YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Kafamızda Deli Sorular: Dondurulmuş Sebzelerin Vitamini Yok Oluyor mu?

    Yoğun bir çalışma temposunun içinde olduğumuz bu çağda, çarşı pazar gezip alışveriş yapacak zamanı bulmak her zaman mümkün olmuyor. Böyle durumlarda imdada yetişen dondurulmuş sebzeler hakkındaki soru işaretlerini ortadan kaldırıyoruz.

    Dondurulmuş sebzeler ne kadar tazedir?

    Fazla bilinmese de, kimi zaman pazardaki muadillerinden daha tazedir. Ürün en taze olduğu dönemde toplanıp hemen dondurulduğu için, besin değerleri olabildiği en yüksek seviyedeyken muhafaza edilir. Pek çok dondurulmuş gıda tesisi ürünlerin kaynağı olan tarlara çok yakındır.

    Pazardan almak da bir seçenek ama…

    Bu seçeneğe ürünün mevsiminde yönelmek daha mantıklı. Ancak, mevsiminde bile olsanız, ürünün tezgaha geliş süresini hesaba katmakta fayda var. Eğer ürün, bulunduğunuz yere çok uzaktan geliyorsa, nakliye esnasında maruz kalacağı ısı ve nem gibi olumsuz faktörleri göz önünde bulundurun. Bu faktörler, gözünüzü diktiğiniz sebzenin besin değerlerini olumsuz etkiler.

    Konserve mi, dondurulmuş gıda mı?

    B ve C vitamini yönünden zengin olan sebzeler tüketecekseniz, dondurulmuş alternatiflere yönelin. Çünkü suda çözülen yapıları nedeniyle B ve C vitaminlerinin önemli bir kısmı konserveleme işlemi sırasında yok olur. Toplandıktan kısa süre sonra dondurulan sebzelerdeki B ve C vitamini oranları daha yüksektir.

    Besin değerleri hemen hemen aynı

    Kaliforniya Üniversitesi’nden Dr. Bouzari, 8 farklı gıdanın dondurulmuş ve taze halleri arasındaki vitamin değerlerini karşılaştırdığı araştırmasında ilginç sonuçlara ulaşmış. Araştırmaya konu olan gıdalar brokoli, mısır, havuç, ıspanak, bezelye, taze fasulye ve çilek. Araştırma sonucunda, bu gıdaların dondurulmuş ve taze halleri arasındaki vitamin değerlerinin neredeyse aynı olduğu gözlenmiş.

    Brokoli gibi, B vitamini açısından yüksek bazı dondurulmuş gıdalarda taze hallerine oranla daha fazla B vitamini tespit edilmiş. Aynı şey, yüksek C vitamini içeriğine sahip olan mısır, taze fasulye ve yabanmersini için de geçerli. Ancak, iş bezelyeye geldiğinde durum biraz farklı. Dondurulmuş bezelyedeki B vitamini miktarı tazesinden daha az. Konu bezelye olunca, mümkün olduğu kadar tazesine yönelmek mantıklı görünüyor.

    Antioksidan ve minerallere bakalım

    Yukarıdaki araştırmada ölçülen bir başka değer ise, gıdaların donmuş ve taze halleri arasındaki mineral ve antioksidanların ne kadar farklılık gösterdiği. Dondurulmuş ve taze gıdalar arasında antioksidan kaynağı olan fenolik bileşenler ve kalsiyum, demir, çinko gibi mineraller bakımından önemli bir fark gözlenmiyor. Yani, mevsiminde olmasanız bile dondurulmuş bir gıdayı gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Ancak, özellikle kış aylarında artan fiyatları göz ardı etmemek lazım.

    Sebzeleri evde dondurarak daha uygun fiyatlara tüketmek mümkün

    Artık her buzdolabında dolan derin dondurucular sayesinde mevsiminde toplanılan sebzeleri ve diğer gıdaları dondurup saklamak çok kolay. Birkaç basit adımda, bütün kış boyunca yetecek kadar sebze elinizin altında olacak! Dondurmak üzere seçtiğiniz sebzeleri her zamanki gibi yıkayıp duruladıktan sonra dilimleyin. Gıdaları yıkayıp sularını süzdükten sonra ezik, solgun ve görüntüsü iç açıcı olmayan parçaları ayırın.

    Gıdaları haşlamak önemli

    Yıkanıp durulanan sebzeleriniz artık haşlama için hazır! Haşlama işlemi, gıdaların içinde aktif halde bulunan enzimlerin durdurulmasını sağlıyor. Eğer haşlama işlemini atlarsanız, gıda donduğunda bile aktif halde olan enzimler aromatik değişikliklerden, renk ve koku değişimlerine kadar pek çok olumsuzluğa neden olacaktır. Haşlama işlemi bittikten sonra, sıcak suyun içerisinden çıkardığınız gıdaları derhal soğuk suyun altına tutun. Bu işlem, sebzelerin sıcağıyla pişmesini önleyecek ve besin değerlerinin korunmasını sağlayacaktır.

    Torbalama için iki seçenek var

    Torbalama işlemini kilitli buzdolabı torbalarını kullanarak yapabileceği gibi vakumlanabilen poşetleri de tercih edebilirsiniz. Gıdaları torbalara doldururken tek pişirmelik porsiyonlara bölmeniz sizin için iyi olur. Çünkü dondurulmuş bir gıdanın çözüldükten sonra tekrar dondurulması çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yöntemle, her lazım olduğunda markete gitmeden değişik mevsim sebzelerini ve gıdalarını her zaman elinizin altında bulundurabilirsiniz.

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler