YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Ülsere İyi Gelen Yiyecekler

    Ülser, yaygın olarak tanı konulan bir tür mide hastalığıdır.

    Aslında ülser kelimesi “yara” anlamına gelmektedir ve midede yaralar oluşması sonucu bu hastalık geliştiğinden adına kısaca ülser denilmiştir. Yani ülser sadece mide iç yüzeyinde oluşmayabilir.

    Bazen de ülser, on iki parmak bağırsağında ya da diğer bazı sindirim organlarında meydana gelebilmektedir. Fakat, halk arasında ülser denildiğinde akla mide ülseri gelmektedir. Genellikle bakterilerin neden olduğu mide yaraları, antibiyotik ilaçlar ve iltihaplanmayı azaltan ilaçlar yardımı ile tedavi edilmektedir.

    Mide iç yüzeyinde ülser oluşumuna neden olan esas bakteri ise “Helicobacter pylori” bakterisidir. Bundan dolayı, mide ülserinin oluşum nedeni eğer Helicobacter pylori bakterisi ise, tedavideki amaç bu bakterinin durdurulması ve imha edilmesi olacaktır.

    Stres başta olmak üzere, aşırı çay, kahve, asitli içecek ve alkol tüketimi, sigara kullanımı, bazı ilaçların uzun süre boyunca kullanılması ile sindirimi güç olan besinlerin sürekli olarak tüketilmesi ve midede asit fazlalığı gibi durumlarda ülsere neden olabilmektedir. Bu gibi ülser gelişiminde ise tedavi süreci, ülsere neden olan etken baz alınarak ilerlemektedir.

    Bonus: Mide Detoksu İçin Harika Bir İçecek

    Ülsere İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

    Mide ülserine iyi gelen ve tedavisine yardımcı olan bazı yiyecekler aşağıda belirtildiği şekildedir;

    1. Kızılcık Suyu

    cranberry-juice-glass1

    Mide-bağırsak ya da idrar yolları enfeksiyonları için faydalı olan kızılcık suyu, yüksek miktarda anti-bakteriyel bileşenler içermektedir. Anti-yapışkan özellikleri sayesinde kızılcık suyu, bakteriler üzerinde etkilidir ve bakterilerin mide içerisine tutunmalarını zorlaştırmaktadır.

    Bundan dolayı kızılcık suyu, ülsere iyi gelmekte ve bakterilerin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.

    2. Probiyotikler

    c3b3bf1047e8450685e6989eec0b7be2_yogurt-yogurdunfaydalari-sefamerve-blog-konusujpg_610x375

    Midedeki faydalı bakterilerden olan probiyotikler, sindirim için gereklidir ve bağırsak sağlığını da korumaktadır. Fakat, mide iç yüzeyinde Helicobacter pylori bakterisinin bulunması halinde, bu faydalı bakterilerin dengesi bozulmaktadır.

    Bundan dolayı, eğer ülserin nedeni Helicobacter pylori bakterisi ise, bu bakteri ile mücadelede etkin olan faydalı bakteriler yani probiyotikler bakımından zengin beslenmek, etkili olacaktır. Böylece midedeki yaraların iyileşmesi sağlanmaktadır.

    3. Yeşil Çay

    green-tea

    Kateşin ve epikateşin gibi güçlü bileşenler içeren yeşil çay, anti-bakteriyel özellikleri sayesinde, bağışıklık sisteminin dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Bu özelliklerinden dolayı yeşil çay, midede ülsere sebep olan bakterilerin azaltılmasında ve etkisiz hale getirilmesinde önemli rol üstlenmektedir.

    4. Kırmızı Şarap

    red-wine_0

    Üzüm yüksek antioksidan içeriği ile bilinmesinin yanı sıra, polifenol içeriği bakımından da güçlüdür. Üstelik, üzümün bu bileşenleri şarap yapım aşamasında korunmakta ve etkilerini kaybetmemektedir.

    Bundan dolayı kırmızı şarap, anti-bakteriyel özellikler göstermekte ve mide iç yüzeyinde faaliyet gösteren Helicobacter pylori bakterisinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Böylece kırmızı şarap, ülsere de iyi gelmekte ve iyileşme sürecine destek olmaktadır.

    5. Matula Çayı

    slide-4bg

    Çeşitli otların karışımından elde edilen matula çayı, anti-bakteriyel özellikler göstermektedir ve mide üzerinde güçlü etkiler göstermektedir. Temizleyici ve arındırıcı işlevi gören matula çayı, aynı zamanda idrar söktürücüdür ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.

    Bakterilerin nötralize edilmesini sağlayan matula çayı, mide iç yüzeyindeki ve ince bağırsaklardaki iltihaplanmayı da azaltmaktadır.

    6. Elma Sirkesi

    apple-cider-vinegar (1)

    Helicobacter pylori bakterisinin tedavisinde doğal bir çare olan elma sirkesi, anti-bakteriyel, anti-fungal ve antiseptik özellikler göstermektedir ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Mide ülserine neden olan helicobacter pylori bakterisinin azaltılması ile doğrudan bağlantılı olan elma sirkesi, ülser için doğal bir şifa kaynağıdır.

    7. Manuka Balı

    manuka-honey-active-30-benefits1-1454556018

    Yeni Zelanda bölgesine ait olan bu bal türü, çok kolay şekilde ulaşılan bir yiyecek değildir. Her ne kadar zor bulunan bir besin olsa da, yapılan araştırmalara göre manuka balı, Helicobacter pylori bakterisinin yayılmasını ve büyümesini inhibe edip durdurulmasına yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı da manuka balı, ülser tedavisine destek olmaktadır.

    8. Zeytinyağı

    Benefits-Of-Olive-Oil-For-Skin

    Yatıştırıcı özellikleri olan zeytinyağı, anti-iltihap özellikleri sayesinde, mide tabakasında gelişen enfeksiyonların iyileştirilmesi için ideal bir besindir. Aynı zamanda antioksidan ve anti-bakteriyel özellikleri sayesinde zeytinyağı, midedeki yara oluşumlarını hem önlemekte ve hem de iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

    9. Çam Fıstığı Yağı

    shutterstock_214200688-e1428855739679

    Türkiye'de dahil bazı kültürlerde yüzyıllardır doğal bir şifa kaynağı olarak tüketilen çam fıstığı yağı, ülsere neden olan mide iltihaplanmasını azaltmakta ve hazımsızlığın giderilmesine de yardımcı olmaktadır. Anti-bakteriyel özellikleri ile çam fıstığı yağı, ülserin neden olduğu enfeksiyonun yayılmasını yavaşlatmakta ve semptomların hafiflemesine destek olmaktadır.

    10. Damla Sakızı

    health-benefits-of-mastic-gum-934673934673

    Damla sakızı, elde edilmesi zahmetli bir besin maddesidir fakat mide iç yüzeyindeki Helicobacter pylori bakterisinin imha edilmesinde oldukça hızlıdır ve etkilidir. Hızlı iyileştirme etkisi ile damla sakızı, ülser semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olmakta ve enfeksiyon oluşumunu nötralize etmektedir.

    11. Lifli Gıdalar

    oatmeal

    Bilindiği gibi lif içeren besinler, mide ve bağırsak sağlığı için önemlidir. Mideye ulaşan besinlerin sindirim işlemi sırasında, küçük parçalara ayrılmasını sağlayan, hidroklorik asit salgısını kontrol eden lif, bu sayede midenin aşırı aside maruz kalmasını önlemekte ve midenin zarar görmemesini sağlamaktadır. Sebze ve meyveler ile tam tahıllar ise lif içeriği yüksek bazı yiyeceklerdir.

    12. K Vitamini İçeren Besinler

    gather_s-roasted-green-and-purple-cabbage-fedfit-9

    Ülser tedavisinde etkili bir rol üstlenen K vitamini, mide içerisinde oluşan yaraların (ülserlerin) iyileşmesine yardımcı olmaktadır. İyileştirici ve önleyici özellikleri sayesinde K vitamini, ülser tedavisi sırasında yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Avokado, ıspanak, soya, kuşkonmaz, lahana, yonca ve çavdar unu ile aspir yağı ise K vitamini bakımından zengin olan besinlerden bazılarıdır.

    13. Flavonoid İçeren Besinler

    Garlic-Soup-Made-With-52-Cloves-of-Garlic-Can-Defeat-Colds-Flu-and-Even-Norovirus

    Flavonoid içeren yiyecekler ülseri önleme ve yaraların iyileşmesine yardımcı olabilmektedir. Peptik ülser oluşumundan sorumlu “Helicobacter pylori” bakterisinin çoğalmasını ve yayılmasını önleyen flavonoidler en çok sarımsak, soğan, kereviz ve elma gibi yiyeceklerde bulunmaktadır.

    NOT: Bu bahsedilen besinler, bazı ülser hastalarında olumsuz etkiler gösterebilmektedir. Bundan dolayı, bu gıdaları kullanmadan önce doktorunuza danışıp, ülseriniz için zararlı bir etkisi olup olmadığından emin olunuz.

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler