YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Çiğköftenin Başkenti Adıyaman’dan Dillere Destan 10 Lezzet

    İnsanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden birisi olan Adıyaman, bu zenginliğini tam anlamıyla mutfağa taşımış. Öyle yemekler var ki okurken kokusu burnunuza gelecek!

    Tava güveç

    Çiğköfte kadar meşhur olması gereken Adıyaman lezzetlerinden birisi. Adıyaman mutfağının olmazsa olmazı kuzu eti, soğan, patlıcan, domates, kemik ve kuyruk yağıyla birleşiyor. Güvecin içinde karıştırılan malzemeler 1,5- 2 saat boyunca fırında karıştırılarak pişiriliyor. Ayrıca su eklenmeyen tava güveç, sadece ve sadece domatesin suyuyla pişiyor. Yanına yapılan pilav ve cacıkla zenginleştirilen tava güvecin çıtır köy biberiyle yenmesi öneriliyor.

    Tırşik

    Yemeğin lezzeti de en az adı kadar sempatik. Bir kere içinde yörenin vazgeçilmezi olan kırmızı et var, nasıl olmasın? Domates, patlıcan, soğan, sarımsak ve salçayla iyice tatlanan et kısa sürede zengin bir lezzet sunuyor. E, böyle olunca Tırşik’in lezzeti boyunu aşıyor!

    Sarımsaklı pilav

    Haşlanmış tavukla yapılan bu pilav tavuğun eti kadar suyuyla da renkleniyor. Ama adını veren olay sarımsağın tavuk suyuyla karıştırıldıktan sonra bulgura dökülmesi. Sarımsaklı tavuk suyuyla pişen bulgur pilavı, kızartılan tavuk eti üstüne konulduktan sonra sıcak olarak servis ediliyor. İlk fırsatta denemelik yapımı kolay bir lezzet.

    Adıyaman köftesi

    Mutfağımızdaki köfte bolluğu malum. Adıyaman da köfte kervanına kendine özgü bir lezzetle katılan illerimizden. Adıyaman köftesi, közlenip sapı çıkartılan patlıcanın, dana ve kuzu etinin karışımıyla çekilen kıymaya sarılmasıyla yapılıyor. Fırında pişirilen bu nevi şahsına münhasır köfte hakikaten pek yaman.

    Susamlı Adıyaman ekmeği

    ekmek

    Susam, yağ ve tuzdan yapılan hamurun ince ince açılıp sacda pişirilmesiyle yapılıyor. Adıyaman’a özgü bu otantik lezzet piştikçe yağını salan susamla birlikte yenilebilecek en güzel ekmek deneyimlerinden birisini sunuyor. Adıyamanlıların yoğurda batırarak yemeyi tercih ediyor.

    Etli bulgurlu yaprak sarma

    etli

    Kıyma ve bulguru saran asma yapraklarının lezzeti pişirme esnasında tencerenin dibine yerleştirilen kemikle ikiye katlanıyor. Ete bayılan Adıyamanlılar sarmalarından da eksik etmiyor. Adıyaman usulü etli bulgurlu yaprak sarmanın bir özelliği de iç harcının kavrulmaması. İç harcı bütün malzemeler karıştırıldıktan sonra köfte gibi yoğurularak yapılıyor.

    Pirpirim salatası

    Pirpirim denilen yeşillik aslında bildiğiniz semizotu. Pirpirim yani semizotu Adıyaman’da sadece salatalarda değil, cacıklarda ve yemeklerde de kullanılıyor. Ağır et yemeklerinin olduğu Adıyaman’da insanı rahatlatan, hazmı kolaylaştıran harika bir salata.

    Tene helvası

    Bir mutfağın en güzel tarafına, tatlılara nihayet geldik! Nişasta, pekmez ve tereyağı ile yapılan tene helvası üstüne serpilen ezilmiş cevizle birlikte servis ediliyor. Pekmezinden tereyağına kadar neresinden bakarsanız bakın insanın kalbini çalan bir lezzet.

    Topak helva

    Un, pekmez, susam, tereyağı ile yapılan popak helva tek lokmalık bir tatlı deneyimi sunuyor. Yemesi kolay ancak bir kere başlayınca bırakması zor olan bu Adıyaman tatlısının içine ceviz koymak da mümkün. .Bir de ceviz koyunca yerken saymayı bırakmak gerekir.

    Şillik (Şıllık) tatlısı

    Yapılışı bakımından kahvaltılarda yediğimiz krepe çok benziyor. Ancak pişirilmesinden sonra üzerine dökülen pekmez ve tereyağından yapılma şerbetle krepten ayrılıyor. İsteğe göre, içine ceviz veya fıstık da eklenebiliyor. Ne eklerseniz ekleyin, pekmez ve tereyağından yapılma şerbet tek başına yeter gibi.

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler