiniz.

    Armut ve şeftaliyi hafifçe pişirerek, orman meyveli sosla sunabilir ya da püre haline getirip dondurarak hazırlayacağınız buzlu meyveleri ikram edebilirsiniz.

    Dondurulmuş yoğurt, taze meyveler, limon gibi ekşi aromalar, nane biberiye, fesleğen gibi ferahlatan hoş tatlarda ikramlarınız arasında olabilir.

    Meyveleri; çilekler, üzümler aralarında taze nane yaprakları, tahta çubuklara geçirip ikram edebilirsiniz.

    Taze incirin içine taze ceviz koyarak ikram edeceğiniz bir meyve tabağı hazırlayabilirsiniz.

    Şeker yerine limona batırılmış salatalık çubukları, buz gibi kirazlar, dondurulmuş üzüm taneleri, erikler, karpuz ve kavundan parizyen kaşıkla çıkardığınız toplar.

    Meyve püreleri ile hazırladığınız granitalar ya da bizden adları ile Bici Bici, Karsambaç gibi soğuk lezzetler. Hazırlaması çok kolay; meyve pürelerini, bir saklama kabı içinde buzluğa koyup ara sıra çatalla karıştırıp bekletiyorsunuz. Servis yaptığınızda meyveli karışım buzlu ve kıtır kıtır ağzınızda eriyecektir.

    Soğuk kahveler içine yine şekilli kalıplarda dondurma küplerini ilave edebilirsiniz, küçük birkaç küp dondurma hem kahveleri tatlandıracak hem de serinletecektir. Aynı şekilde soğuk çaylarda hazırlayabilirsiniz, baharatlar soğuk çaylara farklı bir lezzetler katar.


    Yaratıcı limonatalarda sınır tanımayın

    Yaratıcı limonatalar hazırlamak ta hoş bir ikram olacaktır, karpuzlu veya böğürtlenli, kavunlu, nektarinli gibi ya da ananas, muz, kivi ve Hindistan cevizi ile biraz tropikal rüzgârlar estirebilirsiniz.


    Kuruyemişler ve Kuru Meyveleri Şeker Yerine İkram Edebilirsiniz

    Kuruyemiş ve meyve kurularını bayram şekeri olarak ikram edebilirsiniz, ya da taze çileği hafifçe çikolata sosuna batırabilirsiniz, şeker yerini tutmaz bunlar diye düşünüyorsanız o zaman minicik lokumlar, meyve ezmeleri, badem şekeri veya çikolata kaplı drajeler ile yetinmelisiniz.

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler