YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Likopen mucizesi! Sağlığa faydalarını biliyor muydunuz?

    Likopen, antioksidan özelliklere sahip bir bitki besin maddesidir. Domates, karpuz, kiraz gibi besinlerde bulunan bu madde kırmızı ve pembe meyvelere karakteristik renkleri veren bir pigmenttir. Bu makalede domatesi mevsiminde tüketmenin neden önemli olduğunu konusunda faydalı bilgiler de bulabilirsiniz.

    Domates ve kırmızı meyvelerde bulunan likopen, karotenoid ailesinden bir antioksidandır. Antioksidanlar vücudunuzu serbest radikaller olarak bilinen bileşiklerin neden olduğu hasarlardan korur. Serbest radikal seviyeleri antioksidan seviyelerinden fazla olduğunda, vücudunuzda oksidatif stres yaratabilirler. Bu stres, kanser, diyabet, kalp hastalığı ve Alzheimer gibi bazı kronik hastalıklarla bağlantılıdır. Araştırmalar, likopenin antioksidan özelliklerinin, vücudunuzu bu koşullardan bazılarına karşı koruyarak serbest radikal seviyelerini dengede tutmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

    DOMATESİ ÇİĞ YEMEK YERİNE PİŞMİŞ TÜKETİN

    Bununla birlikte uzmanlar domatesin mutlaka mevsiminde ve her gün tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerken çiğ yemek yerine, püre, salça, pişmiş ve konserve şeklinde tüketilmesini öneriyor.

    A, B, C vitaminleri ile birçok minerali barındıran, ayrıca cildi güzelleştiren likopen maddesini bulunduran domates, potasyum, folik asit açısından da zengindir.

    LİKOPEN ZENGİNİ DOMATES KANSERE KARŞI KORUR

    Domatesin içerisinde bulunan ve insan vücudunun üretemediği Likopen isimli pigment, domateste %85 dolayında bulunur. Domatese kırmızı rengi sağlayan bu pigmenttir. Çok güçlü bir antioksidandır. Likopen bizi bir çok kanser türüne ve kalp damar hastalıklarına karşı korur.

    ÇİĞ YEMEMEYİ TERCİH EDİN

    Likopen kaynağı bir besin işlendiğinde, besinin içeriğindeki likopenin vücut tarafından kullanılma oranı da artar. Uzmanlara göre, domates püresi, domates salçası, ketçap veya pişmiş domates sosu tükettiğimizde, çiğ domatese göre daha fazla likopen alırız. Bu nedenle özellikle mevsimi dışında tüketeceksek domatesi çiğ yememeye özen göstermeliyiz.

    KİLO KAYBINA YARDIMCI OLUR

    Domatesin kilo kontrolü üzerinde de etkisi çoktur. Domates lif içeriği yüksek olan bir besin olduğundan kan şekerini dengeleme, tokluk hissettirme, sağlıklı sindirim sistemini koruma gibi özelliklere de sahiptir. Dolayısıyla kilo kaybına yardımcı olur. Ayrıca kandaki oklesterolü düşürmeye yardımcı olur.

    Güçlü Antioksidan özelliğinden dolayı domatesin; yaşlanmayı geciktirme özelliği de bulunmaktadır.

    Domatesin suyu da oldukça faydalıdır. 1 su bardağı domates duyu ortalama 30-40 kkal enerji verir. Bu yüzden miktar göz önünde bulundurularak içilmelidir.

    ETKİLİ KANSER ÖNLEYİCİ

    Domatesin en etkili kanser ilacı olduğunu belirten uzmanlara göre, salça, domates püresi, domates sosu gibi, domatesi işleme tabi tutarak elde edilen tüm gıdaların, kanserle savaşta parçalanmamış çiğ domatesten daha faydalı olduğu açıktır. Tüm sebzelerin mümkün olduğunca az pişirilmesini tavsiye eden uzmanlar, "Domatesi ise mümkün olduğunca soyun, parçalayın, kaynatın" görüşünü savunuyor. Uzmanlara göre, salça, domates püresi, domates sosu gibi, domatesi işleme tabi tutarak elde edilen tüm gıdalar, kanserle savaşta, parçalanmamış çiğ domatesten daha faydalıdır.

    Domatesin içinde yer alan ve kanser önleyici olan likopen bu işlemlerden geçtikçe çok daha aktif hale gelir. Kansere karşı her aşamada daha da güçlü koruyucu etki göstermesi için domatesi mümkün olduğunca pişirin. Pişirdikten sonra üzerine natürel sızma zeytinyağı ekleyin. Zeytinyağı, domatesteki likopenin kana geçen miktarını artırırken, zeytinyağındaki E vitamini ile de kansere karşı ekstra koruma sağlayacaktır. Yağı yüksek sıcaklıkta domatesle pişirmediğiniz için zeytinyağındaki E vitamini ve değerli yağ asitleri özelliğini yitirmeyecektir.

    DOĞRU DOMATES KONSERVESİ NASIL YAPILIR?

    Evde yaz domatesleri ile kışa hazırlık yapabilirsiniz. Bunun için domatesleri sos haline getirdikten sonra iyice pişirin ve üzerine natürel sızma zeytinyağı ekleyin. Sıcaklığını kaybetmeden cam kavanozlara aktarın kapattıktan sonra da kapaklar altta kalacak şekilde soğumaya bırakın. Bu konserveleri sebze yemeklerine ekleyebilir, üzerine yumurta kırabilir veya kahvaltıda açıp gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler