YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Pankreas Kanserine Karşı Umut Işığı: Acı Kavun!

    Biz ise sadece sinüzite iyi geldiğini sanıyorduk...

    Mynet Yemek facebook sayfasını beğenin!

    Li Shizhen'in seçimi: Acı Kavun!

    Anadolu'da acı kabak, balsam armutu, ebu cehil karpuzu ve karela olarak da adlandırılıyor acı kavun. Sinüzit ve basura iyi geldiği bilinegeliyor bu bitkinin, kültürümüzde daha da ayrıntısına girilmiyor.

    Halbuki anavatanı Asya'da yüzlerce yıllık bir şöhrete sahip, tıp biliminin mihenk taşlarından birinin sayfalarına girmişliği mevcut. 16. yüzyılın ünlü Çinli hekimi Li Shizhen'in hassasiyetle yararları üzerinde durduğu acı kavun, hekim tarafından 1. yüzyıldan beri nesilden nesile aktarılan şifalı maddeler kitabı Materia Medica'ya dahil edilmiş.

    Bu bitki hakkında çıkan haberleri, makaleleri şöyle bir taradığımızda farkediyoruz ki; modern tıp Li Shizhen'in 500 yıl önce gördüğü yararları henüz yeni keşfetmeye başlamış.

    Öncelikle Selçuk Üniversitesi'ne söz veriyor, uyarılarımızı yapıyoruz:

    2014 yılında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, acı kavunun riskleri hakkında çarpıcı açıklamalar yapmış. Haklı olarak dikkat çektiği birçok nokta var, yer vermeden olmaz:

    "Aşırı kullanımının özellikle alerjik bünyelere verdiği zararı duyuyoruz. Acı kavun bitkisinin kullanımda dikkatli olunması gerekir. Rastgele yüze, göze, ağza sürerek veya ilaç gibi içilerek kesinlikle kullanılmamalıdır. Bitkinin kullanımından kaynaklı sıkıntılar yaşanabilir. İnsanlar zayıf düşebilir, zehirlenmeler yaşanabilir, bünyede bir takım kalıcı etki bırakabilir.

    Doğacak bebeklere çok ciddi zarar verebilir."

    Zaten interneti şöyle bir taradığımızda ''Acı kavun hastanelik etti'' ve benzeri birçok haberle karşılaşıyor, Prof. Fikret Akınerdem'in 3 yıl önce yaptığı açıklamaların bu bölümünün ne kadar da haklı olduğunu görüyoruz. Gel gelelim, açıklamaların devamı hakkında aynı şeyi söyleyemeyiz;

    "Hiç kimse bunu dikemez veya yetiştiremez. Üretim alanlarının dışında, yıkılmış virane yerlerde bol miktarlarda bulabilirsiniz. ...Kimse bu bitkiyi ticari olarak yetiştirmez."

    Bu yıl anladık ki bu öngörüler pek de doğru değilmiş, acı kavun pek tabii ilaç firmaları tarafından ticari olarak yetiştirilebilme potansiyaline pek âla sahipmiş :)

    Bizim de öngörümüz böyle işte, Colorado Üniversitesi'nde yapılan araştırmalara dayanarak konuşuyoruz:

    ABD'de yapılan sözünü ettiğimiz araştırmalarda, acı kavun suyu pankreas kanserli farelere uygulanmış. Acı kavun suyu kullanılmayan farelerde tümörler alışıldık boyutlarda devam ederken, acı kavun suyu uygulanan farelerdeki tümörlerde %64 daha fazla küçülme gözlemlenmiş!

    Araştırmacılar farelerde bir takım yan etkiler bırakan acı kavun suyu dozajının, insanlarda rahatlıkla kolaylıkla tolore edilebileceğini belirtiyorlar. Henüz insanlarda uygulanmaya başlanmasa da, bu yöntemin insanlardaki kanser tümörleri üzerinde ortalama %50 bir küçülme yaratacağı tahmin ediliyor.

    Bir başka müjdeli haber de şeker hastalarına!

    Başka araştırmalar gösteriyor ki; acı kavun glikoz toleransını arttırıyor ve insülin salgılanmasını canlandırıyor. Bitkinin içeriğinde bulunan charantin, momordin ve vicine gibi glikositler kan şekeri konsantrasyonunu düşürmeye yardımcı oluyor, polipeptit-9 ise insüline benzeyen etkiler gösteriyor.

    Etofarmakoloji Dergisi'nde (Journal of Ethopharmacology) yayınlanan başka bir klinik araştırma da bu etkileri kanıtlar nitelikte: Günde 2000 miligram acı kavun özü verilen tip 2 diyabet hastalarının kan şekeri düzeylerinde, 4. haftanın sonunda önemli seviyede düşüş gözlemlenmiş.

    Bu araştırmaların artmasını, acı kavunun bir an evvel tedavi teknikleri arasında yerini almasını dileriz!

    Li Shizhen'in 500 yıl önceki öngörüleri yerine gelse, pankreas kanserine etkin bir çözüm bulunsa fena mı olur yani!?


    Kaynaklar: Wikipedia.org, Gidabilinci.com, Hurriyet.com.tr

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler