YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Ona Gençlik İksiri Diyorlar: Bal Kabağı

    Çorbası, tatlısı, böreği ile efsane lezzetlerin mimarı olan bal kabağının faydaları saymakla bitmiyor. Kış aylarının vazgeçilmezi bal kabağı hem besleyici, hem düşük kalorili hem de adeta gençlik iksiri olarak doğanın bir mucizesi olarak karşımıza çıkıyor.

    Bal kabağı geç keşfedilmiş yiyeceklerden biri. Neredeyse her derde deva olabilecek doğal bir ilaç olan bal kabağının neden sık sık tületilmesi gerektiğini açıklıyoruz.

    Göz sağlığı için birebir

    iStock-594446430
    Bal kabağı A vitamini açısından en zengin besinlerden biri. Öyle ki A vitamini alımının %200'ünden fazlasını bal kabağı yiyerek almak mümkün. Bal kabağı ve çekirdeğinde bulunan A ve E vitaminleri özellikle göz sağlığında etkili. A vitamini ayrıca retinaya gelen ışığın emilmesini sağlamaya da yardımcı olur ve katarakt probleminin meydana gelmesini önler. A ve E vitaminleri haricinde demir, potasyum, kalsiyum, fosfor zengini olan bal kabağında bol miktarda beta karoten de bulunur. Beta karoten gözlerde meydana gelen sorunların giderilmesinde oldukça etkilidir. Bir su bardağı pişmiş bal kabağında bulunan karoten miktarı yaklaşık 11,7 mg'dır. Bal kabağında bulunan beta karoten ayrıca kalp hastalıklarında ve hiperlipidemi vakalarında kötü kolesterolün düşmesine de yardımcı olur.

    Kalbi korur, kolestrolü dengeler
    iStock-618203798
    Zengin lif içeriği, potasyum ve C vitamini deposu bal kabağı, kalp sağlığının korunmasında faydalıdır. Yapılan araştırmalara göre, lifli içeriğe sahip ürünlerin tüketilmesi ile meydana gelebilecek koroner kalp sorunlarının % 40 azalması sağlanabilmektedir. Buna göre bal kabağı tüketimi de içerdiği lifli yapısı nedeniyle oldukça önemlidir. Ayrıca, bal kabağının çekirdeği de kolesterolün engellenmesinde önemlidir.

    Bağışıklık sistemini güçlendirir
    iStock-594446430
    A vitamini bağışıklığın güçlendirilmesi ve vücut direncinin arttırılmasında en faydalı vitaminlerden biridir. Bal kabağında bol miktarda bulunan A vitamini virüs, bakteri ve enfeksiyon yoluyla meydana gelen hastalıklarla müücadele eder. mücadele etmeye yardımcı olur. Yine içeriğindeki C vitamini ile de soğuk algınlığına karşı doğal bir ilaç olarak karşımıza çıkar bal kabağı.

    Uyku kalitesini artırır
    iStock-639496664
    Bal kabağı çekirdekleri rahatlamaya ve sakinleşmeye yardımcı olur. Bu yüzden kabak çekirdeği tüketiminin uyku problemlerine yardımcı olduğu bilinmektedir. Bal kabağının çekirdeklerinde bulunan triptofan adındaki amino asitler ile mutluluk hormonu olarak bildiğimiz seratonin hormonu salgılanır. Bu hormon, daha rahat bir uyku uyumanın kapılarını aralar.

    Tansiyonu düzenler
    iStock-155393385
    Bal kabağı potasyumun bakımından zengindir. Bu da felç riskini azaltan bir durumdur. Bal kabağı çekirdeklerinin içinde fitoöstrojen adında bir madde bulunur. Bu hormon oldukça önemlidir. Çünkü bu hormonun alımı sayesinde yüksek tansiyon büyük ölçüde önlenebilir.

    Gençleştirir, güzelleştirir
    iStock-597658026
    Kozmetik sektörü bal kabağının nimetlerinden bol bol yararlanıyor. Bal kabağı içeren cilt bakım ürünleri oldukça revaçta. Cilt yenilenmesine fayda sağlayan bal kabağının özellikle etli kısmı ölü hücrelerin atılmasını sağlayarak cildi gençleştirir. Bal kabağının içerisinde bulunan A vitamini deri ve hücre yapısının yenilenmesinde etkilidir. Yine içindeki çinko sayesinde saçların güçlenmesini ve dökülmesini önler.

    Zayıflatmaya yardımcıdır
    iStock-841383500
    Lif bakımından zengin bir besin olan bal kabağı sindirimin yavaşlatılmasına yardımcı olur. Böylece uzun süre doygunluk hissi verir. Bal kabağı düşük kalorili olması sayesinde zayıflamak isteyenler için ideal bir besindir.

    Hamileler için demir kaynağı
    iStock-491668730
    Hamilelik sırasında çocuğun gelişimi için demir türü besinler oldukça önem teşkil eder. Bal kabağında da demir yönünden zengin içerikten dolayı, hamilelik süresince tüketilmesi çocuk gelişimi yönünden faydalı olacaktır. Ayrıca doğurganlığın arttırılması açısından da yine önemli bir besindir.


    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler