YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Bol bol tüketin! Vücudu ateşleyen bu besinler soğuk havaların düşmanı

    Soğuk ve yağışlı havaların etkisini gösterdiği şu günlerde, beslenmemizin ne kadar önemli olduğu da bir kez daha gündemde.

    Tükettiğimiz bazı besinlerin soğuğa karşı vücut direncini artırdığını, vücudun doğal savunma sisteminin hastalıklardan en iyi koruyan sistem olduğunu düşünürsek doğru ve sağlıklı beslenmenin faydası da ortaya çıkmış oluyor.

    Peki, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, vücut direncini artırmak için soğuk havalarda hangi besinleri tüketmeliyiz. Sağlık deposu bu besinlerin yararlarını biliyor muyuz?.

    Uzmanlar, özellikle soğuk kış günlerinde, vücutta mikrop ve virüslere karşı savaşma özelliği yüksek aktif maddeler içeren ıspanak, karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası, havuç ve turunçgillerin bol miktarda tüketilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

    Protein, sarımsak ve soğan

    Yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, peynir, süt, yoğurt tüketimimizi arttırmalıyız.

    Yoğun katkı maddesi içeren hazır besinleri çok sık tüketmemeliyiz.

    Bol sıvı, şekersiz bitki çayı ve en önemlisi de su tüketimimizi artırmalıyız. Günde yaklaşık 2,5–3 litre su tüketmeliyiz.

    Sarımsağın, antimikrobiyal özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve kanın akışkanlığını sağlayarak kolesterolü düşürdüğünü dikkate alarak yemeklere eklenen sarımsak miktarının arttırmalıyız.

    Soğanın da içerdiği allisin ve sülfür ile bağışıklık sistemini desteklediğini unutmamalıyız.

    Sıvı tüketimi kadar meyve ve sebze tüketimine de ağırlık verilmeli: Elma, içeriğindeki E ve C gibi antioksidan vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini artırır.

    Armut, içerdiği çözünmeyen lif ise bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar. Ayrıca C vitamini ve bakır içeriği yüksektir. Tıpkı elma gibi armut da antioksidan etkisiyle vücudu serbest radikallere karşı korur. İyice yıkandıktan sonra kabukları ile tüketilmesi daha sağlıklıdır.

    Portakal ve mandalina gibi turunçgiller, içerdikleri zengin C vitaminiyle vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir. C vitamininin yanı sıra, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineralleri de içerir.

    Bağışıklık sistemine verdiği faydaların yanı sıra, cildin kuruyup, kırışmasını önlüyor. Kanı temizleyen portakal, karaciğerin çalışmasına da yardımcı oluyor.

    Greyfurt; C vitamini bakımından zengin olan bu meyve, acı-ekşi tadı sebebiyle diğer narenciyeler kadar sevilmese de, faydaları azımsanmamalı. Sindirim sistemini çalıştıran greyfurt, diş eti kanamalarını azaltıyor, tansiyonu dengeliyor.

    Greyfurt ayrıca kılcal damarlardaki kan dolaşımını da hızlandırıyor.

    Nar; gerçek bir antioksidan olan nar, potasyum, lif, C vitamini ve niyasin içeriyor. Bağışıklık sistemini güçlendirerek gribe karşı koruyan bu meyve, kolesterolü düşürüyor ve kalp sağlığını koruyor. Muz; bol miktarda folik asit, B6 vitamini barındıran muzun içinde ayrıca nişasta, potasyum ve şeker de bulunuyor.

    Muz, sindirim bozuklukları, kas krampları ve kas gevşekliğine iyi gelmesinin yanı sıra, atıkların vücuttan atılmasını da kolaylaştırıyor. Kivi; A ve C vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum bakımından zengin olan kivi, bağırsakları çalıştırarak, sindirimi kolaylaştırıyor. Kivi, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek, soğuk algınlığına karşı koruyor. Ayrıca, nefes açıcı etkisiyle astımlılara da fayda sağlıyor.

    Sabah kahvaltıda protein alınması, taze nane, maydanoz, marul gibi yeşil sebzelerin tüketilmesi gerekiyor.

    Gün içinde elma veya siyah çekirdekli üzüm yenilmeli, soğuk havalarda tüketilen kuru incir, fındık veya cevizin de zinde tuttuğu unutulmamalı.

    Et yerine haftada 2 kez ızgara balık tüketilmeli.

    Et yerine haftada 2 kez kuru fasulye, kuru nohut veya barbunya gibi kuru baklagiller tüketilmesi de gerekli besin ihtiyacını karşılar.

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler