YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Yiyecekler bakın önceden nasıl görünüyormuş?

    Hayvanların bir zamanlar vahşi türlerden evcilleştirildiğini biliyoruz. Peki gıdalar hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? İnsanların onları yetiştirmeye başlamasından binlerce yıl önce en sevdiğimiz yiyeceklerin nasıl göründüklerini derledik. İşte eski kültürlerin yiyecekleri ve onların modern torunları.

    Karpuz

    1

    İnsanlar binlerce yıldır karpuz yiyor. Ancak ilk yetişen karpuzla bugünkü yediğimiz karpuzun arasında oldukça fark var. İlk üretilen karpuzlar sert ve yavan, ya acı ya da tatsız oluyordu. Eski dönemlerde çöl bedevilerinin karpuz tohumlarından yağ ve sabun ürettikleri söyleniyor.

    Muz

    2

    İlk muzun en azından 7 bin yıl önce hasat edildiği biliniyor. Bunu 10 bin yıl önceye dayandıran kaynaklar da mevcut. Vahşi muza benzer ürünler Papua Yeni Gine ve Güneydoğu Asya'da yetişiyor. Görüldüğü gibi sert tohumlar modern ürüne ters bir şekilde muzun içindeler.

    Patlıcan

    3

    Orijinal patlıcan daha önceleri yol kenarında yetişen bir ot ve hayvanlara verilen bir besin kaynağıydı. Modern patlıcanların rengi genellikle mor renklidir, ancak bazı ülkelerde beyaz renkte patlıcanlarla da karşılaşmak mümkündür.

    Havuç

    4

    Yabani havuç aslında yaprakları ve tohumları için yetiştirildi. Günümüzde de yararlı bir ot olduğu düşünülmektedir. Bilinen ilk havuçların 17. yüzyılda Hollanda'da ortaya çıktığı söyleniyor.

    Mısır

    5

    Tarihte ilk evcilleştirilmiş mısıra milattan önce 7 bin yılında rastlanıyor. Bilinen bu mısır çok ince ve taneleri de tıpkı patates gibi kuru bir yapıya sahip. Günümüzde pazar tezgahlarında sarı renkte mısır koçanları görsek de mısır tanelerinin renkli çeşitleriyle de karşılaşılmaya başlandı.

    Domates

    6

    Domatesler, insanlar tarafından evcilleştirildiklerinden beridir boyut, renk ve lezzette değişime uğramışlardır, ancak birkaç vahşi türü hala iyi bir potasyum ve C vitamini kaynağı olduğu için aborijin popülasyonu (yerli halk) tarafından tüketilmektedir.

    Patates

    7

    Vahşi patatesin kökleri bugünkü Orta Amerika'dan güneye doğru giden bir hatta dayalı. Bu köklerden 200'e yakın farklı tür elde edildiği de söyleniyor. Evcilleştirilmesi de 6 bin yıl öncesine dayanıyor. Bu coğrafyada halen patatesin 120'ye yakın çeşidi elde edilebiliyor. Tüm dünya üzerinde yetiştirilebilir bir versiyona erişen modern patates sadece su oranı, boyut ve belki de sarının tonları üzerinden ayrılabiliyorlar. Vahşi çeşitler tam aksine renkleri ve özgün şekilleri ile birbirlerinden ayrılabiliyor.

    Genetik mühendisliği kullanılması bir sürü soruyu gündeme getiriyor ve çok büyük bir etki oluşturuyor. Kim bilir 20 yıl içinde ne çeşit meyve ve sebze yetiştireceğiz. Düşüncelerinizi paylaşın...

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler